Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Αφιέρωμα στο έργο του Παύλου Βλαστού

Το έργο του Ρεθύμνιου λόγιου και συνθέτη Παύλου Βλαστού αναδείχτηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Πνευματικό Κέντρο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν θούρια – ηρωικά άσματα του 19ου αιώνα από τη Συλλογή Παύλου Βλαστού, τα οποία εντόπισε ο καθηγητής μουσικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, κ. Ανδρέας Γιακουμάκης και παρουσίασε με τις χορωδίες – ορχήστρες της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, την παραδοσιακή ορχήστρα και χορωδία του “Ωδείου Ι. Μανιουδάκης” και του Βυζαντινού χορού Χανίων υπό τη διεύθυνση του κ. Ι. Καστρινάκη.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και σχετικό βιβλίο με τίτλο: “Θούρια τον 19ο αιώνα στην Κρήτη από τη Συλλογή Π. Βλαστού”, εκδόσεις Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, με πατριωτικά τραγούδια του 19ου αιώνα (θούριος του Ρήγα, ύμνος της Κρήτης, συνθέσεις του Π. Βλαστού κ.λπ.) τα οποία συνοδεύονται με εισαγωγικά σημειώματα, παρτιτούρες ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής και ένθετο ψηφιακό δίσκο.
Ο κ. Ανδρέας Γιακουμάκης επεσήμανε στις “διαδρομές” ότι «η αποψινή εκδήλωση είναι μια παρουσίαση – μουσική εκδήλωση με τίτλο “Θούρια στην Κρήτη του 19ου αιώνα”. Είναι μια έκδοση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης. Η επιμέλεια είναι δική μου και αφορά τραγούδια που κατέγραψε ή συνέθεσε ο Παύλος Βλαστός, ένας Ρεθύμνιος λόγιος και μουσικολογιότατος ο οποίος ήταν και συνθέτης αλλά και καταγραφέας με βυζαντινή παρασημαντική, ένας αξιόλογος άνθρωπος ο οποίος μας άφησε μεγάλη παρακαταθήκη κι εμείς απλώς με την έρευνα μας την προβάλλουμε».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε ότι «η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Παύλο Βλαστό. Ο Παύλος Βλαστός δεν είναι ευρύτερα γνωστός στην Κρήτη είναι όμως ο άνθρωπος που την εποχή εκείνη της σκλαβωμένης Κρήτης κατέγραψε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτιστικής, αγροτικής ζωής της Κρήτης. Διέσωσε όλες τις παραδόσεις μας από θούριους που έγραψε για να εμπνεύσει το λαό μας για να ξεσηκωθεί, μέχρι κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας για να δείξει ότι υπάρχει κρητική ζωή, Ελληνες που ζούνε στην Κρήτη, δραστηριοποιούνται, έχουν ένα πολιτισμό δικό τους και μετά από πολλά χρόνια με πρωτοβουλία του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, του κ. Φουρναράκη και της Περιφέρειας αναδεικνύουμε σιγά-σιγά με τόμους που εκδίδουμε το έργο του».
Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι «Ο κρητικός λαογράφος κατέγραψε εκτός από τα δημοτικά και άλλα τραγούδια και όσα τραγούδια είχαν υιοθετηθεί από τον κρητικό λαό αν και δεν ήταν λαϊκά δημιουργήματα. Στη συλλογή Βλαστού εντοπίζονται και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις ή μουσικές παραλλαγές σε γνωστά ποιήματα της εποχής. Ιδιαίτερα θα πρέπει να προσεχθούν οι μουσικές παραλλαγές στον θούριο του Ρήγα. Ο Παύλος Βλαστός είχε μαθητεύσει κοντά στον σπουδαίο δάσκαλο της βυζαντινής μουσικής Κωνσταντίνο Ψαρουδάκη και τελειοποίησε τις μουσικές του γνώσεις στην Κωνσταντινούπολη. Έπειτα διορίστηκε δάσκαλος και ιεροψάλτης στο Ηράκλειο. Από την επανάσταση του 1866 και εξής συμμετείχε σε στρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες βοηθούσαν τους αγωνιστές με την αποστολή πολεμοφοδίων και ασχολούνταν με την περίθαλψη προσφύγων…».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μιχαήλ Σκουμπάκης επίκουρος καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης ο οποίος μέσα από μια λεπτομερή αναφορά στο σπουδαίο έργο της συλλογής του Παύλου Βλαστού σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το υλικό προέρχεται από το αρχείο του το οποίο φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης εδώ στα Χανιά. Η δική μου συμβολή στη μουσική εσπερίδα είναι η παρουσίαση των στοιχείων που καθιστούν την παρούσα έκδοση μοναδική και ιστορική…».
Ο μουσικοδιδάσκαλος Ιωάννης Καστρινάκης, χοράρχης και μαέστρος της χορωδίας για τα πολεμικά τραγούδια του Παύλου Βλαστού μας είπε: «Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε στη σημερινή εκδήλωση συνεορτάζοντας το πανηγύρι μας το τοπικό, τα Εισόδια της Θεοτόκου. Ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε την έκδοση ενός υπέροχου και σπάνιου βιβλίου μέσα από τα έργα του Παύλου Βλαστού και του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης. Ο ερευνητής Ανδρέας Γιακουμάκης αξιολόγησε ποιήματα του Παύλου Βλαστού και τα έφερε στο φως με αποτέλεσμα να γίνει ένας υπέροχος πολυτελής τόμος όπου περιλαμβάνονται τα τραγούδια του. Σε αυτή την παρουσίαση του βιβλίου, λοιπόν, συμμετέχουμε σαν Ωδείο Ιωάννης Μανιουδάκης και ως βυζαντινός χορός Χανίων ερμηνεύοντας κάποια τραγούδια θούρια, ηρωικά τραγούδια της εποχής».
Τέλος, για τη σημαντική ημέρα της 21ης Νοεμβρίου και την εκδήλωση, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός σημείωσε ότι: «Είναι ιδιαίτερη τιμή σήμερα που η μητρόπολή μας εορτάζει, ο Καθεδρικός μας Ναός, η αγία της πόλεως μας να συνδεθεί αυτή η εορτή με τον Παύλο τον Βλαστό και με την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε για όλον τον χρόνο γίνονται εκδηλώσεις μία εξ αυτών είναι και η αποψινή. Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω όλους εκείνους οι οποίοι συνετέλεσαν στην αποψινή συνάντηση, την αποψινή εκδήλωση, ιδιαιτέρως όμως την Περιφέρεια των Χανίων, τον Δήμο Χανίων…».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα