Γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*
Η ζωή μας εξαρτάται όλο και περισσότερο από προϊόντα που πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχαν.
Πάρτε για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα. Ως προϊόντα μαζικής κατανάλωσης εμφανίστηκαν πριν από 20 μόλις χρόνια. Πρόσφατα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε επίσημα πως η συνεχής χρήση τους ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο και τα κατέταξε στην ίδια κατηγορία κινδύνου με τον μόλυβδο, το χλωροφόρμιο και τις εξατμίσεις από κινητήρες εσωτερικής καύσης. Όμως τα κινητά προκαλούν και πολλά τροχαία ατυχήματα αν χρησιμοποιούνται κατά την οδήγηση. Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι η χρήση κινητού κατά την οδήγηση ισοδυναμεί με ποσοστό οινοπνεύματος στο αίμα 0,8%. Δυστυχώς, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση τιμωρείται με πρόστιμο μόνο 100 ευρώ, €ενώ η οδήγηση με αλκοολαιμία 0,8% τιμωρείται με πρόστιμο 1.200 ευρώ, Αυτόφωρο και ακινητοποίηση του οχήματος.
Ένα άλλο προϊόν που έχει εισβάλλει υποχρεωτικά στη ζωή μας είναι οι οικονομικοί λαμπτήρες νέας γενιάς. Από το Σεπτέμβριο του 2009 άρχισε η σταδιακή απόσυρση των κλασικών λαμπτήρων πυρακτώσεως και η αντικατάστασή τους με νέους οικονομικούς λαμπτήρες που καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Οι παλαιοί λαμπτήρες πρέπει να έχουν αποσυρθεί από την αγορά μέχρι το τέλος του 2012. Υπάρχουν δύο τύποι νέων οικονομικών λαμπτήρων: Οι λαμπτήρες με φωτοεκπομπές διόδους (LED) και οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού. Οι λαμπτήρες του δεύτερου τύπου περιέχουν υδράργυρο κι εδώ χρειάζεται προσοχή. Όσο ο λαμπτήρας λειτουργεί και εφόσον δεν σπάσει, ο υδράργυρος δεν απελευθερώνεται στο περιβάλλον. Αν σπάσει, είναι πιθανό να απελευθερωθούν 5 mg υδραργύρου το πολύ (ποσότητα όση η μύτη ενός στυλό διαρκείας περίπου και εκατό φορές λιγότερο υδράργυρο από τα θερμόμετρα παλιάς τεχνολογίας που έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία). Αν, λοιπόν, σπάσει ένας συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού, καλό είναι να αερίσετε το δωμάτιο για τουλάχιστον 15 λεπτά και μετά να μαζέψετε τα θραύσματα με υγρό πανί φορώντας πλαστικά γάντια. Αποφύγετε την επαφή των θραυσμάτων με το δέρμα και μη χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε. Θυμηθείτε πως ο υδράργυρος είναι διαβρωτικό και προκαλεί βλάβες στο δέρμα, στα μάτια και στις αναπνευστικές οδούς αν φυσικά έλθει σε επαφή με αυτά. Μην πετάτε τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού στα κοινά σκουπίδια αλλά ανακυκλώστε τους στα πολυάριθμα σημεία που προβλέπονται για τον σκοπό αυτό και στα Χανιά (π.χ. τις διευθύνσεις θα τις βρείτε στις ιστοσελίδες της Φωτοκύκλωσης www.fotokiklosi.gr).
Ένα προϊόν που όλο και περισσότερο μπαίνει στη ζωή μας και στα σπίτια μας (ή πάνω από αυτά) είναι τα φωτοβολταϊκά. Όμως σκεφτήκατε τι θα συμβεί αν στο κτήριο στο οποίο είναι εγκατεστημένα τα συστήματα αυτά πιάσει φωτιά; Ή αν τα χωράφια στα οποία έχουν εγκατασταθεί τέτοια συστήματα βρεθούν στο δρόμο μιας μεγάλης πυρκαγιάς; Από την καύση των ίδιων των πλαισίων αλλά και των βοηθητικών εγκαταστάσεων (που συχνά περιέχουν συσσωρευτές) θα προέλθουν επικίνδυνα και τοξικά αέρια. Σε πολλές χώρες οι εταιρείες που κατασκευάζουν και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά οργανώνουν ειδικά σεμινάρια για τους πυροσβέστες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές σε σπίτια και περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί τέτοια συστήματα. Τα σεμινάρια αυτά και τα σχετικά εγχειρίδια καλύπτουν τους κινδύνους ηλεκτροπληξίας και εγκαυμάτων, τους κινδύνους από πτώση λόγω ολισθηρότητας των φωτοβολταϊκών, τους κινδύνους κατάρρευσης της σκεπής λόγω αυξημένου βάρους και τέλος τους κινδύνους από εισπνοή επικίνδυνων αερίων λόγω της καύσης. Αντίστοιχες οδηγίες και εκπαιδευτικά σεμινάρια οργανώνονται για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες όσον αφορά την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε υβριδικά ή και καθαρώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
Ένα άλλο προϊόν το οποίο θα πρέπει να καταναλώνεται με πολύ φειδώ, ιδίως από τα παιδιά και τους νέους, είναι τα ενεργειακά αναψυκτικά. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης που περιέχουν, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα συστατικά τους, ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά, υπέρταση καθώς και αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα. Ο συνδυασμός τους με οινοπνευματώδη ποτά μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο σε τροχαίο (λόγω υπερβολικής αλκοολαιμίας) αλλά και καρδιακή προσβολή ή άλλα προβλήματα σε άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.
Τέλος, ας αναφερθούμε εδώ και στους προβληματισμούς που εγείρονται για τους μελλοντικούς κινδύνους που θα δημιουργήσει για την Κρήτη η ενδεχόμενη εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον βυθό των θαλασσών που περιβάλλουν το νησί. Η εμπειρία από το περυσινό δυστύχημα στην εξέδρα πετρελαίου της BP στον κόλπο του Μεξικού υποδεικνύει ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων σε μεγάλα βάθη παρουσιάζει σημαντικούς κινδύνους και πρέπει να γίνεται τηρουμένων όλων των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Η εκπαίδευση των νέων μηχανικών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης ατυχημάτων σε τέτοιες εξέδρες αλλά και των πυροσβεστών και του Λιμενικού Σώματος, στην αντιμετώπιση των συνεπειών από μια τέτοια καταστροφή δεν θα ήταν άσχημα να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν.
Η πρόοδος συνδεόταν πάντα με νέους κινδύνους και προκλήσεις. Δεν θα τους αντιμετωπίσουμε με κινδυνολογίες, εμμονή στο παλιό και απόρριψη του νέου αλλά με ενημέρωση, εκπαίδευση και προσεκτική συμβίωση με τους κινδύνους που συνδέονται με μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
* φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com
Πού υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης οικονομικών λαμπτήρων
Στα super market:
• CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΚΑΣΤΕΛΙ / ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ, ΣΟΥΔΑ, 3ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΧΑΝΙΩΝ – ΚΙΣΑΜΟΥ, ΠΡΩΗΝ CINE APOLLON, ΠΕΙΡΑΙΩΣ και Λεωφ. Χανίων – Μουρνιών)
• ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟI (Δεληγιαννάκη 112Α, Γερμανικό Πουλί)
• ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ (Λ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΜΠΕ, ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΩΝ, ΘΕΡΙΣΟΥ 7 ΠΑΧΑΝΙΑ, ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ 102 ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΗΣ)
Στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΠΛ. ΣΟΥΔΑΣ, ΠΛ. ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ, ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ 18, ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ 1 και στην ΚΙΣΑΜΟ)
Στα καταστήματα ηλεκτρολογικών και φωτιστικών
• ILLUM LIGHT ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΒΑΡΑΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ – Λ. ΣΟΥΔΑΣ 50
• ΑΛΥΓΙΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ
• ΒΑΣΙΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ Ν & ΥΙΟΙ ΟΕ – Α. ΓΟΓΟΝΗ 75
• ΓΕΤΗΛ ΣΤΑΥΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ Α.Ε. – Λεωφόρος Ηρακλείου 72
• ΚΑΥΚΑΣ ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ ΑΕ – ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΑΡΗΔΑΝΤΩΝΗ
• ΗΛΕΚΤΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΧΑΝΙΩΝ Ε.Π.Ε. – ΚΥΔΩΝΙΑΣ 11
• ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ – ΚΑΛΥΒΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
• ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ – ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 88
• ΚΑΥΚΑΣ Β. Α.Ε. – ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΑΡΙΔΑΝΤΩΝΗ
• ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΑΤΕ – ΝΕΑΡΧΟΥ 18
• ΜΑΡΑΜΠΟΥΤΑΚΗ ΑΓΑΠΗ – ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗ 17 ΛΕΝΤΑΡΙΑΝΑ
• ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΚΑΛΙΔΙ 41 – 43
Στα ακόλουθα σημεία:
• ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ – ΡΩΜΑΝΟΥ 3 ΧΑΛΕΠΑ
• ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ –
• ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
• ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ – ΑΛΣΥΛΙΟ ΧΑΝΙΑ
• ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Πηγή: www.fotokiklosi.gr