Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Χιονοδρομικό κέντρο στα Λευκά Ορη

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ

Η μοναδική περιοχή της Ελλάδας, όπου φυσικά υπάρχει αρκετή χιόνωση τη χειμερινή περίοδο και δεν υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο, είναι η Κρήτη.
Στη χώρα μας υπάρχουν δεκαοκτώ χιονοδρομικά κέντρα, μικρά και μεγάλα, αλλά αρκετοί είναι οι Ελληνες που για να απολαύσουν τη χιονοδρομία προτιμούν χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας, Ρουμανίας ή Αυστρίας.
Τα παραμελημένα Λευκά Ορη είναι ένας μοναδικός τόπος για την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού, στην οποία θα συμβάλει καθοριστικά ένα χιονοδρομικό κέντρο. Υπάρχουν περιοχές που δεν είχαν καμιά τουριστική ανάπτυξη και χάρη χιονοδρομικού κέντρου έχουν τον χειμώνα πληρότητα διαμονής εκατό τοις εκατό και όχι από λάτρεις του σκι, αλλά και τις παρέες των και άλλους.
Παράδειγμα η Αράχοβα. Τη χιονοδρομία στα Χανιά, όπου τα σκι ήταν τελείως άγνωστα, τη φέραμε με τον Χρήστο Χουλιόπουλο το 1955 και τότε μας έλεγαν ότι ο τόπος μας δεν είναι για σκι.
Αποδείχτηκε, όμως, από ξένους χιονοδρόμους κυρίως, ότι τα Λευκά μας Ορη είναι η πλέον όμορφη και κατάλληλη περιοχή της Νότιας Ευρώπης για χιονοδρομίες και ιδίως για ορειβατικό σκι.
Το 1980, με πρωτοβουλία του γνωστού μας Αυστριακού Ζόζεφ, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια και πραγματοποιήθηκε από αυστριακό οίκο πλήρης ογκώδη προμελέτη για χιονοδρομικό κέντρο στην Ψηλάφι Ομαλού, τα εναέρια καθίσματα του οποίου θα είχαν κίνηση όλο τον χρόνο, αφού και το θέρος ποιος δεν θα ανέβαινε ως εκεί, δίπλα στον Γκίγκιλο, να απολαύσει τη θέα της μισής Κρήτης.
Ο Ε.Ο.Τ. υιοθέτησε αμέσως την πρόταση ως μοναδική συμφέρουσα, αλλά σκόνταψε στην τοπική κοινωνία. Ενα κατ’ ευφημισμόν χιονοδρομικό κέντρο αναπτύχθηκε  το 1977 στη Νίδα Ψηλορείτη και που ο πλέον άσχετος διαπίστωνε ότι δεν θα ευδοκιμήσει. Ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά και δεν λειτούργησε ποτέ, αλλά ´μεταφέρθηκε´ πιο ψηλά με κατασκευή ωραίων πετρόκτιστων κτηρίων και δύο συρόμενων λιφτς και λειτούργησε λίγες φορές και όταν καταστράφηκε ο ένας αναβατήρας από χιονοστιβάδα εγκαταλείφθηκε και τα κτήρια είναι σήμερο στάβλοι. Κανείς δεν ελέγχθηκε για την κατασπατάληση μεγάλων ποσών. Το 1995 σε μια πρόχειρη μελέτη για ανάπτυξη των Σφακίων ´τέθηκε´ μέσα και η πρόταση για χιονοδρομικό κέντρο στις κορυφές Κάστρο – Φανάρι Ασκύφου, αλλά φυσικό ήταν να μην είναι καν σοβαρή, αφού οι συντάκτες της δεν γνώριζαν ούτε την περιοχή ούτε τη χιονοδρομία και είχαν μάλιστα προβλέψει για πάρκινγκ… λεωφορείων σε υψόμετρο 1.700 μέτρων στο Κάστρο!
Επρεπε από χρόνια να έχει επιδιωχθεί η μελέτη μιας τέτοιας εγκατάστασης και να τεθεί σε κάποιο πρόγραμμα η υλοποίησή της που θα άλλαζε ολόκληρη την περιοχή και τα πλησίον χωριά όπου θα γινόταν.
Η επιλογή της περιοχής θα μπορούσε να γίνει μόνο από σχετικό οίκο κατασκευής χιονοδρομικών κέντρων με πείρα και μετά από έρευνα σε ολόκληρη την περιοχή των Λευκών Ορέων.
Συμμετέχοντες σε ξένες αποστολές χειμερινής διάσχισης των Λευκών Ορέων εξέφρασαν την κατάπληξη και τον θαυμασμό τους για την ομορφιά της περιοχής και τη δυνατότητα χιονοδρομικών δραστηριοτήτων και ιδίως ορειβατικού σκι.
Ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής ορειβατικού σκι που διέσχισε πέρυσι τα Λευκά Ορη, από ταβέρνες Ομαλού μέχρι ταβέρνες Ασκύφου, για 40 χιλιόμετρα, σε έξι ώρες, ανέφερε ότι για πρώτη φορά σε χιονοδρομία αντίκριζε δύο θάλασσες, ενώ στους πανελλήνιους χιονοδρομικούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το 1975 στο Ψηλάφι ο Γάλλος προπονητής της Εθνικής μας ομάδας σκι είχε επίσης δηλώσει ότι για πρώτη φορά, μετά από χιονοδρομία και σε μισή ώρα μετά, κολυμπούσε, όπως έγινε όταν κατέβηκε στον Ομαλό στη Σούγια.
Δυστυχώς για πάνω από 20 χρόνια αποτυγχάνουν οι προσπάθειες ανάπτυξης χειμερινού τουρισμού γιατί δεν γίνεται ανάδειξη των θησαυρών των Χανίων που θα έφερναν επισκέπτες και έτσι θα συνεχίσει να γίνεται. Πραγματοποιούνται σοβαρές συσκέψεις για αθλητικό τουρισμό, ορισμένες φορές για γήπεδα – χωράφια και ποτέ δεν αναφέρθηκε κανείς αδαής στον αθλητικό τουρισμό της χιονοδρομίας, αλλά ακόμη και στην αθλητική σπηλαιολογία και αναρρίχηση για τα οποία τα Χανιά διαθέτουν θησαυρούς.
Στα Χανιά ήδη, με μακρόχρονη μέριμνα των ανθρώπων του Ορειβατικού Συλλόγου υπάρχουν πάνω από χίλια παιδιά και ενήλικοι λάτρεις του σκι που κάθε χρόνο χρησιμοποιούν χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι στην υπόλοιπη Κρήτη καθώς και οι αλλοδαποί των βάσεων. Αλλά πέρα από αυτούς θα είχαμε έναν μεγάλο αριθμό σκιέρ με τις οικογένειες και παρέες τους και από την άλλη Ελλάδα που θα μας προτιμούσαν, μιας και οι συνδυασμοί ενδιαφερόντων που θα συναντήσουν στα Χανιά δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Πάλι ο Ομαλός
Να με συμπαθάνε όσοι θα βαρέθηκαν να διαβάζουν σχόλια και άρθρα μου για τον θαυμαστό Ομαλό, αλλά σε δύο μήνες συμπληρώνονται εξήντα χρόνια που φθάνω σ’ αυτόν τον αγαπημένο τόπο (περισσότερο από 2.000 φορές).
Ετσι έχω να επισημάνω τα προβλήματα:
Εχω ξαναγράψει για το απαράδεκτο, διακόσια μέτρα από το Ξυλόσκαλο, δεξιά του κεντρικού δρόμου και χαμηλά όπου είχε ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια οικοδομή, να υπάρχει αυτή η βρομιά από σκουπίδια, πλαστικά κ.λπ. σκορπισμένα από τον άνεμο σε μεγάλη έκταση. Αυτά από κτηνοτρόφους που διαμένουν εκεί τη θερινή περίοδο και το ίδιο συναντάμε και σε άλλα στέκια – μάντρες. Δεν είναι δύσκολο να μαζευτούν και να πεισθούν οι κτηνοτρόφοι να τηρούν στοιχειώδη καθαριότητα. Ισως, έστω μια φορά τον μήνα, η δραστήρια αρμόδια Δημοτική Αρχή να επεμβαίνει για καθαρισμό του οροπεδίου και από τα λευκά πλαστικά σακιά που είναι σκορπισμένα παντού από αμέλεια κτηνοτρόφων και καλλιεργητών. Φυσικά δεν έχουν καταλάβει ότι δεν είναι κόπος να τα ρίχνουν στην καρότσα του αγροτικού τους αντί στο ύπαιθρο. Επίσης όλως απαράδεκτη η απόρριψη μπαζών και σκουπιδιών στο σημείο όπου ο επισκέπτης αντικρίζει το οροπέδιο, στην αρχή της κατηφοριάς, όπου η δασική δεξαμενή. Χρειάζεται άμεσα να μαζευτούν. Ακόμη επισημαίνω την κακή όψη που αντικρίζει ο επισκέπτης με το χάλι που ευρίσκεται το πρώτο επαγγελματικής χρήσης κτίσμα στο οροπέδιο, δεξιά, αφού ο συμπαθής, αλλά άτυχος, ιδιοκτήτης του, νομίζω για λόγους υγείας, δεν μπόρεσε να το έχει ανοικτό. Ισως με τη σύμφωνη γνώμη του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ή ο Δήμος μπορεί να το ασπρίσει λίγο. Ακόμη η πινακίδα, που για δεκαπέντε χρόνια αποτελεί ντροπή στο Μαχί προς  Καλλέργη και όπου αναγράφεται ότι κατασπαταλήθηκαν για… φούσκες 494 εκατομμύρια δραχμές, χωρίς κάποιοι να απολογηθούν, θα πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Στον Ομαλό δεν υπάρχει ένα, αλλά τέσσερα εγκαταλελειμμένα κτίσματα εκτός του παραπάνω αναφερομένου, από τα οποία τα δύο είναι δημοτικά και τα δύο ιδιωτικά. Παρά ταύτα ευελπιστούν κάποιοι πως ένα νέο έργο θα τελεσφορήσει. Επιπροσθέτως στήν είσοδο του δρυμού υπάρχει μια παλιά ξεχαρβαλωμένη αόρατη πάλαι ποτέ κινητή καντίνα, αλλά λόγω της αορατότητάς της, κανένα φορέα ή υπηρεσία ή αρθρογράφο δεν απασχολεί. Οι επισκέπτες πάντως, αν κρίνει κανείς από τα γκράφιτι και τα συνθήματα που έχει πάνω, τη βλέπουν μια χαρά.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα