´Λουσμένη´ στη φωτορρύπανση είναι, σύμφωνα με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, η πόλη των Χανίων σε αντίθεση με τη Σητεία, όπου ο Δήμος προχώρησε σε μελέτη για αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού με λάμπες LED.
Το πρόβλημα της φωτορρύπανσης ανέδειξε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, Χρήστος Σωτηρόπουλος, σε ομιλία του προ ημερών στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του p_public.
Ο κ. Σωτηρόπουλος εξήγησε ότι «η φωτορρύπανση προκαλείται από τη λανθασμένη και ακατάλληλη εφαρμογή εξωτερικού φωτισμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, η οποία αντί να καλύπτει μόνο τις επιθυμητές ανάγκες φωτισμού και ορατότητας, κατασπαταλά ενέργεια σκορπώντας περιττό φως στο νυχτερινό περιβάλλον και ουρανό».
Πρόσθεσε ότι «τα φωτιστικά σώματα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να κατευθύνουν το φως προς τον χώρο που πρέπει να φωτίζεται και όχι να έχουν απώλειες προς τον ουρανό. Οι λαμπτήρες πρέπει να είναι του κατάλληλου τύπου και της κατάλληλης ισχύος ώστε να μην υπάρχει σπατάλη ενέργειας, υπερβολική φωτεινότητα ή θάμβωση».
Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Σητείας ανέφερε ότι «αφού πείστηκαν οι αρμόδιοι (μετά από πολλές, μα πάρα – πάρα πολλές συζητήσεις) ο Δήμος Σητείας πήρε τη μεγάλη απόφαση να προχωρήσει σε πρόγραμμα αντικατάστασης όλων των δημόσιων λαμπτήρων φωτισμού με λάμπες LED! Πώς θα γίνει αυτό; Θα γίνει πρώτα ανάθεση της μελέτης (αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, υπολογισμός του κόστους) και μετά διαγωνισμός, για να βρεθεί ιδιώτης – εργολάβος ο οποίος θα αναλάβει την αγορά και αντικατάσταση των λαμπτήρων, αλλά και τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού. Ο δε ιδιώτης θα πληρώνεται από τα τέλη του δημοτικού φωτισμού, που ήδη εισπράττει ο Δήμος και από Ε.Σ.Π.Α. (εξοικονόμησης ενέργειας). Από προμελέτες φάνηκε ότι τα έξοδα του Δήμου (εργατοώρες, προμήθεια λαμπτήρων για αντικατάσταση καμένων), με την τοποθέτηση LED θα μειωθούν κατά 1/3, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας θα φτάσει το 70%! Ετσι θα έχουμε σε όλο τον δημοτικό φωτισμό λάμπες 100% φιλικές προς τον ουρανό (εστιάζουν τη δέσμη φωτός προς τα κάτω, σε ανοικτό κώνο, χωρίς να σκορπάνε άσκοπα το φως τους), φιλικές στο περιβάλλον (δεν περιέχουν υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο, δεν απελευθερώνουν CO2) και θα είναι 100% ανακυκλώσιμες! Η δε διάρκεια ζωής τους θα είναι πολύ περισσότερη από τις συμβατικές και με μεγάλη εγγύηση!».
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Αναφερόμενος στη συνέχεια στα Χανιά, ο κ. Σωτηρόπουλος υποστήριξε: «Οι μετρήσεις που κάναμε στην πόλη των Χανίων ήταν απογοητευτικές. Εδειξαν μία πόλη λουσμένη στη φωτορρύπανση με άσκοπο εκτυφλωτικό φωτισμό που δημιουργεί σκληρές σκιές με αποτέλεσμα την έντονη εναλλαγή φωτός και σκότους να προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα στους οδηγούς των οχημάτων. Οι μετρήσεις είναι συγκρίσιμες αυτών των μεγαλουπόλεων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου. Η άκυρη, άσκοπη και επιζήμια για τους πολίτες τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων στην παλαιά εθνική οδό Χανίων – Κισάμου από το ύψος του Βαμβακόπουλου μέχρι τον Πλατανιά με φωτιστικά σώματα που φωτίζουν τον ουρανό, χωρίς κανέναν φωτιστικό σώμα να φωτίζει τον δρόμο δημιουργώντας μία λωρίδα από φως λες και είναι διάδρομος προσγείωσης αεροδρομίου δεν οφελεί κανέναν πέρα από τη Δ.Ε.Η. που μοσχοπουλά το ρεύμα της και τον Δήμο που το χρυσοπληρώνει. Αντί να τοποθετήσει έξυπνα φώτα τεχνολογίας LED που παρέχουν ασφάλεια, μεγάλη οικονομία, ταχύτατη απόσβεση 100% κάλυψη του δρόμου και των πεζοδρομίων, ελάχιστη συντήρηση, μεγαλύτερη εγγύηση ζωής των φωτιστικών τοποθέτησε σώματα που απλά δείχνουν όμορφα χωρίς να εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό. Αντί να επιλεχθεί η σοφή πρόταση της οικονομίας και απόδοσης επιλέχθηκε η σπατάλη δημοσίου χρήματος που θα μπορούσε να καλύψει άλλες ανάγκες του Δήμου και να τον βοηθήσει να επιτελέσει μεγαλύτερο κοινωνικό έργο».
ΣΤΑ ΠΑΧΙΑΝΑ
Ακόμα ο κ. Σωτηρόπουλος υπογράμμισε: «Στη δε Αναγνώστου Μάντακα στα Παχιανά μετρήσαμε 50 φωτιστικά σώματα μόνο σε έναν δρόμο που κάνουν τη νύχτα μέρα στερώντας το σκοτάδι που τόσο έχει ο οργανισμός μας ανάγκη. Το φως διαχέεται πάνω από τις ψηλότερες πολυκατοικίες, δηλαδή τα 12 με 15 μέτρα και δημιουργούν ένα εξωπραγματικό περιβάλλον, άλλο ένα δείγμα σπατάλης και κακού σχεδιασμού».
ΘΕΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ Η ΟΔΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το μόνο θετικό δείγμα που εντοπίσαμε ήταν στον νέο ποδηλατόδρομο στην Πειραιώς. Σωστά φωτιστικά σώματα που κατευθύνουν το φως προς τα κάτω φωτίζουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο, ποδηλατόδρομο, δρόμο και το απέναντι πεζοδρόμιο σωστά χωρίς να ρίχνουν το φως στα απέναντι κτήρια και να ενοχλούν με ένα γλυκό φως που δεν δημιουργεί καμία ενόχληση και που διαχέεται στην ατμόσφαιρα».