Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέο κύμα κακοκαιρίας από σήμερα στην Κρήτη

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται στην Κρήτη από σήμερα Τετάρτη έως και το Σάββατο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα και οι έντονοι άνεμοι.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν το νησί, σύμφωνα με τις προβλέψεις θα διατηρηθούν την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο μέχρι το μεσημέρι. Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μανώλη Λέκκα, θα προκαλέσουν προβλήματα «ιδιαίτερα λόγω του μεγάλου πάχους χιονιού πάνω από τα 500 μέτρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα καθώς ακόμα και σε πεδινές περιοχές μπορεί να δούμε χιονονιφάδες και χιονόνερο».

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό των καιρικών συνθηκών σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα είναι η ενίσχυση των βορείων ανέμων η ένταση των οποίων από την Πέμπτη το μεσημέρι θα φτάνει τα 6 και τοπικά 7 Μποφόρ σε περιοχές της Κρήτης ενώ στις νότιες περιοχές η ένταση θα φτάνει τα 8 Μποφόρ.

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, «στα πελάγη ενδεχομένως οι άνεμοι να είναι και πάνω από τα 8 Μποφόρ και ίσως δημιουργηθούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Τρίτο χαρακτηριστικό θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας καθώς από την Πέμπτη θα πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εκτιμάται ότι σε πεδινές και παράκτιες περιοχές θα κυμαίνεται από τους 4 μέχρι 6-7 βαθμούς Κελσίου ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα είναι κάτω από 0 βαθμούς».

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «σήμερα Τετάρτη αναμένονται αρχικά νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους ενώ προς τα μεσάνυχτα αναμένεται να ξεκινήσουν κάποιες χιονοπτώσεις οι οποίες όμως θα ξεκινήσουν αρχικά από υψόμετρα πάνω από τα 800 με 1.000 μέτρα. Οι άνεμοι αρχικά το πρωί θα είναι από δυτικές – νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την έντασή τους να φτάνει τα 4-5 Μποφόρ κατά τόπους έως και τα 6.

Στην ανατολική Κρήτη θα είναι από νότιες διευθύνσεις τα 3-4 Μποφόρ. Από το μεσημέρι οι άνεμοι θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις με την έντασή τους να φτάνει τα 4-5 Μποφόρ ενώ στα πελάγη και σε νότιες περιοχές της Κρήτης κατά τόπους η έντασή τους θα φτάνει τα 7 Μποφόρ.

Αύριο Πέμπτη ο καιρός αναμένεται ότι θα έχει βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις 5-6 Μποφόρ ενισχυόμενοι σταδιακά ενώ στα ανατολικά θα είναι βορειοδυτικοί στα 4-5 Μποφόρ. Μέχρι το βράδυ όμως οι άνεμοι θα ενισχυθούν από βόρειες διευθύνσεις στα 5-6 Μποφόρ ενώ στα πελάγη η έντασή τους 7-8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και για την Πέμπτη από τους 7 έως τους 9 βαθμούς ενώ η θερμοκρασία στα ορεινά θα είναι κοντά στο 0.

Την Παρασκευή αναμένεται ότι θα έχουμε και πάλι βροχές κατά περιόδους ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στις ορεινές περιοχές. Όπως επεσήμανε ο κ. Λέκκας «οι χιονοπτώσεις αξίζει να σημειωθεί ότι θα εμφανίζονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Εκτιμάται ότι στα 500 μέτρα θα είναι η ζώνη που πιθανόν θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα από αποκλεισμούς». Όσον αφορά τους ανέμους σύμφωνα με τις προβλέψεις θα διατηρηθούν από βόρειες διευθύνσεις με την έντασή τους να φτάνει τα 7-8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στις πεδινές και παράκτιες περιοχές θα είναι από τους 4-6 βαθμούς Κελσίου ενώ στα ορεινά θα είναι υπό το μηδέν.

Για το Σάββατο θα συνεχιστούν τα στοιχεία της κακοκαιρίας με τις βροχές και τα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 και τοπικά 7 Μποφόρ ενώ υπάρχει πιθανότητα από το μεσημέρι και μετά να αρχίσουν να εξασθενούν.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στο μεταξύ, από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη συστήνεται στους κτηνοτρόφους να φροντίσουν για την ασφάλειά τους, καθώς και για την ασφάλεια των ζώων τους, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες ζωοτροφών, και αν είναι εφικτό, τη μεταφορά των ζώων τους στα πεδινά. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, η δυνατότητα παροχής βοήθειας είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου, θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να μεριμνήσουν ανάλογα». Επίσης «συστήνεται στους πάσχοντες συμπολίτες μας, που κατοικούν στα ορεινά και χρειάζεται να μεταβαίνουν συχνά στο Νοσοκομείο Χανίων για προγραμματισμένες θεραπείες, να φροντίσουν να βρίσκονται κοντά στην πόλη».

Τέλος, η Π.Ε. Χανίων εφιστά την προσοχή στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

 

Στον Ομαλό

Την παραμονή Χριστουγέννων τα χιόνια είχαν περάσει το ένα μέτρο στο οροπέδιο του Ομαλού. Αρκετοί ήταν οι επισκέπτες που απόλαυσαν την ομορφιά του ολόλευκου τοπίου, έπαιξαν χιονοπόλεμο και έστησαν τον δικό τους χιονάνθρωπο.

Ηλίας Κάκανος 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα