Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Αλαλούμ με τις άδειες οδήγησης

Αλαλούμ επικρατεί με την έκδοση αδειών οδήγησης αλλά και την ανανέωση διπλωμάτων οδηγών άνω των 74 ετών, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ορίσει το νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή εξετάσεων μετά την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ δεν έχει δώσει και τις απαραίτητες διευκρινίσεις για την ανανέωση διπλωμάτων.

Για μεγάλες καθυστερήσεις στις εξετάσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κέντρου Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών (ΚΕΘΕΥΟ) Χανίων, Νεκτάριος Παπαθεοφάνου.
Όπως ανέφερε στα “Χ.ν.”, «υπάρχουν πάρα πολλοί μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους από τον Ιούνιο αλλά δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις γιατί δεν ορίζονται επιτροπές μετά τις 30 Σεπτεμβρίου». Ο κ. Παπαθεοφάνου, σημείωσε πως «από όσο ξέρουμε πρέπει η ελληνική νομοθεσία να εναρμονιστεί με ευρωπαϊκή οδηγία, χωρίς όμως αυτό να έχει γίνει ακόμα και για το λόγο αυτό υπάρχει η εκκρεμότητα αυτή που δημιουργεί στους μαθητές μας μεγάλα προβλήματα αλλά και σε εμάς οικονομικά θέματα».
Θέσαμε το ζήτημα στον προϊστάμενο του Μηχανολογικού Ιωσήφ Φραγκάκη, ο οποίος εξήγησε ότι «εμείς κατοχυρωνόμαστε να κάνουμε εξετάσεις μέχρι 30/9 γιατί από αυτή την ημερομηνία κι έπειτα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τον τρόπο διεξαγωγής εξετάσεων.
Έχουμε λοιπόν προγραμματίσει μέχρι αυτή την ημερομηνία εξετάσεις και επιτροπές, όμως λογικό είναι κάποιοι που ενδιαφέρονται να δώσουν εξετάσεις να μην μπορούν, αφού δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε για τις 30/9 και μετά».
Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη υπάρχει ενημέρωση από το υπουργείο ότι εντός Σεπτεμβρίου θα δοθεί νέα εγκύκλιος για τον τρόπο συνέχισης των εξετάσεων.

Ξανά εξετάσεις για οδηγούς άνω των 74 ετών

Δείγμα με την όψη του νέου διπλώματος οδήγησης της Ευρωπαίκής Ένωσης που θα δίνεται και στην Ελλάδα, Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008.
Εν τω μεταξύ, να αποδείξουν αν ξέρουν να οδηγούν καλούνται όσοι έχουν δίπλωμα οδήγησης αλλά είναι άνω των 74 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους και μάλιστα να επαναλαμβάνουν την διαδικασία κάθε τρία χρόνια, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα προσκομίζουν. Όσοι είναι πάνω από 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων (σήματα οδήγησης).
Οπως δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Θάνος Βούρδας,  «στόχος μας είναι να λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο που εγγυάται μεγαλύτερη οδική ασφάλεια αλλά και προστασία των οδηγών».
Ο ίδιος εξήγησε πως οι διαδικασίες που προβλέπονται εισάγουν και την πρακτική άσκηση, εκτός από τις ιατρικές εξετάσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα, προκειμένου να είναι έμπρακτη η απόδειξη της ικανότητας. «Η εξασφάλιση της Οδικής Ασφάλειας είναι ευθύνη όλων μας και η λήψη δοκιμασμένων αποτελεσματικών πρακτικών και μέτρων είναι απαραίτητη» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών.

ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΩΝ
Η υπουργική πάντως απόφαση είναι πραγκτικά ανεφάρμοστη, με τον προϊστάμενο του Μηχανολογικού να εξηγεί στα “Χ.ν.” ότι «η εγκύκλιος που ήρθε δεν κατοχυρώνει τους εξεταστές για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Δεν έχει διευκρινιστεί πως θα γίνεται η πρακτική εξέταση, γιατί το νομικό μας πλαίσιο αφορά τους νέους οδηγούς».
Ο κ. Φραγκάκης συμπληρώνει πως «για παράδειγμα μια διαφοροποίηση είναι ότι για να βγάλει δίπλωμα πρέπει να ρθει ο δάσκαλος με το αυτοκίνητό του. Για τους ηλικιωμένους να έρθει με το δικό του αυτοκίνητο και χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή. Διαφοροποιείται έτσι αυτόματα από το νομοθετημένο πλαίσιο διεξαγωγής των εξετάσεων, επομένως δεν μπορούμε εμείς να βγούμε εξετάσουμε γιατί δεν ξέρουμε τον τρόπο. Περιμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο λοιπόν ώστε να προχωρήσουμε».
Ενστάσεις και απορίες επί της διαδικασίας εκφράζει και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΥΟ Χανίων.
«Αν δίνουν εξετάσεις με δικό τους αυτοκίνητο, πώς θα ασφαλίζονται αφού όταν κάποιος δεν έχει δίπλωμα σε ισχύ, δεν καλύπτεται από την ασφαλιστική εταιρεία», σχολιάζει στα “Χ.ν.” ο κ. Παπαθεοφάνου.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδηγών Θανάσης Καλύβας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο εξέτασης θέτοντας θέμα ασφάλειας αφού οι εξετάσεις θα γίνονται χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή και με όχημα του ηλικιωμένου ή κάποιου άλλου ιδιοκτήτη. «Είναι βασικά ζητήματα που νομίζω ότι πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τους αρμόδιους» ανέφερε.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη το ενδιαφέρον για ανανέωση διπλωμάτων οδηγών ηλικίας άνω των 74 ετών είναι μεγάλο στα Χανιά, καθώς από τις 30 Αυγούστου περίπου 70 άτομα έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους στο μηχανολογικό για να ξεκινήσει η διαδικασία.
«Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να φέρνουν τα χαρτιά τους, να περάσουν από γιατρούς, να πληρώσουν τα παράβολα κι εμείς τους δίνουμε ένα χαρτί, μια βεβαίωση που τυπώνεται από το σύστημα πρωτοκόλου, ότι έχουν κάνει από μεριάς τους όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Από εκεί και πέρα είναι θέμα καθυστέρησης του υπουργείου, το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα δώσει εξετάσεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα