Πρώτος προορισμός παραμένει και φέτος για τους Σκανδιναβούς τουρίστες ο Νόμος Χανίων. Μάλιστα, κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, αναμένεται θεαματική αύξηση των επισκεπτών από τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία της τάξεως του 10%. Υπολογίζεται ότι στην Κρήτη θα περάσουν τις διακοπές τους 500.000 επισκέπτες από τις συγκεκριμένες χώρες. Από αυτούς, το 80% θα προτιμήσει τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Η αύξηση αυτή οφείλεται, εν πολλοίς, στα γεγονότα που συνέβησαν σε χώρες της βόρειας Αφρικής.
Οι εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο -και τα όσα έχουν επακολουθήσει- αποτελούν τον λόγο που οι επισκέπτες επιλέγουν πιο ´ασφαλείς´ προορισμούς. Και για τους Σκανδιναβούς τέτοιοι προορισμοί είναι η Τουρκία, η Ισπανία αλλά και η Ελλάδα, στην οποία τα πρωτεία διατηρούν τα Χανιά.
Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται από έναν άνθρωπο, ο οποίος γνωρίζει εκ των έσω τα του τουρισμού. Ο λόγος για την πρόξενο Δανίας, Νορβηγίας και Σουηδίας σε Χανιά και Ρέθυμνο, Συρματένια Παρασκάκη, με την οποία συνομιλήσαμε χθες το μεσημέρι. Αφορμή αποτέλεσαν δύο γεγονότα: το πρώτο τσάρτερ που προσγειώθηκε χθες στο αεροδρόμιο Χανίων αλλά και το γεγονός ότι το ερχόμενο Σάββατο 2 Απριλίου καταπλέει στο λιμάνι της Σούδας το πρώτο κρουαζιερόπλοιο, μια και τα Χανιά μπαίνουν από φέτος δυναμικά στον λεγόμενο ´τουρισμό κρουαζιέρας´. Επιπλέον, την Κυριακή 3 Απριλίου αναμένονται στο αεροδρόμιο Χανίων και οι πρώτοι Φιλανδοί τουρίστες.
Η κυρία Παρασκάκη μας λέει χαρακτηριστικά:
´Φέτος αναμένεται άνοδος στον τουρισμό λόγω των γεγονότων σε χώρες της βόρειας Αφρικής, όπως σε Τυνησία και Αίγυπτο. Τους επισκέπτες εκείνων των χωρών έχουν απορροφήσει η Τουρκία, η Ισπανία και η Κρήτη. Στην Ελλάδα, ο πρώτος προορισμός είναι τα Χανιά και ακολουθεί η Ρόδος´.
Στο σημείο αυτό, η πρόξενος εκτιμά ότι φέτος στα Χανιά θα παρουσιαστεί αύξηση των επισκεπτών από τις σκανδιναβικές χώρες της τάξεως του 10%.
Οι πρώτοι Σκανδιναβοί θα είναι από την Φιλανδία και θα έρθουν την Κυριακή 3 Απριλίου, στις 8 Απριλίου θα έρθουν οι Σουηδοί και μετά τις 16 Απριλίου θα υπάρχουν πιο συχνές πτήσεις -κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή- με επισκέπτες από Φιλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία.
Συνολικά, αυτό το καλοκαίρι περιμένουμε σε όλη την Κρήτη 500.000 Σκανδιναβούς επισκέπτες. Από αυτούς, το 80% θα επισκεφθεί τα Χανιά και το Ρέθυμνο και από αυτό το 80%, το 60% θα έρθει στα Χανιά´.
-Τι σχόλια κάνουν οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες για τα Χανιά και τη φιλοξενία;
´Τα θετικά σχόλια είναι ότι έχουμε καλό καιρό και ωραίες παραλίες, ότι τρώμε καλά, ότι είναι συμπαθητικοί οι ντόπιοι. Τα αρνητικά σχόλια, βέβαια, είναι ότι φοβούνται να περάσουν τους δρόμους, ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Συνήθως, οι Σκανδιναβοί έρχονται με τα παιδιά τους, οικογενειακώς και έχουν συνηθίσει να περπατούν στους δρόμους χωρίς εμπόδια. Εδώ, θεωρούν ότι οδηγούμε πολύ νευρικά´.
