Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Φάρμα με αγριογούρουνα!

«Το κρέας του αγριογούρουνου είναι το καλύτερο που μπορείς να φας!», λέει ο κ. Θεμιστοκλής Τζανάκης, που εδώ και 12 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την εκτροφή αγριογούρουνου, όχι σε κάποια περιοχή της Μακεδονίας, αλλά στα Αφράτα Κολυμπαρίου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι σε αγροτικές περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει 2 – 3 αγριογούρουνα και τα εκτρέφουν, ωστόσο, ο κ. Τζανάκης είναι ο μοναδικός στη Δυτική Κρήτη που διατηρεί μια μεγάλη φάρμα, ο αριθμός των ζώων της οποίας είχε φτάσει και τα 270!
Φτάνοντας στον περιφραγμένο χώρο που διαθέτει σε χαράδρα κοντά στη θάλασσα, ο κ. Τζανάκης έχει ξεκινήσει τη δουλειά. Μαζεύει άγρια χαρούπια από τα πολλά δέντρα που έχει στην περιουσία του. «Αυτό είναι το φρούτο τους! Τρελαίνονται για χαρούπι», λέει και το διαπιστώνουμε γρήγορα όταν τα μοιράζει στα αγριογούρουνα. Σήμερα έχει περίπου 60 μικρά και μεγάλα.
«Ξεκίνησα πριν από 12 χρόνια. Ημουν κυνηγός για χρόνια και πήγαινα στη Μακεδονία για κυνήγι, μέχρι και στη Βουλγαρία είχα φτάσει. Κάποια στιγμή γύρισα στο Κολυμπάρι. Ηθελα να εξασφαλίσω για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου ένα καλύτερο προϊόν, ένα πιο καθαρό κρέας. Γιατί κακά τα ψέματα σήμερα το κρέας το βιομηχανοποιημένο δεν είναι το καλύτερο. Τώρα δεν έχουμε κλωσόπουλα, αλλά… μηχανόπουλα. Ηθελα να παράξω κάτι που να έχει τη γεύση που είχαμε γνωρίσει όταν ήμασταν παιδιά», μας εξηγεί.

Η ΕΚΤΡΟΦΗ
Η εκτροφή των αγριογούρουνων είναι πολύ δύσκολη δουλειά, ειδικά όταν ξεπερνάς τα 70 όπως ο κ. Τζανάκης. Κάθε μέρα πρέπει να μαζέψει άγρια χόρτα, χαρούπια, να ετοιμάσει κριθάρι και καλαμπόκι, να γεμίσει τις γούρνες των ζώων με νερό, τώρα το καλοκαίρι να τους πετάξει λίγο νερό για να δροσίσει και παράλληλα να κάνει ένα σωρό αγροτικές εργασίες.
Εχοντας καθημερινά επαφή με τα ζώα ο κτηνοτρόφος τα γνωρίζει καλά. Σε ορισμένα μάλιστα έχει δώσει και… ονόματα. Ο «Σπίθας», ο «Τσοβόλας» (!) και άλλα ονόματα από την καθημερινότητα και όχι μόνο.  
Ενα ερώτημα είναι κατά πόσο τα ζώα μεγαλώνουν όπως τα κανονικά αγριογούρουνα. «Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις. Δεν τους δίνω φυράματα, η τροφή είναι φυσική. Ενα μείγμα τροφών που τους δίνω είναι ενδεδειγμένο για αυτή την εκτροφή. Γενικά όποιος έχει φάει μου έχει πει τα καλύτερα λόγια», απαντά. Το προϊόν του διατίθεται σε κρεοπωλεία κυρίως στα Χανιά, αλλά και σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

ΚΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
 «Πέρυσι δεν πήγα καλά. Ηταν πολύ κακή χρονιά με την επιβάρυνση των μεταφορών, των σφαγείων κ.λπ., είναι ζήτημα αν πήρα 4 ευρώ το κιλό για τα αγριογούρουνα που πούλησα. Μπήκα μέσα… κολυμπώντας και με δεμένη πέτρα στον λαιμό. Σε άλλες εποχές καλές η τιμή για τον παραγωγό είχε φτάσει και τα 10,50 ευρώ το κιλό», μας λέει.
Και όλα αυτά όταν σε ταβέρνα των Χανίων μια μερίδα αγριογούρουνο κοστίζει μέχρι και 13 ευρώ!
Τα αγριογούρουνα του κ. Θεμιστοκλή ήταν ελεύθερα να βόσκουν σε μια μεγάλη έκταση 15 – 20 στρεμμάτων. Ομως κάποια προβλήματα υγείας που είχε ο ίδιος και τον κράτησαν μακριά από τα ζώα του είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 20 από αυτά να φύγουν από την περίφραξη και να φτάσουν μέχρι και το χωριό των Αφράτων. Μετά από αυτό ο κ. Τζανάκης τα περιόρισε σε συγκεκριμένους χώρους μέσα στην περιουσία του.
«Αν θα συνιστούσα και σε άλλους να ασχοληθούν με την εκτροφή αγριογούρουνων; Ναι σίγουρα, ώστε να ξέρουν τι κρέας τρώνε και τι ταΐζουν τα παιδιά τους», καταλήγει ο κτηνοτρόφος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα