Αθήνα
Στους πιο επικίνδυνους οδικούς άξονες της χώρας συμπεριλαμβάνεται ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.), σύμφωνα με σχετική έρευνα που επισημαίνει για πολλοστή φορά τα προβλήματα του ελληνικού οδικού δικτύου.
Εν όψει Πάσχα, οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί για να μην πληρώσει η χώρα για ακόμα μία χρονιά βαρύ “φόρο αίματος”.
Η εταιρεία «Συγκοινωνιακές Λύσεις», το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και η ΕΛΠΑ, έχουν διενεργήσει έρευνα, επισημαίνοντας τα πιο επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών της Ελλάδας. Η μελέτη δίνει έμφαση στα τμήματα του δρόμου, όπου τα τροχαία συμβάντα, με σοβαρούς τραυματισμούς και θανατηφόρα, είναι συνήθη φαινόμενα και είναι δυνατό να αποφευχθούν με βελτιώσεις της υποδομής και του εξοπλισμού.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγκοινωνιολόγος Στ. Ευσταθιάδης, «στόχος της μελέτης είναι να εξετάσει την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου της Ελλάδας σε πρώτη φάση και στη συνέχεια του υπόλοιπου εθνικού και επαρχιακού δικτύου, βάσει των στοιχείων που έρχονται από την Τροχαία και την Ελληνική Στατιστική Αρχή».
Μεγάλο μέρος σήμερα του οδικού δικτύου είναι αυτοκινητόδρομοι ή υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομοι. Όμως υπάρχουν και οδοί, οι οποίοι όχι μόνο δεν είναι υψηλών προδιαγραφών, αλλά διαθέτουν και επικίνδυνα γεωμετρικά στοιχεία (στροφές με κλήση κ.α). Γι’ αυτόν το λόγο, το εξεταζόμενο οδικό δίκτυο χωρίστηκε σε ομοειδή τμήματα κατά το έτος αναφοράς της ανάλυσης της μελέτης (έτη 2005-2007) και όπως τόνισε ο κ. Ευσταθιάδης, «υπάρχουν άξονες που έχουν βελτιωθεί από τότε, όπως η Εγνατία οδός και δεν έχουν περαστεί στον χάρτη της μελέτης, γιατί αυτός δημιουργήθηκε με τα τότε στοιχεία».
Στο “κόκκινο” ο Β.Ο.Α.Κ.
O χάρτης χωρίζει τις περιοχές επικινδυνότητας σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με το ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων ανά οχηματοχιλιόμετρο (δηλαδή ανά συγκεκριμένο αριθμό οχημάτων που διέρχονται από συγκεκριμένη διαδρομή) σε αυτούς τους οδικούς άξονες. Οι πιο «επικίνδυνες» οδοί είναι οι άξονες Κορίνθου – Πύργου, η Ιωνία οδός (Αντίρριο – Ιωάννινα), ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης, ο άξονας Κοζάνη – Φλώρινα αλλά και ο Λαμία – Καρδίτσα – Γρεβενά.
Στο πλαίσιο της μελέτης, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις και συλλογές στοιχείων κυκλοφοριακών φόρτων, ανά οδικό άξονα και τμήμα. Για κάποια οδικά τμήματα για τα οποία υπήρχαν πρόσφατα στοιχεία, αυτά παρασχέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων περιλαμβάνουν κυκλοφοριακούς φόρτους και σύνθεση της κυκλοφορίας. «Το προτέρημα αυτής της μελέτης», όπως επισημαίνει ο κ. Ευσταθιάδης «είναι πως είναι γραφική και εποπτική καθώς και άμεσα συγκρίσιμη με άλλους ομοειδείς χάρτες παγκοσμίως».
Οι συχνότερες παραβάσεις
Η υπερβολική ταχύτητα, η απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση, η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, παραβίαση σηματοδότη και προτεραιότητας γενικώς αποτελούν τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων συμβάντων, σύμφωνα με τα στοιχεία.
«Γι’ αυτό οι οδηγοί δεν πρέπει τις μέρες του Πάσχα -αλλά και κάθε μέρα- να ξεχνούν τις συστάσεις τις τροχαίας και να έχουν πάντα την προσοχή τους στον δρόμο», λέει ο κ. Ευσταθιάδης.
Έκκληση γίνεται από την τροχαία στους οδηγούς να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας, να μην πραγματοποιούν αντικανονικά προσπεράσματα, να μην μιλούν στο κινητό κατά την οδήγηση και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Τι κρίμα….κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ακούμε τα ίδια κι εξακολουθούμε να έχομε νεκρούς και τραυματίες. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς το πόσο ανερυθρίαστα παραβιάζει τον ΚΟΚ η πλειονότητα των οδηγών για να κατανοήσει τις αιτίς του φαινομένου αυτού..Ας το καταλάβουμε επιτέλους!!!Με ευχολόγια και διαπιστώσεις δεν προλαμβάνονται τα τροχαία , παρά μόνο με τη σωστή οδηγική αγωγή και ευρύτερη (κοινωνική) παιδεία.
Όλοι οι προαναφερθέντες άξονες δεν διαθέτουν διαχωριστικό διάζωμα.
Η παράκαμψη Ηρακλείου μήκος 27 χιλιόμετρα από τότε που αναβαθμίστηκε σε κλειστό αυτοκινητόδρομο επαψε να δίνει πλεον θανατηφόρα ατυχήματα.
Μιλάμε για ένα οδικό τμήμα με κυκλοφοριακό φόρτο από 28.000 έως και 50.000 αυτοκίνητα ημερησίως.
Σίγουρα ο ανθρώπινος παράγοντας παιζει αποφασιστικό ρόλο στην αποτροπή αυτοκινητικών ατυχημάτων πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιεί δρόμους που του παρέχουν την αυτονόητη [πολυτέλεια για μας] ασφάλεια.