Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Ισόβια κάθειρξη

Ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία του 50χρονου Ηρακλειώτη επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη και 19 χρόνια φυλάκιση, κατά συγχώνευση, για άλλα τρία κακουργήματα (σύσταση συμμορίας, αρπαγή με σκοπό την είσπραξη λύτρων και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς πράγματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας) επέβαλε χθες ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης, στα Χανιά.
Η απόφαση πάρθηκε αργά το απόγευμα. Στο άκουσμά της μέλη της οικογένειας Κυπριωτάκη ξέσπασαν με φωνές και κατάρες εναντίον του ενός εκ των καταδικασθέντων, του 34χρονου Γιάννη Σταυρουλάκη, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, είχε αρχηγικό ρόλο στην υπόθεση. Τραγική φιγούρα η ηλικιωμένη μητέρα του δολοφονηθέντος, η οποία ζητούσε να υποστούν οι κατηγορούμενοι ό,τι έκαναν στον άτυχο γιο της.
Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η πολύωρη ακροαματική διαδικασία, κατά τη διάρκειας της οποίας εξετάστηκαν επτά μάρτυρες και ακολούθησαν οι απολογίες των τριών κατηγορουμένων (του Γιάννη Σταυρουλάκη, του 28χρονου Αμέρ Νουθ και του εξάδελφού του, 26χρονου Ουσάμα Νουθ) και οι αγορεύσεις του εισαγγελέα, των δύο συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων. Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης διορίστηκαν αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο, γεγονός που επισήμαναν και οι τρεις στο ξεκίνημα των αγορεύσεών τους, εκφράζοντας, παράλληλα, την οδύνη τους για την τραγωδία που βίωσε και βιώνει η οικογένεια Κυπριωτάκη.
Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Κόλαφος για τους κατηγορούμενους ήταν η αγόρευση του εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε στο δικαστήριο να δώσει και στους τρεις «εισιτήριο χωρίς επιστροφή» για τη φυλακή.
Ο εισαγγελέας έκανε λόγο για «στιγερή κακουργία», που εστέρησε από την οικογένεια Κυπριωτάκη ακόμη και τη δυνατότητα να αποχαιρετήσει τον άνθρωπό της και μετέτρεψε τη ζωή της οικογένειας σε «απέραντη κοιλάδα δακρύων».
Ο ίδιος χαρακτήρισε τους κατηγορούμενους «τριανδρία του θανάτου», «διμοιρία εκτελεστών» και «συμμορία μπογιατζήδων, που δεν βουτούσαν τους χρωστήρες τους στα χρώματα, αλλά στο αίμα των ανθρώπων» και τόνισε ότι είναι «συναυτουργοί όλων των πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται».
ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ
Πρώτος απολογήθηκε -καθιστός και χαμηλόφωνα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση μελών της οικογένειας Κυπριωτάκη- ο Γιάννης Σταυρουλάκης, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για την απαγωγή και υποστήριξε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στη δολοφονία, ισχυριζόμενος ότι υπεύθυνοι γι´ αυτήν είναι οι δύο Σύριοι. Ο ίδιος ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Σύριοι οργάνωσαν την απαγωγή και ότι ο ίδιος δέχθηκε να συμμετέχει και επειδή τον απείλησαν («δεν λέω ότι μου έβαλαν και το μαχαίρι στον λαιμό, αλλά μου είπαν ότι θα μου κάνουν ζημιά με το παιδί μου αν δεν συμμετέχω», είπε χαρακτηριστικά), αλλά και επειδή είχε οικονομικά προβλήματα.
Από την πλευρά τους, οι δύο Σύριοι -οι οποίοι επίσης ζήτησαν συγγνώμη από την οικογένεια του δολοφονηθέντος- άλλαξαν την υπερασπιστική τους τακτική. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης ο Αμέρ Νουθ είχε υποστηρίξει ότι δεν έχει καμία ανάμιξη στην υπόθεση, ενώ ο Ουσάμα Νουθ είχε αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, βήμα προς βήμα τον τρόπο δολοφονίας του Γιάννη Κυπριωτάκη. Χθες, και οι δύο υποστήριξαν ότι στην υπόθεση της απαγωγής και της δολοφονίας εμπλέκεται κι ένα τέταρτο πρόσωπο, ονόματι Γιώργος, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι ο Γιάννης Σταυρουλάκης τους είχε πει να μην αποκαλύψουν ποτέ την ύπαρξή του διότι κινδυνεύουν και οι τρεις. Παράλληλα, ο Ουσάμα Νουθ υποστήριξε ότι η αρχική του κατάθεση ήταν αποτέλεσμα πιέσεων και εκφοβισμών από την Αστυνομία, δεν έδωσε, ωστόσο, πειστική απάντηση στο ερώτημα της προέδρου της έδρας, γιατί, εν συνεχεία, όταν οδηγήθηκε στον ανακριτή δεν είπε την «αλήθεια».
Οι δύο Σύριοι υποστήριξαν ότι εγκέφαλος της απαγωγής ήταν ο «Γιώργος», ο οποίος συνεργαζόταν με τον Γιάννη Σταυρουλάκη και ότι οι ίδιοι δεν είχαν καμία ανάμιξη στη δολοφονία του 50χρονου.
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗΣ
Κάλεσμα σε όλον τον κόσμο «να προσέχει» απηύθυνε σε σύντομη δήλωσή του στα Μέσα Ενημέρωσης αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ο γιος του δολοφονηθέντος Γιάννη Κυπριωτάκη, Κυριάκος Κυπριωτάκης.
«Ευχαριστώ πολύ τους δικηγόρους μας, τον κ. Κώστα Παπαδάκη και τον κ. Νίκο Κουβίδη. Ευχαριστώ πολύ την Ελληνική Δικαιοσύνη. Νομίζω πως έπραξε καλά. Και ευχαριστώ πολύ όλον τον κόσμο που με ακολούθησε σήμερα σε αυτό το δύσκολο έργο. Πιστεύω ότι οι ποινές που επεβλήθησαν στα παιδιά αυτά είναι ένα μηδενικό μπροστά σε αυτό που έχουμε πάθει εμείς. Ευχαριστώ πολύ όλον τον κόσμο και συνιστώ σε όλον τον κόσμο να προσέχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριωτάκης.
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ο κ. Κώστας Παπαδάκης, ένας εκ των δύο συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, που ήταν και προσωπικός φίλος του θύματος, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «ήταν περίπου το τέλος ενός δρόμου, γιατί προφανώς θα υπάρξει και Εφετείο. Το τέλος ενός δρόμου φρίκης. Είπα στο δικαστήριο ότι κανένας από τους παράγοντες της δίκης δεν θα ήθελε να ξαναβρεθεί μπροστά σε μια τέτοια υπόθεση, μπροστά σε τέτοια κτήνη. Τα κτήνη αυτά πήραν αυτό το οποίο τους άξιζε. Δεν είναι βέβαια η ορολογία απολύτως νομική, αλλά νομίζω ότι αποδίδει ακριβώς το ποιοι είναι οι άνθρωποι που σήμερα πήγαν ισόβια στη φυλακή. Ο Γιάννης δεν θα ξανάρθει φυσικά κοντά μας, όμως η απόφαση του δικαστηρίου τείνει να εκπληρώσει αυτό το οποίο θέλει να κάνει μια ποινή. Αφ´ ενός μεν να αποτρέψει τέτοιους εγκληματίες από την τέλεση όμοιων εγκλημάτων, αφ´ ετέρου να παραδειγματίσει τους επίδοξους. Γιατί μην ξεχνάτε αυτά που είπε ο αρχηγός τους, ότι ´κουβεντιάζαμε γιατί τότε ήταν η υπόθεση του Παναγόπουλου´. Και μάλιστα είπε ότι ´έκαναν λάθη και κουβεντιάζαμε ποια λάθη έκαναν´, να τα διορθώσουν αυτοί και να καταλήξουν στο να πάρουν τα λύτρα και να σκοτώσουν τον Γιάννη».
Κληθείς να σχολιάσει τις απολογίες των τριών κατηγορουμένων, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε πως «είπα και στο δικαστήριο αγορεύοντας ότι αν πάρουμε μετρητοίς τα λόγια τους, ο μακαρίτης ο Γιάννης σκοτώθηκε μόνος του, πνίγηκε μόνος του και στη συνέχεια έβαλε φωτιά να καεί. Αν λάβουμε υπόψιν μας όσα ελέχθησαν, όχι από τους συνηγόρους, ασφαλώς, οι οποίοι έκαναν το καθήκον τους, αλλά από τους κατηγορουμένους».

Οι ποινές

Αναλυτικά, οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι τρεις κατηγορούμενοι και οι ποινές που τους επεβλήθησαν είναι οι εξής:

? Για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία, το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
? Για την αρπαγή με σκοπό την είσπραξη λύτρων το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 ετών.
? Για τη σύσταση συμμορίας (και όχι για τη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, όπως ήταν η αρχική κατηγορία) το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών.
? Για τη διακεκριμένη περίπτωση φθοράς πράγματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από δύο, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών.
? Το δικαστήριο έκρινε αθώους τους τρεις κατηγορούμενους για την κατηγορία της περιύβρισης νεκρού κατά συναυτουργία.

Συνολικά, οι επιβληθείσες ποινές είναι: ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία, 15 χρόνια φυλάκισης για την αρπαγή (απαγωγή) και από 2 χρόνια φυλάκισης, κατά συγχώνευση, για τα άλλα δύο κακουργήματα, για τα οποία οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι.
Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε την απέλαση των δύο Σύριων αμέσως μετά την έκτιση της ποινής τους.
Οι καταδικασθέντες έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν έφεση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα