Τουλάχιστον δύο χρόνια εργασίας θα χρειαστούν ακόμα ώστε το αρχαίο θέατρο Απτέρας, το μοναδικό στη δυτική Κρήτη, που χρονολογείται από την Ελληνιστική περίοδο να αποκαλυφθεί και να αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, ώστε να μπορέσει μελλοντικά να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.
Αισιοδοξία πάντως στην αρχαιολογική ομάδα που έχει αναλάβει τις ανασκαφές, έδωσε η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ από την Περιφερειακή Ενότητα Κρήτης και το ξεπέρασμα των δυσκολιών που είχαν προκύψει με την απαλλοτρίωση έκτασης ανατολικά του θεάτρου. Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησαν χθες στον χώρο του αρχαίου θεάτρου ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για τα αρχαία θέατρα ´Διάζωμα´ Σταύρος Μπένος και ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης συνοδευόμενοι από τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη.
Εκεί τους περίμενε η ομάδα των αρχαιολόγων, με επικεφαλής την έφορο Αναστασία Τσιγκουνάκη και την υπεύθυνη των ανασκαφών της Απτέρας Βάνα Νινιού – Κινδελή οι οποίες τους ενημέρωσαν για την πρόοδο των εργασιών.
ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Ο κ. Μπένος τόνισε για το αρχαίο θέατρο ότι «πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο με ελληνιστική και ρωμαϊκή φάση» και πρόσθεσε ότι πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων στην προσπάθεια που γίνεται είναι, αφού ολοκληρωθεί, «να μην μείνει ένα νεκρό μνημείο αλλά να μπορέσουν να το χαρούν οι πολίτες».
«Υπάρχει μια πολύ σπουδαία ομάδα μελετητών που εργάζονται πάνω σε αυτή την προοπτική και πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι η πιο προωθημένη δουλειά που γίνεται σε όλα τα αρχαία θέατρα στην Κρήτη», τόνισε ο κ. Μπένος ενώ υπογράμμισε τη συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και προσωπικά του κ. Βουλγαράκη ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 2.400.000 ευρώ.
Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης επεσήμανε ότι το θέατρο της αρχαίας Απτέρας «είναι από τα πιο σημαντικά θέατρα της Κρήτης» καθώς χρονολογείται από την Ελληνιστική περίοδο και πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο έλξης για την τοπική κοινωνία, για τη φιλοξενία παραστάσεων ή και δρώμενων αλλά και για κάθε επισκέπτη της περιοχής που θέλει να μελετήσει τον πολιτισμό της Κρήτης.
Παράλληλα, τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέατρο παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού «δείχνει την εξέλιξη μέσα στον χρόνο από τον 4ο αιώνα π.Χ. και εκτείνεται μέχρι την ύστερη ρωμαιοκρατία, μια χρήση η οποία οπωσδήποτε λέει πολλά και πρέπει κανείς όλες αυτές τις φάσεις να τις μελετήσει».
Η αρχαιολόγος και υπεύθυνη των ανασκαφών της Απτέρας Βάνα Νινιού – Κινδελή αναφέρθηκε στις πρόσφατες θετικές εξελίξεις που ανοίγουν νέες προοπτικές για την ολοκλήρωση των εργασιών. «Πλέον με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ έχουμε ένα νέο ξεκίνημα για το θέατρο, το οποίο το είχαμε ήδη δουλέψει για 9 μήνες το 2008 – 2009 όταν είχαν γίνει οι πρώτες μεγάλες και εντυπωσιακές εργασίες. Τώρα συνεχίζουμε και έχουμε ήδη αποκαλύψει το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου το οποίο μας έδωσε καινούρια δεδομένα για τη χρονολόγηση της αρχικής κατασκευής η οποία τοποθετείται την Ελληνιστική περίοδο».
Μάλιστα η κα Νινιού – Κινδελή υπογράμμισε σχετικά ότι στην Κρήτη υπάρχουν ελάχιστα ελληνιστικά θέατρα, ενώ ειδικότερα στη δυτική Κρήτη το αρχαίο θέατρο της Απτέρας είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό που γνωρίζουμε.
«Την ελληνιστική φάση του θεάτρου την τοποθετούμε στα πρώτα χρόνια και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το θέατρο σημαίνει ότι η πόλη ήταν μεγάλη, δυναμική, έσφυζε από ζωή και συνεπώς είχε ανάγκη ένα κέντρο κοινωνικών εκδηλώσεων όχι μόνο για θεάματα αλλά και για συγκεντρώσεις ή συνελεύσεις. Επομένως, προχωράμε όχι μόνο με την ανασκαφή αλλά και το ξεκίνημα των αναστηλωτικών ανασκαφών που είναι το βασικό κομμάτι αυτού του έργου», ανέφερε η υπεύθυνη των ανασκαφών, ενώ διευκρίνισε ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης επεσήμανε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αποδίδει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο έργο και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την προσπάθεια που γίνεται: «Παρακολουθούμε αυτό το έργο στενά και έχουμε πάρα πολύ συχνή επαφή με τον κ. Μπένο, ο οποίος έχει μια δραστηριότητα πολύ μεγάλη σε όλη την Ελλάδα μέσα από την Κίνηση ´Διάζωμα´. Αυτό το μνημείο θεωρούμε ότι είναι από το σημαντικότερα στην Κρήτη, αξίζει τον κόπο να αναδειχθεί, και θα θέλουμε να επαναχρηματοδοτήσουμε, ώστε κάποια στιγμή να δοθεί στον λαό και να παιχτεί στον χώρο θέατρο».