Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανάγκη προστασίας παραδοσιακών οικισμών

» Επιτυχής ημερίδα στο Κ.Α.Μ.

Η προστασία και η ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών των Χανίων και της υπόλοιπης Κρήτης απασχόλησε την ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στο Κ.Α.Μ..

Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου με στόχο την προστασία των παραδοσιακών οικισμών στο πλαίσιο των σημερινών αναπτυξιακών προκλήσεων καθώς κατά τις προηγούμενες δεκαετίες ένα μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου μας χάθηκε στον βωμό μιας κακώς εννοούμενης ανάπτυξης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., το Τ.Ε.Ε.,το ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ – Τμήμα Χανίων.
Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κα Φανή Μαλλούχου «η σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία σε ένα παραδοσιακό ιστορικό περιβάλλον είναι πολύ πιο δύσκολη από το να συνθέσεις ex nuovo σε ένα ουδέτερο παρθένο έδαφος. Διότι η σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία πρέπει να ενταχθεί μέσα στο ιστορικό σύνολο λαμβάνοντας υπόψην τον όγκο, την κλίμακα, τη διάρθρωση, τα υλικά, ακόμη και τις μορφές».
«Οι οπαδοί της μιμητικής αναπαραγωγής των μορφών υποστηρίζουν ότι αντί να κάνει κάποιος σύγχρονα εξαμβλώματα, είναι καλύτερα να είναι πιο ουδέτερος και να αναπαράγει τις μορφές. Στο εξωτερικό αντιθέτως έχουμε πολλά επιτυχημένα παραδείγματα κι αυτό κατά την προσωπική μου άποψη οφείλεται στο ότι έχουν πολύ καλύτερες ιστορικές και αισθητικές σπουδές από το Δημοτικό, έχουν μια αισθητική καλλιέργεια και έχουν και βιώματα διότι ζουν σε περιοχές που διασώζουν το ιστορικό δομημένο περιβάλλον. Εχουν δηλαδή μια βιωματική προσέγγιση που στην Ελλάδα λείπει επειδή έχουμε καταστρέψει το δομημένο ιστορικό περιβάλλον. Γι’ αυτό πρέπει να ενδυναμώσουμε και να επιτείνουμε ακόμη περισσότερο ιστορικές και αισθητικές σπουδές σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης στη χώρα μας» τόνισε η κα Μαλλούχου.

ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΑΡΙΑ
Για τα Ταμπακαριά η κα Μαλλούχου όπως και οι περισσότεροι καθηγητές αρχιτεκτονικής κατά τη διάρκεια των ομιλιών που έγιναν στο πλαίσιο της ημερίδας, επεσήμαναν πως πρόκειται για ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό περιβάλλον βιοτεχνικού συγκροτήματος και πρέπει να προστατευθεί.
Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια τα δύο τελευταία χρόνια αποτελούν  αντικείμενο σπουδών στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς «κάνουμε το μάθημα επανάχρησης που το ονομάζουμε επεμβάσεις στα υφιστάμενα κελύφη και οι φοιτητές μας έχουν εστιάσει στα Ταμπακαριά. Τα Ταμπακαριά είναι ένα αναπόσταστο κομμάτι της ιστορικής φυσιογνωμίας των Χανίων αλλά και ένα πολύ σπουδαίο σύνολο βιοτεχνικού συγκροτήματος και οπωσδήποτε πρέπει να προφυλαχθεί. Δηλαδή να μη γίνουν τα Ταμπακαριά, όπως η περιοχή Ψυρρή της Αθήνας που ήταν μια ζωντανή συνοικία με ιστορία και παράδοση και τώρα είναι ένα συνονθύλευμα μπαρ-καφέ κ.λπ.. Τα Ταμπακαριά δεν πρέπει να έχουν μια μονόπλευρη χρήση. Πρέπει να ενσωματωθούν στη ζωή της πόλης».
Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς κ. Παύλος Κρεμεζής ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι καλύτερα να αναστηλώνονται τα κτήρια στη μορφή του οικισμού παρά να γίνονται σύγχρονα κτήρια, γιατί είναι αμφίβολη η αρχιτεκτονική τους μορφή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα