Τον μεγάλο Kρητικό και φωτισμένο ποιμενάρχη Ειρηναίο Γαλανάκη, μια δεσπόζουσα μορφή της Εκκλησίας της Κρήτης, της Ελλάδας, της Ευρώπης και ολόκληρης της οικουμένης, τίμησε το απόγευμα του Σαββάτου, σε εκδήλωση με τίτλο “Ειρηναία 2015” που πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρά του στο Νεροχώρι Αποκορώνου, ο Σύλλογος των καταγωμένων από την πρ. Κοινότητα Παϊδοχωρίου Χανίων “Η Παναγία”.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με αρχιερατικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας, χοροστατούντος του π. Ιερεμία της Αγίας Τριάδος. Στη συνέχεια στο αύλειο χώρο της εκκλησίας ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους διοργανωτές και ομιλίες από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ στους ομιλήσαντες ο Σύλλογος παρέδωσε εικόνα του Αγίου Ειρηναίου καθώς και ένα βιβλίο με τίτλο “Η πολιτική ευθύνη του Χριστιανού”.
Η εορταστική και τιμητική αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση.
«Βιβλική φυσιογνωμία, γαλήνια μορφή, οξύτατο πνεύμα, που ζέστανε τις καρδιές των απλών ανθρώπων με τα γεμάτα ελικρίνεια, απλότητα θάρρος και ηθική λόγια έργο του». Με αυτούς τους χαρακτηρισμούς για τον Γέροντα, ξεκίνησε την ομιλία του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.
Ο ίδιος υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι «συχνά πολλοί από εμάς και ειδικότερα στις μέρες μας, διαμαρτυρόμαστε συνεχώς λέγοντας, “πού είναι οι πνευματικοί άνθρωποι”. Δυστυχώς είναι δίπλα μας, αλλά δεν θέλουμε να τους δούμε και να τους ακούσουμε. Η παρουσία τους μας αναστώνει και ο λόγος τους μας ελέγχει, γι’ αυτό και προτιμούμε να τους προσπεράσουμε. Χρειάστηκε να περάσουν τριάντα και πλέον χρόνια, από τότε που ο ταπεινός και σεβάσμιος Ειρηναίος, “φωνή βοώντος εν τη ερήμω” απηύθυνε το σεντόρειο μήνυμά του “Επανάσταση των συνειδήσεων”, για να φτάσουμε στη σημερινή διάλυση των πάντων. Πολλά δεινά θα μπορούσε να είχαν αποτραπεί, αν ένα ελάχιστο από όσα είχε πει, έμπαιναν σε εφαρμογή. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή, εφόσον είμαστε ακόμη ζωντανοί στη σκηνή». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι «ο Ειρηναίος Γαλανάκης μέσα από την πίστη του και τη μελέτη του Θείου Λόγου συνειδητοποίησε και έκανε πράξη, το ότι ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό Δημιουργό, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση, ώστε και ο ίδιος να γίνει Δημιουργός τείνοντας να προσεγγίσει το Θείο. Γι’ αυτό όλη του τη ζωή την αφιέρωσε στο να δημιουργεί συνθήκες καλύτερες μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και έργα για τους συνανθρώπους του. Ενας ιεράρχης που μετουσίωσε τον ιερό λόγο, σε ιερή δημιουργία για τον Ανθρωπο».
Στη ομιλία του ο δήμαρχος Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ως αυτοδιοικητικοί στεκόμαστε περισσότερο στο κοινωνικό του έργο, στην προσφορά του δηλαδή στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Εγνοια δική του και δική μας ήταν και είναι η ανάπτυξη της ενδοχώρας των μικρών δηλαδή και ορεινών χωριών που δεν περιμένουν από τη θάλασσα και τους τουρίστες για να ζήσουν, που τα είδε και τα βλέπουμε κι εμείς δυστυχώς σήμερα να αποψιλώνονται, να εγκατελείπονται και να αδειάζουν. Εβγαζε πόνο ψυχής ο Ειρηναίος Γαλανάκης όταν αναφερόταν στα χωριά αυτά και έκανε τη σύγκριση των δικών του χρόνων και της σημερινής εποχής. Ο κ. Κουκιανάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε μια εκδήλωση που ήμουν παρών στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, τον ρώτησαν σχετικά: “Γέροντα πώς μπορεί να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος;” και αυτός απάντησε “Πρέπει να φυτέψουμε στα χωριά αγρότες, παιδιά μου, μόνο έτσι θα ξαναζωντανέψουν και θα καλλιεργηθεί η γη”, επισημαίνοντας προφητικά ότι, πρέπει η Πολιτεία να ενισχύσει με προγράμματα νέους ανθρώπους για να ασχοληθούν με την γεωργία και την κτηνοτροφία και ότι πρέπει να στραφούμε προς τη γη, για να κρατήσουμε τον τόπο μας. Και όλα αυτά σε μια έποχή που όλος ο κόσμος “κυνηγούσε” το Δημόσιο και οι Τράπεζες παρακαλούσαν για να δώσουν καταναλωτικά δάνεια. Βλέπουμε λοιπόν για άλλη μια φορά τη διορατικότητα του μεγάλου αυτού ανδρός». Ο κ. Κουκιανάκης υπογράμμισε ακόμα ότι «ο άνθρωπος αυτός, ο λιτός, απέριττος και ασκητικός ιεράρχης, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά και να συνεργαστώ μαζί του, όταν υπηρετούσα στο Ανατολικό Σέλινο, κάθε φορά που μιλούσε, έγραφε εκθέσεις, ενώ τα λεγόμενά του θα είναι επίκαιρα όσα χρόνια κι αν περάσουν, γιατί έλεγε μεγάλες αλήθειες της ζωής».
Σε σύντομη ομιλία του ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης σημείωσε ότι «για μια ακόμα χρονιά βρισκόμαστε εδώ στη γενέτειρα του μεγάλου πνευματικού ηγέτη, για να τιμήσουμε την ιερή μνήμη, ενός μεγάλου τέκνου της Κρήτης, της Ελλάδας, της Ορθοδοξίας και ενός μεγάλου τέκνου της Δημοκρατίας. Ο Ειρηναίος Γαλανάκης υπήρξε ο εμπνευστής της δημιουργίας του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Οφείλω να τονίσω την πίστη του Ειρηναίου στη Δημοκρατία και την πίστη του στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Υπήρξε θαυμαστής του, και γι’ αυτό και ο ίδιος ο Ειρηναίος, όπως και ο Βενιζέλος υπήρξε οραματιστής και πραγματοποιός, από αυτόν και σ’ αυτόν τον κόσμο. Είχε έμπνευση και δημιούργησε απ’ όπου πέρασε. Αυτή τη μεγάλη μορφή που ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους, που δημιούργησε, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και το Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Ενα Ιδρυμα που έλειπε και που δημιουργήθηκε ακριβώς για να τονίζει την καταλυτική σημασία, στη δημόσια και εθνική ζώη του μεγαλύτερου πολιτικού της νεότερης Ελλάδας. Με πολύ ευγνωμοσύνη, και σεβασμό, ευχαριστούμε το μεγάλο ιεράρχη που συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του Ιδρύματος», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.