Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Αντιδράσεις για την κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου

Για ´μυστική επιχείρηση´ κατεδάφισης του Λιμενικού Περιπτέρου  κατηγόρησε χθες τη Δημοτική Αρχή ο επικεφαλής του δημοτικής παράταξης ´Δήμος Ενεργών Πολιτών´ Τάσος Βάμβουκας, τονίζοντας ότι αυτή η ´εσπευσμένη´ και ´εν κρυπτώ´ ενέργεια έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής προκειμένου να μην έχουν τη δυνατότητα φορείς και πολίτες των Χανίων ´να ασκήσουν με ένδικα μέσα τα δικαιώματα που οι ελληνικοί νόμοι τους δίνουν´ δεδομένου ότι, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ´δεν επιτρέπεται η κατεδάφιση κτισμάτων προϋφιστάμενων του 1965 εντός των τειχών της πόλης των Χανίων, όπως ήταν το Περίπτερο´.
´Η προσπάθεια του κ. δημάρχου να παρουσιάσει ως αναγκαστική την λύση της κατεδάφισης, απειλώντας μάλιστα με μηνύσεις αυτούς που δεν το έπραξαν, δεν μας έπεισε´, τόνισε χθες ο κ. Βάμβουκας -στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο δημαρχείο Χανίων- και έκανε λόγο για «επικοινωνιακή τακτική της Δημοτικής Αρχής», που «βασίζεται στην κοινή γνώμη που σε μεγάλο βαθμό συμφωνεί με την κατεδάφιση λόγω της εγκατάλειψης».
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο κ. Βάμβουκας εξέφρασε αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο θα τηρηθεί η δέσμευση του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη περί μη τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο που βρισκόταν το Λιμενικό Περίπτερο. «Πιστεύω πως δεν θα προστρέξουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να βάλουν τραπεζοκαθίσματα», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι «το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και ο υπουργός Πολιτισμού με τις αποφάσεις τους δεν πρότειναν ούτε υποχρέωσαν σε κατεδάφιση», ενώ σημείωσε ότι «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 4987 του 1996 δεν επιτρέπει την κατεδάφιση κτισμάτων προϋφιστάμενων του 1965 εντός των τειχών της πόλης των Χανίων, όπως ήταν το Περίπτερο. Έτσι με την απόκρυψη των προθέσεών της η Δημοτική Αρχή, αφαίρεσε από τους φορείς και τους πολίτες των Χανίων τη δυνατότητα να ασκήσουν με ένδικα μέσα τα δικαιώματα που οι Ελληνικοί Νόμοι τους δίνουν και απ ότι φαίνεται, αυτός ήταν ένας από τους λόγους οργάνωσης της μυστικής επιχείρησης».
Ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε, ακόμη, ότι «δυστυχώς η υπόσχεση του Δημάρχου, απαντώντας σε παρέμβαση της παράταξής μας, ότι το θέμα θα συζητιόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την απόφαση του υπουργού, δεν τηρήθηκε. Οι τεκμηριωμένες απόψεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων αγνοήθηκαν, το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο περιφρονήθηκε προκλητικά καθώς και όλες οι φωνές που τάσσονταν υπέρ της αποκατάστασης και αξιοποίησης ενός κτηρίου που έφερε διάσημη αρχιτεκτονική υπογραφή».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» ανέφερε ότι «η απόφαση του ΚΑΣ, που πάρθηκε με οριακή με πλειοψηφία, αποδεικνύει ότι το ζήτημα του μη χαρακτηρισμού του ως μνημείου ήταν εκ των πραγμάτων αμφισβητούμενη» και τόνισε ότι «οι δηλώσεις δε του κ. Δημάρχου υπέρ της λύσης της κατεδάφισης εν όψει των αποφάσεων του ΚΑΣ και της απόφασης του υπουργού φαίνεται να επηρέασαν τις σχετικές αποφάσεις. Διαγράφτηκε έτσι με συνοπτικές διαδικασίες, που κατά τη γνώμη μας είναι νομικά διάτρητες και που έθεσαν σε κίνδυνο το παρακείμενο μνημείο, ένα κτίσμα που ήταν συνδεδεμένο με ευχάριστες μνήμες χιλιάδων συμπολιτών μας και με τη νεότερη ιστορία της πόλης μας. Απέναντι στην εγκατάλειψη και μη αξιοποίηση για την οποία κύρια ευθύνη έχει εδώ και χρόνια ο Δήμος, παρουσιάστηκε ως μόνη λύση η κατεδάφιση, χωρίς τουλάχιστον να υπάρχει από τη Δημοτική Αρχή ένα σχέδιο για τον τρόπο αξιοποίησης του χώρου, που ποτέ δεν υπήρξε κενός μέχρι σήμερα από την εποχή της Τουρκοκρατίας», σημείωσε ο κ. Βάμβουκας.