-Θεωρούν καλές τις τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες;
´Γενικά θεωρούν ότι υπάρχει ακρίβεια. Δεν βλέπουν μεγάλη διαφορά με τις χώρες τους και ίσως να τους κάνει εντύπωση διότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι στο ένα τρίτο από τον μισθό ενός Σκανδιναβού. Και τον καφέ τον θεωρούν ακριβό αλλά εμείς έχουμε και μια άλλη κουλτούρα στον καφέ. Πάμε για καφέ και καθόμαστε τρεις ώρες. Οπότε είναι λογικό να κοστίζει τρία ή και τέσσερα ευρώ. Το κόστος για το φαγητό είναι πιο χαμηλό σε σχέση με τη χώρα τους. Κάτι ακόμη, που παρατηρούμε ότι αυξάνεται, είναι το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι παραμένουν στα ξενοδοχεία για φαγητό και ποτό. Και το παρατηρούμε και σε Σκανδιναβούς, που έρχονται με τις οικογένειές τους. Ξέρουν ότι θα πληρώσουν για παράδειγμα 3.000 ευρώ για ένα πλήρες πακέτο διακοπών χωρίς επιπλέον έξοδα´.
-Τι θα προτείνατε σε ξενοδόχους, επιχειρηματίες και φορείς των Χανίων για να διατηρηθεί αυτό το μεγάλο ποσοστό Σκανδιναβών επισκεπτών;
´Θα πρότεινα, πρώτα απ? όλα, να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις. Για παράδειγμα, να βρεθεί τρόπος ώστε να μπορείς με τα πόδια να πας από τα Χανιά στους Αγίους Αποστόλους χωρίς να αισθάνεσαι ότι κινδυνεύεις. Θα πρότεινα, επίσης, να γίνουν πάρκινγκ σε Πλατανιά, Αγ. Μαρίνα. Να διατηρούμε το πράσινο, τα δέντρα. Να έχουμε καλή ποιότητα στο φαγητό. Είναι σημαντικό να διατηρούμε καλή και υψηλή ποιότητα και τότε θα έχουμε ένα ανάλογο τουρισμό. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να φτιαχτεί η μαρίνα και να μπορεί να φιλοξενεί σκάφη. Πιστεύω ότι αυτό θα τονώσει τον τουρισμό´.
-Εδώ έχει εκδηλωθεί μια αντιπαράθεση για το αν η μαρίνα θα γίνει στο Κουμ Καπί ή στη Σούδα. Τι πιστεύετε;
´Πιστεύω ότι καλύτερα είναι να γίνει μέσα στην πόλη, στο Κουμ Καπί, ώστε από τη στιγμή που έρχεσαι στα Χανιά να βρίσκεσαι μέσα στην πόλη, όπως γίνεται σε άλλα νησιά´.
-Θα έχουμε και Σκανδιναβούς στα κρουαζιερόπλοια που θα έρθουν στη Σούδα;
´Εκτιμούμε ότι θα επισκεφθούν τα Χανιά εκατό κρουαζιερόπλοια. Βέβαια, δεν θα είναι όλα αυτά με Σκανδιναβούς. Τα περισσότερα θα είναι αμερικανικά. Αλλά θα υπάρχουν και κρουαζιερόπλοια με Σκανδιναβούς επισκέπτες´.
Πρωταπριλιάτικο παραμύθι είναι και αυτό, γιατι εδώ στην Σουηδία άλλα ακούμε και βλέπουμε. Οι Σουηδοί προτιμούν την Τουρκία λόγω της Ελληνικής ακρίβειας και ακόμα λόγω της ανθελληνικής προπαγάνδας στα Σουηδικά ΜΜΕ. Δεν θα έρθει ο Σουηδός να πιεί τον καφέ του στα Χανιά για 3 ευρώ και να φάει ενα γεύμα για 15 ευρω οταν στην Σουηδία κοστίζει 2,5 ο καφές και το μεσημεριανό 7 ευρω περίπου. Ακόμα στα Σουηδικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τους Έλληνες ως απατεώνες και τριτοκοσμικούς και κατά τρόπο τούς αποτρέπουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Στην Τουρκια είναι ακομη φθηνότερα, τούς πουλάνε καλά το παραμύθι οι Τουρκοι οτι είναι ποιό πολιτισμένοι απο εμάς.
Να αλάξουν μυαλά στα Χανιά γιατί δέν θα πάνε καλά.