Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αφιέρωμα στον Βρεττάκο

Στον ειρηνιστή, φυσιολάτρη, ευαγγελιστή της αγάπης, ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο ήταν αφιερωμένη η εσπερίδα που διοργάνωσαν χθες οι φιλόλογοι των Χανίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Στην εκδήλωση που πραγματοιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο, ομιλητές ήταν: Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Σταμάτης Φιλιππίδης, η διδάκτωρ Φιλολογίας κα Στεργιανή Ζανέκα, η διδάκτωρ Φιλολογίας κα Δέσποινα Αθανασιάδου και ο μ.α. Φιλολογίας κ. Δημήτρης Βλαχοδήμος.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, «επιλέξαμε να αφιερώσουμε την εκδήλωση στον Νικηφόρο Βρεττάκο επειδή το 2012 ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έτος Βρεττάκου. Πρόκειται για έναν μεγάλο ποιητή -ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Χανιά- που περνάει αξίες διαχρονικές: ειρήνη, φύση, αγάπη, άνθρωπος. Ο Βρεττάκος είχε υψώσει τη φωνή του στον πόλεμο και μιλούσε για πανανθρώπινη ειρήνη και αυτό το μήνυμα πρέπει να γίνει επίκαιρο, ιδιαίτερα σήμερα».
Από την πλευρά του ο κ. Φιλιππίδης, τόνισε ότι η ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου είναι απλούστερη όλων των άλλων ποιητών, όπως ο Ρίτσος και γι’ αυτό έχει μεγαλύτερη απήχηση σε αναγνώστες νεότερης ηλικίας για τους οποίους ο Σεφέρης ή ο Ελύτης είναι αρκετά δύσκολοι.
Όσον αφορά τους ποιητικούς παράλληλους βίους των ποιητών Κουαζίμοντο και Βρεττάκου, που ήταν το θέμα της ομιλίας του, επεσήμανε ότι και οι δύο είχαν πολιτικά ενδιαφέροντα και σκιαγράφησε την επίδραση που είχε ο συμβολισμός στην Ιταλία και στην Ελλάδα και πώς διαμορφώθηκε ο λόγος των δύο ποιητών. 
«Δυστυχώς η ποίηση στην Ελλάδα δεν πουλάει. Πουλάει ο Καβάφης, όμως ο Ελύτης και ο Σεφέρης επειδή είναι δυσνόητοι ποιητές για το ευρύ κοινό, δεν πουλάνε τόσο. Τα βιβλία τους αγοράζονται γιατί είναι “ονόματα”. Στην πραγματικότητα αυτό που έχει κατακλύσει σήμερα τη βιβλιοαγορά. Είναι μυθιστορήματα και μάλιστα εύκολα γραμμένα, που θυμίζουν σίριαλ τηλεόρασης. Ο σημερινός άνθρωπος που έχει πολύ περισσότερες αγωνίες και άγχη, δεν έχει την ικανότητα, τον χρόνο και την ψυχική διάθεση να καθίσει και να διαβάσει ένα εξαιρετικό συμπυκνωμένο και δύσκολο ποίημα», επεσήμανε ο κ. Φιλιππίδης. 
Η κα Δέσποινα Αθανασιάδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, τόνισε ότι η ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου χαρακτηρίζεται από το φυσικό και ηθικό κάλλος, από τη σπουδή του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου. Κι όλα αυτά ανυψώνουν την ψυχή του ποιητή αλλά και του αναγνώστη, πάνω από το συνηθισμένο της επίπεδο. Η Φύση που είναι βασικό θεματικό μοτίβο της ποίησης του Βρεττάκου είτε ως μεταπλασμένη ψυχική ζωή είτε ως ταυτότητα του Θεού είτε ως α πριόρι γνώση του κόσμου ή ως σκοπιμότητα. Ενεργοποιεί τις νοητικές, ψυχικές και συναισθηματικές δυνάμεις του ποιητή», επεσήμανε. Την εκδήλωση συντόνισε ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Γιάννης Δημητρακάκης.  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα