Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 6 – 12/11

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
• Ημερίδα Σχολικού Εντύπου αύριο Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 6:30 μ.μ. στο Κ.Α.Μ. – Μεγάλο Αρσενάλι με θέμα “Το μαθητικό – νεανικό έντυπο στα Χανιά και την Κρήτη. Παρελθόν, παρόν και μέλλον”.
• Εκδήλωση μνήμης για τους αγωνιστές και νεκρούς της Μάχης της Παναγιάς, την Κυριακή 9 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο χωριό Παναγιά Κεραμειών.
• Προβολή της ταινίας “Lucia” (1968), του Humberto Solas, την Κυριακή 09/11, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του ΤΕΕ, από τους “Φίλους των Γραμμάτων”.
• Εκδήλωση με θέμα “Δημήτριος Μιχελογιάννης Σ/χης π.δ. Η συμβολή του Αρχείου του στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης” τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου και ώρα 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
• Eκθεση με έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και τίτλο “Στην Κιβωτό των ονείρων” στη Δημοτική Πινακοθήκη. Θα διαρκέσει έως τις 24 Ιανουαρίου 2015 και λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή: 10 – 2μ.μ. & 6 – 9μ.μ. Σάββατο: 10 – 2μ.μ.
• Εκθεση γραμματοσήμων “Ο Ελ Γκρέκο μέσα από τα γραμματόσημα…” έως 15 Νοεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
• Εκθεση του φωτογράφου Κωστή Αντωνιάδη με τίτλο “Fragments”, στον ναό Αγίου Ρόκκου στη Σπλάντζια έως τις 9 Νοεμβρίου. Ανοικτά καθημερινά 6:30 – 9:30 μ.μ.
• Εκθεση φωτογραφίας του Μεγακλή Ρογκάκου, για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, στο Πνευματικό Κέντρο έως τις 14 Νοεμβρίου. Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. – 2 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη
• Εκθεση έργων “Μυστικός Κήπος” των Taida Jasarevic, Αντιγόνης Καββαθά και Μιράντας Σκυλουράκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου. Θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου και λειτουργεί Τρίτη εως Κυριακή 9 π.μ. – 3 μ.μ.
• Ιστορικό Καφέ “Κήπος”: “Εκθεση ιστορικής φωτογραφίας: “Δημοτικός Κήπος Χανίων: Mια Ιστορία…”. Καθημερινά 10 π.μ. – 10 μ.μ.
• Εκθεση χειροτεχνημάτων κρατουμένων στις Αγροτικές Φυλακές Αγιάς λειτουργεί στην είσοδο του Καταστήματος. Μέρος των εσόδων διατίθεται στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χανίων. Λειτουργεί καθημερινά 8 π.μ. – 12 μ. και 3 – 5 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
• “Αναφορά στον Γκρέκο” του Νίκου Καζαντζάκη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης. Παραστάσεις από αύριο έως 24 Νοεμβρίου στο Βενιζέλειο Ωδείο, κάθε Παρασκευή και Σάββατο 9 μ.μ., Κυριακή και Δευτέρα 7:30 μ.μ. Είσοδος: 10 ευρώ. Μειωμένο: 5 ευρώ.
• Το θεατρικό έργο του Σαμ Μπόμπρικ “Αμλετ ο Β΄” από την “Αρένα” στο θέατρο “Δημήτρης Βλησίδης από αύριο έως την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, καθημερινά στις 9:30 μ.μ.
• “Δον Κιχώτης” του Μιγκέλ ντε Θερβάντες από την παιδική σκηνή του θεάτρου “Αριστοτέλειον”, με τον σκηνοθέτη  Δημήτρη Αδάμη. Το έργο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, στις 5 μ.μ. και την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στις 11:30 π.μ. και 5 μ.μ. στο “Megaplace”. Είσοδος: 10 ευρώ

ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Δωρεά αντιγράφου ουκρανικού Ευαγγελίου
ΑΠΕ – ΜΠΕ » Το ακριβές αντίγραφο ουκρανικού Ευαγγελίου θα παραδώσει εκ μέρους της Ουκρανίας, ως δωρεά στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, ο πρέσβης της Ουκρανίας κ. Volodymyr Shkurov.
Πρόκειται για το Ιερό «Ευαγγέλιο Περεσόπτιτσα», ονομασία που προέρχεται από ένα μικρό χωριό στην Ουκρανία, αποτελεί «Πρωτόβιβλο της Ουκρανίας» καθώς ήταν το πρώτο λειτουργικό βιβλίο στις χώρες της Νότιας Ρωσίας, προσαρμοσμένο στη γλώσσα του 16ου αιώνα και αποτελεί το ιερότερο και πιο σπάνιο κειμήλιο της Ουκρανίας. Θεωρείται σύμβολο της Ορθοδόξου Αναγεννήσεως καθώς και της κρατικής κυριαρχίας, ενώ σε αυτό δίνουν τον όρκο πίστεως προς τον λαό της Ουκρανίας ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβερνήσεως του ουκρανικού κράτους κατά την ορκωμοσία τους.
Είναι γραμμένο με κεφαλαία γράμματα, με χρυσό εικοσιτριών καρατίων σε πάπυρο των οποίων το σχήμα μοιάζει με γράμματα των παλαιών σλαβονικών χειρόγραφων.
Η τελετή δωρεάς του αντιγράφου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου και ώρα 12 μ. στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου της Βουλής των Ελλήνων. Η επιλογή του χρόνου πραγματοποίησης της εκδήλωσης επελέγη εντός του τρέχοντος έτους που αποτελεί συγκυρία εορτασμού των διακοσίων ετών από τη γέννηση του εθνικού ποιητή της Ουκρανίας Ταράς Σεβτσλένγκο, αλλά και της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
“Ο Μίκης Θεοδωράκης
και η Κρήτη”
Το 2015 ο διάσημος συντοπίτης μας θα γιορτάσει τα 90 γενέθλιά του. Πολλοί τόποι, εντός και εκτός Ελλάδας, θα τα γιορτάσουν προς τιμή του και θα ήθελαν να είναι “σημείο αναφοράς” για τον Μίκη Θεοδωράκη. Γιατί όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δίδει προτεραιότητα στην Κρήτη; Τι τον συνδέει πιο πολύ από οποτεδήποτε άλλο σημείο της Ελλάδας; Τι σημαίνει αυτό για την Κρήτη σήμερα, αλλά και στο μέλλον; Ποιος είναι ο ρόλος, το έργο και τα σχέδια του συλλόγου “Οι Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη”, από την ίδρυσή του;
Σ’ αυτές και σε άλλες σχετικές ερωτήσεις θα μας απαντήσει ο Γιώργος Αγοραστάκης στην εκπομπή “ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ” που ετοιμάζει και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ηρακλής Γαλανάκης κάθε Πέμπτη 5 – 6 το απόγευμα και μεταδίδεται από την ΕΡΑ Ηρακλείου (στα FM 97.5 και 105.6 και από το διαδίκτυο www.ertopen.gr κλικ στην ΕΡΑ Ηρακλείου ή και eraheraklion.blogspot.gr).
Ο κ. Αγοραστάκης είναι πρόεδρος του συλλόγου “Οι Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη”, ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας www.mikis-crete.gr, ο “εκ των απορρήτων” φίλος και τακτικός συνομιλητής του διάσημου Ελληνα μουσουργού.

ΚΑΝΑΔΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
«Η “Ολυμπιάδα” ένοικος
του τάφου της Αμφίπολης»
ΑΠΕ – ΜΠΕ » «Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα μάντευα ότι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα καθώς υπάρχουν αρκετές ενδείξεις στην κατεύθυνση αυτή». Τη δήλωση αυτή έκανε ο αρχαιολόγος Τέρενς Κλαρκ, επιμελητής Δυτικών Πολιτισμών στο καναδικό Μουσείο Ιστορίας της Οτάβας.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση της περιοδείας στη Βόρειο Αμερική της έκθεσης “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great” ο κ. Κλαρκ τόνισε ότι από την ανασκαφή στον μεγαλοπρεπή τύμβο Καστά αναδύονται εξαιρετικά γλυπτά και συγκινητικά ευρήματα.
«Αυτό καθεαυτό το μνημείο είναι πολύ σημαντικό, ασχέτως με ποιο κομμάτι της ιστορίας θα συνδεθεί τελικά», είπε, εκτιμώντας ότι από το μέγεθος του ταφικού μνημείου προκύπτει ότι ο ένοικός του πρέπει να είναι κάποια εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα και φαίνεται λογικό να είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Σήματα πολιτισμού
από τα Χανιά
Παρουσίαση βιβλίων από τις χανιώτικες εκδόσεις “Ερεισμα” θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7:30 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα.
Θα παρουσιαστούν τα βιβλία:
«Τα Χανιά 1252 – 1940», του συγγραφέα Γιάννη Τσίβη.
«Το άγαλμα της ελευθερίας της Κρήτης» του ιστορικού ερευνητή Χρήστου Μαχαιρίδη.
«Κρήτη και Τουρκοκρητικοί», του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάννης και του Κέντρου Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών.
«Υπερηχογράφημα» συλλογή διηγημάτων του καθηγητή και συγγραφέα Αριστείδη Αρχοντάκη.
«Μέθεξις», ποιητική συλλογή του καθηγητή και ποιητή Χρήστου Κουτσοκλένη.
Τα βιβλία θα παρουσιάσουν:
Ο συγγραφέας και ποιητής Δημήτρης Κακαβελάκης, ο καθηγητής τουρκικής γλώσσας και υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας Γιώργος Λιμαντζάκης, η φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας Χριστίνα Λιναρδάκη, η χημικός μηχανικός Κατερίνα Παπαδογιάννη και ο εκδότης και ιστορικός ερευνητής Χρήστος Μαχαιρίδης.

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Εκδήλωση τιμής για τον Δημήτριο Μιχελογιάννη
Το ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και ο Σύλλογος «Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης» συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου και ώρα 7:30 μ.μ. εκδήλωση με θέμα: «Δημήτριος Μιχελογιάννης Σ/χης π.δ. Η συμβολή του Αρχείου του στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης». Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι συνδιοργανωτές και θα ομιλήσουν: ο Δημήτρης Νικολακάκης με θέμα “Δημήτριος Μιχελογιάννης, ο Στρατιωτικός, ο Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο Άνθρωπος” και ο Κωνσταντίνος Φουρναράκης με θέμα “Το Αρχείο Μιχελογιάννη στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης”. Παρέμβαση θα κάνει ο Σήφης Δ. Μιχελογιάννης.

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ “ΕΛ. Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”
Σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού
“Παιδαγωγική Θεάτρου – Θεατρικό Παιχνίδι: η διά του Θεάτρου Παίδευση” είναι ο τίτλος του ανοιχτού σεμιναρίου, που διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στις εγκαταστάσεις του στη Χαλέπα  τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, στις 6μ.μ. Το σεμινάριο θα πραγματοποιήσει ο εισηγητής του Θεατρικού Παιχνιδιού στην Ελλάδα Λάκης Κουρετζής, παιδαγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους, ηθοποιούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την παιδευτική διάσταση του θεάτρου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη μουσειοπαιδαγωγό του Ιδρύματος Ρία Μαρκουλάκη στα τηλέφωνα 2821056008 και 2821051555.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα