Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΝΕΡΟΥ

“Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον. Γιατί οι μνήμες είναι εκείνες που στηρίζουν τη συγκρότηση της ταυτότητας ενός λαού, παρέχοντάς του τα εφόδια να συνεχίζει ως όλον, την πορεία του μέσα στον χρόνο”.
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντινομάρχης Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος παρευρέθη χθες το πρωί στην τελετή για τον εορτασμό της 114ης επετείου της Μάχης του Δρομονέρου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι “για τον λαό ετούτο είναι σημαντικό να θυμούμαστε πάντα τις ξεχωριστές στιγμές της Ιστορίας μας, να αποτίουμε τον αρμόζοντα φόρο τιμής στους ηρωικούς προγόνους μας και να γνωρίζουμε οι νεώτεροι τις θυσίες και τις ανδραγαθίες τους”.
Ο κ. Φραγκάκης υπογράμμισε επίσης ότι “η Μάχη του Δρομονέρου, το 1896, 114 χρόνια πριν, αποτέλεσε ορόσημο στον τρόπο που αντιμετωπίζονταν ως τότε οι αγώνες των Κρητών για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό και ανοίγοντας τον δρόμο για την ελευθερία”.
“Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη των ανδρείων πατέρων μας, αντιστεκόμενοι στον χρόνο και διατηρώντας ζωντανό το παρελθόν για να μας ενώνει και να μας διδάσκει”, κατέληξε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κολυμπαρίου, Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, τόνισε ότι “βρισκόμαστε και φέτος εδώ, σε αυτό τον αιματοβαμμένο τόπο, που η ιστορία του και η Μάχη του Δρομονέρου, υπήρξε ο καταλύτης για την επίλυση του Κρητικού ζητήματος. Οι αιματοβαμμένες αυτές λοφοσειρές, αποτελούσαν πάντα τη γραμμή της αντίστασης κατά των Τούρκων”.
Ο κ. Πολυχρονίδης πρόσθεσε επίσης ότι “ο εορτασμός της Μάχης του Δρομονέρου δημιουργεί σε όλους μεγάλες υποχρεώσεις, ενώ μας κάνει να αναλογιστούμε τις τεράστιες ευθύνες που έχουμε και μάλιστα στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, που πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να βγει ο τόπος από το αδιέξοδο”.
Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο δήμαρχος Βουκολιών, Νίκος Μπομπολάκης, ο οποίος τόνισε ότι “γυρίζουμε ευλαβικά τη σκέψη μας 114 χρόνια πίσω, να θυμηθούμε τους αγώνες των προγόνων μας, αυτοί που μας δίδαξαν τις αξίες της ελευθερίας και όλα τα ιδανικά που εμείς σήμερα προσπαθούμε να κρατήσουμε σαν κόρη οφθαλμού. Πιστεύω ότι έχουμε την υποχρέωση να θυμόμαστε και να μη ξεχνάμε ποτέ αυτούς τους αγώνες αυτούς τους ήρωες, που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία”.
Για τη Μάχη του Δρομονέρου και στα γεγονότα της εποχής, μίλησε ο δάσκαλος Βασίλης Ιγγλεζάκης, ο οποίος παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο, λεπτό προς λεπτό το ιστορικό της Μάχης και τα αποτελέσματά της. Στον πρόλογό της ομιλίας του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “είμαστε εδώ για να τιμήσουμε αλλά και να θυμηθούμε τους φόβους, τις λαχτάρες, τον πόνο της σκλαβιάς, των ανθρώπων των δικών μας της εποχής εκείνης. Τις ενέδρες, τα καραούλια, τα νυχτοπερπατήματα, τον τρόμο ότι έρχονται άπιστοι για να αρπάξουν και να κάψουν. Θυμόμαστε και τιμούμε εκείνους που σήμερα δεν ζει κανείς, εκείνους που την ημέρα στον μόχθο της ζωής και το βράδυ με ξάγρυπνο μάτι, εκείνους που έγραψαν και σημάδεψαν με τις ηρωικές τους πράξεις τη δική τους ιστορία. Υποχρέωση δική μας να την κρατήσουμε και να μη την αφήσουμε να ξεθωριάσει”.
Η εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης του Δρομονέρου ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου, ενώ στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων. Στην εκδήλωση παραβρέθησαν πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές και πλήθος κόσμου. Μετά τη λήξη του εορτασμού προσφέρθηκε κέρασμα.

Μάχη Δρομονέρου 14 Ιουνίου 1896
Σημαντικά στοιχεία

– Το 1896, σε μια από τις εξεγέρσεις με αίτημα τη αυτονομία του νησιού, χριστιανοί από τα γύρω χωριά ενώνουν τις δυνάμεις τους και νικούν τους Τούρκους. Ως πολεμικό γεγονός υπήρξε τεράστιας σημασίας γιατί έδωσε το έναυσμα για την αποχώρηση των Τούρκων από την Κρήτη και την πορεία προς την Ενωση. Αυτή η μάχη έμεινε στην ιστορία ως Μάχη του Δρομονέρου.
– Ο προφήτης Ελισαίος είναι ένα εξωκκλήσι, το οποίο χτίστηκε με πέτρες από κατεδάφιση τούρκικου φρουρίου. Κατά την Κρητική επανάσταση και μετά την περίφημη μάχη του Δρομονέρου και τη νίκη των Κρητικών πάρθηκε η απόφαση της κατεδάφισης του τούρκικου φρουρίου και της ανέγερσης του εξωκκλησίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα