Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΦΛΕΒΑΡΗΣ από προχθές, καλό μήνα, λοιπόν με δύο μέρες καθυστέρηση! Και μην ξεχνάμε! Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει! Ακόμα και όταν ανοίγουν οι “φλέβες” του και βρέχει (χειμωνιάτικος μήνας για!) δεν διαγράφει απ’ το πρόγραμμά του την καλοκαιριά ο κουτσοφλέβαρος, όπως λέει τον 2ο μήνα του χρόνου ο λαός μας.
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ της Μυλαργιούς χθες. Και “Μυλαργιού” έλεγαν οι παλιοί μας την Παναγία που γιορτάζει στις 2 του Φλεβάρη, που η εκκλησία μας “μνείαν ποιείται” της Υπαπαντής του Χριστού, της υποδοχής του δηλαδή στον Ναό του Σολομώντα απ’ τον Συμεών, 40 μέρες μετά τη γέννησή του. Χώρια όλα τ’ άλλα, οι μυλωνάδες δεν άλεθαν τέτοια μέρα γιατί και να έβαζαν μπροστά τους μύλους εκείνοι σταματούσαν. Μένω σ’ αυτά.
ΠΑΝΩ σ’ έναν λόφο που βιγλίζει όχι μόνο όλον τον Αποκόρωνα, αλλά κι ένα μεγάλο μέρος του Ρεθέμνους, βόρεια απ’ το Νίππος, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας του Κλάδου, που γιορτάζει την ημέρα της Υπαπαντής. Μόλις έχω γυρίσει απ’ το πανηγύρι που αξιώθηκα να τύχω κι εφέτος. Ενα πανηγύρι του παλιού καλού καιρού…
ΚΑΙ Ο “Αγιος Φεβρουάριος” του Δήμου Μούτση στον νου μου με το που άρχισα να γράφω. Ο Αγιος Φεβρουάριος κι εγώ… Ο φετινός Φεβρουάριος κι εμείς… εν έτει 2015.
Ο ΦΕΤΙΝΟΣ άγριος Φεβρουάριος. Μάχη σε πολλά μέτωπα της ελληνικής κυβέρνησης για να σταματήσει το μαρτύριο του Σισύφου που έχει υποβληθεί εδώ και 5 περίπου χρόνια ο ελληνικός λαός. Συνάντηση τη συνάντηση, βήμα το βήμα, μέρα τη μέρα. Να της το αναγνωρίσουμε είτε την ψηφίσαμε είτε δεν την ψηφίσαμε!
ΕΞΩ ΠΑΜΕ καλά! Η συνήθης έκφραση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν επέστρεφε στην Ελλάδα από κάποιο ταξίδι του στο εξωτερικό… Μέσα τι γίνεται, είναι το θέμα…
«ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ την εντύπωση ότι μόνο ο Ακης Τσοχατζόπουλος καταλήστευσε το δημόσιο ταμείο και όλοι οι άλλοι εθνοπατέρες είναι άσπιλοι και αμόλυντοι; Ο κακότυχος πρώην υπουργός μάλλον μας θυμίζει τη θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα». Ενα απ’ τα… φαρμακερά σχόλια που υπογράφει ο “Σκορπιός” στη δεύτερη σελίδα του ομώνυμου έντυπου (τεύχος 4, Φθινόπωρο 2014) που βγαίνει στα Χανιά. Σε ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου, θα έλεγα εγώ…
ΕΙΔΑΜΕ και πάθαμε να φύγει η αφρικανική σκόνη που είχε κάνει κατοχή στα μέρη μας για ένα περίπου 48ωρο. Δεν μας έφταναν όλα τ’ άλλα, τούτη η ανεπιθύμητη επίσκεψη μας έλειπε…
Μ’ ΕΝΑΝ φίλο του που δεν τα πάει λέει, καλά με τα κινητά, πήρε ωστόσο κινητό αφής, ασχολείται (για αποτοξίνωση απ’ τα πολιτικά;) ο Ηλίας ο Σταματάκης στη σημερινή του μαντινάδα: «Πήρες τηλέφωνο αφής, εύχομαι να το μάθεις/ αν δεν το μάθεις, θα γελώ, θα πω καλά να πάθεις;» του ’γραψε.
ΧΡΗΣΤΟ Μαχαιρίδη, συγγραφέα, εκδότη, δ/ντή εντύπου “Ο Σκορπιός” Χανιά: Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και το 4ο τεύχος του «εδώδιμου αντιαποικιακού σατυρικού», «φιλολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος» εντύπου “Ο σκορπιός” που είχατε την καλοσύνη να μου δώσετε, μαζί με άλλα έντυπα, τις προάλλες. Χαράς στο κουράγιο σας! Σας αξίζει κάθε έπαινος για τον αγώνα που κάνετε να διακονείτε την πατρίδα και την τέχνη. Μερικά απ’ τα σχόλιά σας στη δεύτερη σελίδα θα μπορούσαν να βρουν θέση “Στα πεταχτά” βέβαια με αναφορά στο όνομά σας. Αρχισα κιόλας…
ΟΤΑΝ ο Αγησίλαος ρωτήθηκε ποια είναι μεγαλύτερη αρετή, η ανδρεία ή η δικαιοσύνη, απάντησε: «Δεν έχει καμιά αξία η ανδρεία αν δεν συνοδεύεται από δικαιοσύνη. Ομως, αν όλοι οι άνθρωποι γίνουν δίκαιοι η ανδρεία δεν χρειάζεται καθόλου» (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Στα εννιακόσια δεκαοχτώ/ απ’ τη Μικρά Ασία/ μου ’στειλες κάρτες με στρατό/ και με την Αγια – Σοφία./ Κι αυτά συμβαίνουν στον καιρό/ Μ’ από τότε μέχρι εδώ/ σπίτι μείναμε μόνο δυο/ ο Αγιος Φεβρουάριος κι εγώ/ Πρόσφυγα μ’ έριξαν εδώ/ κι ο Χάρος έξι βήματα/ στα χρόνια που ’ρθα να σε δω/ μέσα στα παραπήγματα/ Κι αυτά συμβαίνουν στον καιρό…».
“Αγιος Φεβρουάριος” (Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου. Μουσική: Δήμος Μούτσης. Πρώτη εκτέλεση: Πετρή Σαλπέα).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)