Τώρα που πέρασαν οι στιγμές συγκίνησης και συναισθηματικής ανάτασης που όλοι βιώσαμε ως ανάσα πολιτισμικού οξυγόνου με την παρουσία και την απόδοση οφειλόμενων τιμών στον Μίκη Θεοδωράκη, ήρθε η στιγμή της περισυλλογής.
Περισυλλογής για έργα κτηριακών υποδομών, όπως η αποκατάσταση του παλιού τελωνείου σε πολύκεντρο πολιτισμού, του οποίου το “ατελές” ακόμα θέατρο “καταφέραμε” να ονοματοδοτήσουμε, ως θέατρο Μίκη Θεοδωράκη.
• Τα Χανιά έχασαν μια ευκαιρία που θα είχε “προστιθέμενη” ιστορική αξία: Να ονοματοδοτήσουν τελειωμένο το θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στο παλιό τελωνείο και να το εγκαινιάσουν με μια θεατρική παράσταση ή συναυλία, παρουσία του, αντί να ονοματοδοτήσουν ένα θέατρο – κτήριο που είναι… γιαπί. Η πίστωση υπάρχει
• Το έργο αποκατάστασης του παλιού τελωνείου εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κρήτης 2007-2013. Ωστόσο, το έργο, κινδύνευσε, στο τέλος του 2015 να μείνει γιαπί και να επιστρέψει ο δήμος Χανίων τα χρήματα που έως τότε είχαν δαπανηθεί, καθώς υπήρχε η γνωστή “νότα” όλα τα έργα της περιόδου αυτής να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλους 2015.
• Σε σχετικές συζητήσεις και στο δημοτικό συμβούλιο είχαμε ακούσει τη δημοτική αρχή να ισχυρίζεται ότι το έργο έχει μια “τρύπα” 1 εκατ. ευρώ που ο δήμος πρέπει να βρει από ιδίους πόρους.
• Ομως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και ξενάγησης του Μίκη στο παλιό τελωνείο το περασμένο Σάββατο, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε (από ένα “πουλάκι” που ήταν παρόν), ότι ο κ. Αρναουτάκης ρώτησε τον δήμαρχο Χανίων γιατί δεν τελειώνει πια αυτό τελωνείο αφού τα λεφτά υπάρχουν στην τράπεζα. Στη διάθεση του δήμου Χανίων!! Αποφασιστικότητα
• Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, λοιπόν, η Περιφέρεια βοήθησε έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα και το υπόλοιπο ποσόν της αρχικής πίστωσης να είναι στην τράπεζα στη “διάθεση” του δήμου Χανίων.
• Γιατί, λοιπόν, είναι “παγωμένες” οι εργασίες αποκατάστασης του παλιού τελωνείου; Το πρόβλημα είναι ο εργολάβος, είπαν στον Ραν ταν πλαν.
• Αλλά ο δήμος Χανίων, όφειλε και οφείλει να τον ζορίσει. Να του επιβάλλει την προώθηση των εργασιών μέσω των συμβατικών και νομικών δυνατοτήτων που διαθέτει. Δεν γίνεται να είμαστε ανεκτικοί και αναβλητικοί με έναν εργολάβο που κινδυνεύει να μην αποπερατώσει εγκαίρως το έργο ώστε να προλάβει να λειτουργήσει. • Διότι ο χρόνος πιέζει και το έργο πρέπει να παραδοθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου.
• Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ο εργολάβος δεν “ζορίστηκε” από τη δημοτική αρχή όσο έπρεπε ώστε να επιτελέσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
• Και ο “κόμπος” της λύσης περιπλέκεται. Διότι, όσο η υπάρχουσα πίστωση στην τράπεζα δεν απορροφάται και όσο δεν έχει εκτελεστεί τουλάχιστον το 80% των εργασιών, τόσο θα δυσχεραίνεται και η δυνατότητα του δήμου Χανίων να βρεθεί και μία επιπλέον πίστωση περίπου 200.000 ευρώ (από ιδίους πόρους ή και την Περιφέρεια). Δαπάνη η οποία προέκυψε επειδή η μελέτη δεν ήταν ολοκληρωμένη ως προς κάποια έργα (π.χ. σκάλες) που πρέπει να εκτελεστούν.
• Ομως για να εκτελεστεί το 80% των εργασιών του έργου μέχρι 30 Ιουνίου που είναι ένα “πειθαναγκαστικό” χρονικό όριο, ο εργολάβος πρέπει άμεσα να φέρει τα υλικά (γύρω στις 500.000 ευρώ) ώστε να τα πιστοποιήσουν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.
• Και φυσικά υπάρχει αρκετός δρόμος και μετά. Η δημοτική αρχή, όμως, έχει δυνατότητες να ασκήσει πίεση για την εκτέλεση του έργου. Όχι μόνο με το να ζητήσει την έκπτωση του εργολάβου (που δεν συμφέρει) αλλά με το να του βάλει ποινική ρήτρα εκτέλεσης των υπολειπομένων εργασιών, π.χ. ανά μήνα.
• Αποφασιστικότητα και πυγμή χρειάζεται. Με δυο βήματα μπρος και ένα πίσω (τανγκό), δουλειά δεν γίνεται.
• Συμπεραίνεται, ότι για να μην κινδυνεύσει το έργο του παλιού τελωνείου, ο δήμος οφείλει άμεσα και να ασκήσει πιέσεις στον εργολάβο και, παράλληλα, να “τρέξει” τις διαδικασίες εξεύρεσης της απαιτούμενης μικρής συμπληρωματικής πίστωσης που χρειάζεται. Αρα, επιτέλους, να σταματήσει
το… “τανγκό” των κυθυστερήσεων.