Και συνέχισε: «Δυστυχώς στην πόλη μας έχουμε μακρά παράδοση καταστροφής αντί αξιοποίησης των νεοτέρων μνημείων, που έχει ξεκινήσει κυρίως με την κατεδάφιση των νεοκλασικών και συνεχίστηκε με την κατεδάφιση της ΑΒΕΑ, του Ξενία και άλλων σημαντικών κτισμάτων. Φαίνεται ότι έχουμε βαλθεί να διαγράψουμε οτιδήποτε αξιόλογο έχουμε δημιουργήσει σαν νεοέλληνες, μη θέλοντας να θυμίζουμε στις παρούσες και επόμενες γενιές, ότι περάσαμε και εμείς από εδώ και δημιουργήσαμε και όχι μόνο οι Ενετοί και οι Οθωμανοί».
Ο κ. Βάμβουκας τόνισε ότι η δημοτική παράταξη «Δήμος Ενεργών Πολιτών «από την αρχή υποστήριξε ότι το θέαμα της εγκατάλειψης του Λιμενικού Περιπτέρου έπρεπε να λήξει σύντομα, είτε με τη συντήρηση και αξιοποίηση, είτε με και τον προγραμματισμό της διαμόρφωσης του χώρου και την κατεδάφιση. Η τακτική όμως που ακολούθησαν, δεν άφησε χώρο και χρόνο για απόψεις διαφορετικές, οι οποίες θα μπορούσαν να μας πείσουν για άλλες ενδεχόμενα προσφορότερες λύσεις, όπως εγκαίρως είχαμε προτείνει, με τη διοργάνωση άμεσα ημερίδας από τη Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με το ΚΑΜ, το σύλλογο Αρχιτεκτόνων, την Αρχιτεκτονική Σχολή και διακεκριμένους επιστήμονες».
Καταλήγοντας, ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι «θα περιμένουμε να δούμε έστω και εκ των υστέρων την διαμόρφωση και χρήση του χώρου, αλλά και αν η Δημοτική Αρχή και οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα δείξουν την ίδια βιασύνη και αποφασιστικότητα, στην αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών και της κακογουστιάς που έχει πλημμυρίσει, κυρίως με μορφή τραπεζοκαθισμάτων, επιγραφών και στεγάστρων, όλο σχεδόν τον δημόσιο χώρο του παλιού λιμανιού».

Το ΤΕΕ/ΤΔΚ για το Λιμενικό Περίπτερο
Κριτική στη Δημοτική Αρχή για τη διαδικασία που ακολούθησε αναφορικά με την κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου ασκεί η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Σε χθεσινή ανακοίνωση, που φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΚ Αντώνη Πιταριδάκη, επισημαίνονται τα εξής:
«Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΔΚ στη συνεδρίαση στις 11-4-2011, αφού έλαβε υπόψη της όλα τα σχετικά δεδομένα αποφάσισε και διατυπώνει τα παρακάτω:
Η μεθόδευση για τη λήψη αλλά και την υλοποίηση της απόφασης για την κατεδάφιση του, πρώην πλέον, Λιμενικού Περιπτέρου στην Παλιά Πόλη των Χανίων, μας εκπλήττει αλλά και μας ανησυχεί για το πώς λαμβάνονται και υλοποιούνται (ή για το πώς θα λαμβάνονται και θα υλοποιούνται) οι όποιες πολιτικές αποφάσεις για τα σοβαρά θέματα που αφορούν τον Δήμο μας και άρα όλους εμάς.
Το ζήτημα του πρώην Λιμενικού Περιπτέρου, που χρόνια τώρα ταλανίζει την κοινωνία μας με διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις για τη χρήση και την ύπαρξή του, αλλά χωρίς τελικά να είχαν ληφθεί οι απαιτούμενες τελικές αποφάσεις -με συνέπεια την τραγική εγκατάλειψη και απαξίωσή του χρόνια τώρα- θα άξιζε μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση.
Μετά και την τελευταία απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, όλοι περιμέναμε (ως εκ τούτου κι εμείς) έναν άμεσο και ειλικρινή διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο ή τουλάχιστον με τους συναρμόδιους φορείς, θέτοντας όλα τα δεδομένα:
Δηλαδή την πολύ πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, την επιστημονική εκτίμηση της σημερινής του κατάστασης (με την συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων που αφορούν το κτήριο) και βέβαια τις όποιες προτάσεις και δεσμεύσεις για τις μελλοντικές χρήσεις στον συγκεκριμένο χώρο σε περίπτωση π.χ. κατεδάφισης (στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδιασμού και αναβάθμισης της περιοχής και όχι βέβαια για τραπεζοκαθίσματα).
Στόχος βέβαια αυτού του διαλόγου θα ήταν η άμεση πλέον λήψη της ορθότερης απόφασης για την τύχη του από τους κατά το νόμο υπευθύνους (Λιμενικό Ταμείο, Δήμος Χανίων και αρμόδιες Υπηρεσίες) και υλοποίησης αυτής, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας (ακόμη και για το γειτνιάζον Μνημείο) «στο φως της ημέρας».
Ως ΤΕΕ/ΤΔΚ δεν είχαμε καμία ενημέρωση ούτε για την τελική απόφαση αλλά ούτε και για τις διαδικασίες που τηρήθηκαν για την υλοποίησή της.
Κι αυτό όταν σε άλλες περιπτώσεις επιλεκτικά (π.χ. για την τύχη του Παλιού Νοσοκομείου) μας ζητήθηκε και συμμετείχαμε ενεργά στον διάλογο και στη διαβούλευση για την ορθολογικότερη πρόταση, μαζί με άλλους συναρμόδιους φορείς.
Νομίζουμε ότι τα παραπάνω πράγματι δεν προωθούν την ειλικρινή συνεργασία όλων των φορέων του τόπου -με τον αλληλοσεβασμό στον ρόλο του καθενός- και με στόχο την άμεση προώθηση και επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προς όφελος της πόλης και του τόπου μας γενικότερα, στα πλαίσια πάντα μιας ορθολογικής και αειφόρου ανάπτυξης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Τελικα είναι σα να έφυγε ένας βραχνάς απο το λιμάνι. Απίστευτο πως άνοιξε το οπτικό πεδίο. Στέκεσαι και δεν χορταίνει το μάτι σου να θαυμάζει τους καινουργιους ορίζοντες . Ανοίγεται μια τεράστια καινουργια πλατεία ένας απελευθερομένος χώρος στον οποίο μπορεί να κινείται ο κόσμος και πίσω από το Γιαλί Τζαμί.
    Τα σπίτια πάνω στον λόφο είναι σαν να ξεθαύτηκαν και μας ξαναχαρίζονται, μόνο που βεβαια θέλουν καποια ανακαίνιση, έστω ένα βάψιμο. Ασε και τη βρωμιά που έφυγε, μαζί και το περίπτερο που αρχιτεκτονικά δεν ταίριαζε καθόλου στο λιμάνι.
    Κύριε Βάμβουκα δεν μετράει η θεωρία μιας πράξης, αλλα το ζωντανό της αποτέλεσμα.

  2. πραγματικά αυτό το κτήριο έπρεπε να είχε φύγει εδώ και πάρα πολύ καιρό. προφανώς η αντιπολίτευση αντέδρασε για να αντιδράσει. πάντως θα είναι κρίμα αν γεμίσει ο χώρος τραπεζάκια. παρόλα αυτά απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι κανείς δεν αναφέρεται στο μέχρι πρότινος καθεστώς του περιπτέρου και γιατί έμενε τόσα χρόνια αν όχι όρθιο, τουλάχιστον αναξιοποίητο. Σειρά έχει το παλιό νοσοκομείο και (επιτέλους) να γίνει το στρατόπεδο Μαρκόπουλου ΠΑΡΚΟ. δεν μας χρειάζεται άλλος στρατώνας εξυπηρέτησης βυσμάτων. το πεδίο βολής και η Αγυιά αρκούν για τους προνομιούχους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα