Κερδίζουν συνεχώς έδαφος στα Χανιά οι βιολογικές καλλιέργειες είτε πρόκειται για ελιές είτε για εσπεριδοειδή όπως το αβοκάντο. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή των νέων ανθρώπων προς αυτές τις καλλιέργειες καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από την αγορά, αλλά και καλύτερη τιμή πώλησης των βιολογικών προϊόντων.
Αυτό επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης που διοργάνωσαν προχθές το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας και η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας και Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης στην αίθουσα του Μουσείου του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας.
Στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση προς πολίτες και παραγωγούς για τις προοπτικές και την ιδιαίτερη αξία των βιολογικών καλλιεργειών της Κρήτης. Για την πιστοποίηση βιολογικών καλλιεργειών μίλησε ο γεωπόνος, ελεγκτής στον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προιόντων ΔΗΩ, Γιώργος Μποτωνάκης, που αναφέρθηκε στα βήματα της διαδικασίας για τη βιοκαλλιέργεια.
«Θα πρέπει οι καλλιεργητές να έχουν πάρει το πτυχίο τους στην συμβατική ή στην ολοκληρωμένη καλλιέργεια και μετά να κάνουν το επόμενο βήμα για να μπορέσουν να μπουν στη βιολογική καλλιέργεια και να δώσουν υπερ-αξία στο προϊόν τους. Ουσιαστικά πρέπει να έρθουν σε επαφή με έναν φορέα πιστοποίησης όπως ο Οργανισμός ΔΗΩ και κάνοντας αίτηση να ενταχθούν στο μητρώο του. Στη συνέχεια εφαρμόζουν καλλιεργητικές πρακτικές σύμφωνα με τη βιολογική γεωργία και τον ευρωπαϊκό κανονισμό, ώστε να μπορούν να παράξουν ποιοτικά προϊόντα και να εισπράξουν την υπερ-αξία τους σε μία καλύτερη τιμή» ανέφερε.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Ο κ. Μποτωνάκης τόνισε ότι στα Χανιά υπάρχει αυξανόμενη ανταπόκριση για τη βιολογική καλλιέργεια από νέους ανθρώπους οι οποίοι όπως είπε «ψάχνουν μία λύση καθώς δεν μπορούν να βρουν εργασία με τα πτυχία τους οπότε ενδιαφέρονται να μπουν στο κομμάτι της βιολογικής καλλιέργειας. Τους ενδιαφέρει η βιολογική καλλιέργεια, επειδή ως νέοι είναι και περισσότερο ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά. Ετσι κάθε χρόνο έχουμε στον Οργανισμό ΔΗΩ όλο και περισσότερες αιτήσεις και περισσότερους ενδιαφερομένους». Οσον αφορά την αγοραστική ζήτηση για βιολογικά προϊόντα ανέφερε «κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση 10%».
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ
Στη βιολογική καλλιέργεια ελιάς αναφέρθηκε ο γεωπόνος – πρώην ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων δρ Μετζιδάκης Γιάννης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος.
«Είναι σημαντικό να υπάρχουν προϊόντα ασφαλή και υγιεινά, αλλά παράλληλα να υπάρχει μία αειφορική διαχείριση στο περιβάλλον, ώστε να μην υποβαθμίζεται, αλλά κυρίως για να υπάρχει ένα οικοσύστημα που θα έχει συνέχεια στο μέλλον» τόνισε.
Στα Χανιά, σύμφωνα με τον κ. Μετζιδάκη, παραμένει αυξημένο το ενδιαφέρον για τη βιολογική καλλιέργεια παρόλο που «το βιολογικό ελαιόλαδο είναι πιο ακριβό και οι τιμές του λαδιού δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι π.χ. λόγω των καταχρήσεων που γίνονται στις συμβατικές καλλιέργειες, αλλά και της ιδιομορφίας του πολυτεμαχισμένου κλήρου της Κρήτης. Ελπίζω πως ο κόσμος θα οργανωθεί καλύτερα και θα πιστοποιήσει τα προϊόντα του, ώστε οι καταναλωτές να τα προτιμούν και να είναι διατιθεμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για ένα προϊόν που πράγματι θα είναι διασφαλισμένο. Χρειάζεται ενημέρωση και εξέλιξη της τεχνογνωσίας για ασφαλές βιολογικό ελαιόλαδο. Και φυσικά να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας που θα αναλάβει να προωθήσει τα προϊόντα σε καλές, ακριβές αγορές, ώστε οι βιοκαλλιεργητές να εισπράξουν την υπερ-αξία».
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Για τη βιολογική καλλιέργεια αβοκάντο μίλησε ο γεωπόνος – βιοκαλλιεργητής αβοκάντο Γιώργος Καλλιτεράκης, ο οποίος επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια η βιολογική καλλιέργεια αβοκάντο ευδοκιμεί στην Κρήτη. Μάλιστα όπως γνωστοποίησε δρομολογείται η δημιουργία στα Χανιά μίας ομάδας βιοκαλλιεργητών αβοκάντο.
«Ηδη μετά το 2000 βλέπουμε μία μεγάλη τάση για επέκταση της καλλιέργειας αβοκάντο, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι τα εσπεριδοειδή είχαν μπει σε μεγάλη κρίση. Σήμερα η καλλιέργεια αβοκάντο παρουσιάζει τεράστια δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο διότι το αβοκάντο δεν είναι απλώς ένα φρούτο αλλά μία πλήρης τροφή υψηλής διατροφικής αξίας» ανέφερε ο κ. Καλλιτεράκης, προσθέτοντας ότι «υπολογίζεται πως καλλιεργούνται 400.000 εκτάρια σε όλον τον κόσμο, δηλαδή μια παγκόσμια παραγωγή γύρω στα 4 εκατ. τόνων αβοκάντο. Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε πως «τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια σταθερή αύξηση της ζήτησης που κυμαίνεται στους 10.000 τόνους αβοκάντο ετησίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Στα Χανιά οι παραγωγοί στρέφονται προς τη βιολογική καλλιέργεια αβοκάντο -κάθε χρόνο και περισσότερο- σε μια προσπάθεια όπως εξήγησε ο κ. Καλλιτεράκης «να συμπληρώσουν το χαμένο εισόδημα από τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Αλλωστε στον Νομό Χανίων κάποτε καλλιεργούνταν γύρω στα 45.000 στρέμματα με εσπεριδοειδή. Αν σε κάποιο μέρος αυτών των στρεμμάτων καλλιεργούνταν βιολογικά προϊόντα θα μπορούσε να αποδώσει παραγωγή χιλιάδων τόνων. Μέχρι το 2000 στα Χανιά καλλιεργούνταν γύρω στα 4.500 στρέμματα αβοκάντο που μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν διπλασιαστεί».
Ακολούθησε ομιλία για τη βιολογική γεωργία και τις δυνατότητες να θρέψει το νησί από τον βιοκαλλιεργητή Νίκο Παγιαυλά. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας: Μανωλικάκη Ιωάννα, Costanza Dal Cin D’Agata 2821037071-74, park@mail.tuc.gr.