Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Ανάγκη πυροπροστασίας στον Aγιο Ματθαίο

«Να μην γίνει ο Αγιος Ματθαίος, ένα νέο Μάτι» ζητούν μέσω των “Χ.Ν.” κάτοικοι της περιοχής. Θορυβημένοι από τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα οι κάτοικοι του οικισμού που είναι “πνιγμένος” στα πεύκα ανησυχούν καθώς βλέπουν ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τόσο στην πρόληψη, όσο και στην ειδοποίηση-ενημέρωση του πληθυσμού.

O Σύλλογος Δασοπροστασίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Αγ. Ματθαίου κάθε χρόνο συζητάει με τους αρμόδιους φορείς αλλά φέτος επανήλθε και πάλι εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη και την απορία του για τους λόγους που δεν κλήθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων.
Με τους κατοίκους κ. Κώστα Μανιουδάκη και Γιάννη Λιοδάκη, συναντηθήκαμε στον Αγ. Ματθαίο, περιηγηθήκαμε την περιοχή, μας εξέφρασαν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και κατέθεσαν και τις προτάσεις τους.
«Στον Αγ. Ματθαίο υπάρχουν 60 κατοικίες με περίπου 200 κατοίκους. Μια φωτιά και ένας ισχυρός άνεμος αρκούν ώστε μέσα σε 20 λεπτά να καεί το δάσος, να κινδυνεύσουν περιουσίες αλλά κυρίως ανθρώπινες ζωές» λέει ο κ. Μανιουδάκης, ενώ ο κ. Λιοδάκης παρατηρεί πως τα όσα ζητούν οι κάτοικοι δεν κοστίζουν απλά απαιτείται στοιχειώδη εφαρμογή της νομοθεσίας.
«Αυτό που βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι μια ανούσια, αναποτελεσματική γραφειοκρατία που μέσα της χάνονται όλα τα ζωτικά θέματα. Μέσα σε μια ατέλειωτη αλληλογραφία ψάχνουμε να βρούμε αρμοδιότητες, τρόπους ενεργείας και δράσεις. Δεν είναι όλα εύκολα, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες αυτό όμως δεν διαφοροποιεί τις ευθύνες που έχει ο καθένας από εμάς» λέει ο κ. Μανιουδάκης.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Πολλά οικόπεδα είναι συρματοπλεγμένα, ακόμα και δημόσιες εκτάσεις που διεκδικούνται από ιδιώτες περιορίζοντας όμως την κίνηση και τις εξόδους διαφυγής.
Πολλά οικόπεδα είναι συρματοπλεγμένα, ακόμα και δημόσιες εκτάσεις που διεκδικούνται από ιδιώτες περιορίζοντας όμως την κίνηση και τις εξόδους διαφυγής.

Μας καταθέτουν μια σειρά από προτάσεις που έχουν δοθεί εγγράφως σε κάθε αρμόδια υπηρεσία και μας μιλούν για κάθε μια από αυτές. Ειδικότερα:
•ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΑΣΟΥΣ: Στο δάσος εσωτερικά έχουν συσσωρευτεί σωροί δέντρων που έπεσαν το χειμώνα, στοίβες ξερά κλαδιά, πευκοβελόνες κα. Οι δρόμοι του οικισμού καθαρίστηκαν αριστερά και δεξιά. Για πρώτη φορά πρόπερσι και οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια το Δασαρχείο έβαλε εργολάβο και καθάρισε μια έκταση 40 στρ. Υποσχέθηκαν ότι θα καθαρίσουν και το υπόλοιπο, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι. Είναι ζωτικό θέμα ο καθαρισμός του δάσους από υλικό που είναι εύφλεκτο!
•ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ: Υπάρχουν στην περιοχή μας ιδιοκτησίες που δεν είναι καθαρισμένες, που είναι γεμάτες ξερόχορτα. Αν αυτές πάρουν φωτιά δεν θα καεί μόνο η συγκεκριμένη ιδιοκτησία αλλά το δάσος και οι άνθρωποι. Υπάρχουν ευθύνες για αυτό το πράγμα στους ιδιοκτήτες. Πρέπει να υποχρεωθούν οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν το αυτονόητο να καθαρίσουν τις περιουσίες τους. Πριν από 4 χρόνια ο Δήμος είχε βγάλει ανακοίνωση πως αν δεν καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους, θα τις καθαρίσει ο Δήμος και θα τους χρεώσει τη δαπάνη και θα τους επιβληθεί και πρόστιμο. Από όσα γνωρίζουμε ο Δήμος δεν υλοποίησε ποτέ την προειδοποίηση αυτή.
Πρέπει κάποια στιγμής επιτέλους να λειτουργήσουν αυτεπάγγελτα οι υπηρεσίες και όχι να περιμένουν από εμάς να τους καταγγείλουμε ότι ο Α΄ή ο Β΄ δεν έχουν καθαρίσει την περιουσία τους και να προκαλούνται προβλήματα στις σχέσεις μας. Επιβάλλεται να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τις περιουσίες τους.
•ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ: Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε ζητήσει ένα σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς, με κάμερα και αισθητήρες που εντοπίζουν τον καπνό σε μια απόσταση πάνω από 1500 μ. Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί στον Αγ. Ματθαίο και σε άλλα σημεία του Δήμου. Η αρχική απάντηση στο αίτημα μας ήταν για…να γελάς και να κλαις. Ελπίζουμε τώρα που οι τεχνολογίες έχουν προχωρήσει να το δουν πιο σοβαρά.
(σ.σ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Δήμο έχει ξεκινήσει μια διαδικασία προμήθειας του συστήματος αυτού και πολύ σύντομα θα μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά στη συγκεκριμένη περιοχή.)
• ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ: Από 15ετίας η Δασική Υπηρεσία έχει εντοπίσει παράνομες περιφράξεις στον Αγ. Ματθαίο. Ορισμένες από τις περιφράξεις αυτές βρίσκονται σε δημόσια έκταση. Πολύ θετικά η Δασική Υπηρεσία έκανε μηνύσεις. Αλλά έκτοτε επί της ουσίας δεν έγινε το παραμικρό, δεν βγήκε ούτε ένας στύλος! Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν μπήκε πρόστιμο σε αυτόν που έβαλε τους στύλους, μας ενδιαφέρει η αποκατάσταση! Δεν έχει καμία σημασία αν κάποιος πληρώνει το πρόστιμο -αφού έχει χρήματα- αλλά κλείνει τη δημόσια έκταση! Τώρα με τους Δασικούς χάρτες που επιτέλους ξεκίνησαν υπάρχει μια ελπίδα ότι θα ρυθμιστούν τα ιδιοκτησιακά και θα λυθεί αυτό το ζήτημα.
Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την κ. Δασάρχη και την υπηρεσία της. Μας είπε ότι με διοικητικές πράξεις θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση. Ελπίζουμε να γίνει σύντομα.
• ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: Ενδιαφέρθηκε η Δασική να κάνει κάτι, ζήτησε στοιχεία από το Δήμο και την Πυροσβεστική, από όσο μαθαίνουμε δεν έχει ολοκληρωθεί κάποια μελέτη. Πρέπει να γίνει μια μελέτη αντιπυρικής προστασίας για την περιοχή.
• ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ: Τα είπε στην εφημερίδα σας ξεκάθαρα ο κ. Συνολάκης. Δεν υπάρχουν πουθενά σχέδια εκκένωσης των οικισμών. Το επισημαίνει ο κ. καθηγητής ότι ένας από τους βασικούς λόγους των θυμάτων στο Μάτι είναι ότι δεν υπήρχαν σχέδια εκκένωσης, σημεία συγκέντρωσης κα. Απαιτείται ένα σχέδιο εκκένωσης και βέβαια ευθύνη για το ποιος θα διατάξει την εκκένωση.

Το δυναμικό του πυροσβεστικού σταθμού του Δήμου αποτελεί τους "φύλακες αγγέλους" της περιοχής, ωστόσο από το 2000 λειτουργεί με μόλις 3 άτομα!
Το δυναμικό του πυροσβεστικού σταθμού του Δήμου αποτελεί τους “φύλακες αγγέλους” της περιοχής, ωστόσο από το 2000 λειτουργεί με μόλις 3 άτομα!

• ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ: Ο πυροσβεστικός σταθμός του Δήμου που έχει έδρα τον Αγ. Ματθαίο έχει μόλις 3 άτομα από το 2000! Χρειάζεται άμεση στελέχωση ώστε να είναι διαθέσιμο το προσωπικό του 24 ώρες το 24ωρο όλο το χρόνο.

 

ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ
Οι κάτοικοι της περιοχής επιζητούν τη συνεργασία των φορέων. «Θέλουμε να συνδράμουμε τους αρμόδιους φορείς και όχι να αντιπαρατεθούμε μαζί τους. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί ώστε να μην έχουμε αρνητικά γεγονότα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μανιουδάκης.
Η περιοχή βρίσκεται μέσα στο δάσος, πως έγιναν οι αποχαρακτηρισμοί ώστε να γίνουν σπίτια; Έγιναν όλα νόμιμα και σωστά όταν ξέρουμε ότι σε όλη τη χώρα εδώ και χρόνια αυθαίρετοι οικισμοί νομιμοποιούνταν ολόκληροι; «Κοιτάχτε το ερώτημα είναι εύλογο αλλά εδώ οι κάτοικοι είναι αδικημένοι. Και είναι αδικημένοι γιατί πριν το ΄40 δεν υπήρχαν δέντρα παρά μόνο χορτολιβαδική έκταση. Οι προπάπποι μας φύτεψαν δέντρα και μετά έρχεται το κράτος και λέει ότι η έκταση είναι δασική, δημόσια και ιδιωτική με τους περιορισμούς που υπάρχουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Θέλει το κράτος να είναι μόνο δάσος; Να απαλλοτριώσει εδώ τις εκτάσεις, να τις ανταλλάξει. Διαφορετικά φτιάξτε στο δάσος μονοπάτια, φτιάξτε τους δρόμους, επιβάλλεται στους κατοίκους να έχουν την περιουσία τους καθαρή, βάλτε την περιοχή στο σχέδιο πόλης» απαντάει ο κ. Μανιουδάκης, ενώ στο ίδιο ερώτημα ο κ. Λιοδάκης παρατηρεί πως υπάρχει δρόμος στον οικισμό που χαρακτηρίσθηκε πριν από χρόνια κύρια δημοτική οδός (παρότι υπάρχει η παράλληλη εθνική οδός που οδηγεί από τα Χανιά στο αεροδρόμιο) και αυτό με σκοπό και στόχο οι ιδιοκτήτες αριστερά και δεξιά του δρόμου να έχουν το δικαίωμα να οικοδομήσουν περισσότερα από 400 τμ. όπως και έχει γίνει. Παράλληλα σημειώνει ότι ανοιγμένοι δρόμοι που θα βοηθούσαν στον απεγκλωβισμό κατοίκων από τα σπίτια τους, στην ουσία καταπατήθηκαν και κλείσθηκαν!
«Με τον να μην είναι στο σχέδιο πόλης ο οικισμός δεν υπάρχουν ελεύθεροι και ανοικτοί χώροι, δεν υπάρχουν πλατείες. Ο μοναδικός ανοικτός χώρος είναι το γήπεδο της εκκλησιαστικής σχολής που και αυτό δεν έχει πρόσβαση γιατί υπάρχει συρματόπλεγμα» τονίζει ο κ. Μανιουδάκης.

Καθημερινές βάρδιες
Οι κάτοικοι πραγματοποιούν βάρδιες επαγρύπνησης με πρωτοβουλία του Συλλόγου τους. Τις ημέρες με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και δυνατούς ανέμους, από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί, ανά μια ώρα ένας κάτοικος περιπολεί στην περιοχή με το αυτοκίνητο του. «Είναι πολύτιμη η παρουσία του πυροσβεστικού σταθμού αλλά πολυτιμότατη και η πρόληψη και θέλουμε να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο βγάζοντας και δεύτερη βάρδια όποτε χρειαστεί» λέει ο κ. Λιοδάκης.

 

Ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Φυσικού Περιβάλλοντος  Αγ. Ματθαίου

 

Οι κ. Κ. Μανιουδάκης (αριστερά) και Γ. Λιοδάκης μιλούν για τις ανησυχίες των κατοίκων του Αγ. Ματθαίου σε ενδεχόμενη πυρκαγιά
Οι κ. Κ. Μανιουδάκης (αριστερά) και Γ. Λιοδάκης μιλούν για τις ανησυχίες των κατοίκων του Αγ. Ματθαίου σε ενδεχόμενη πυρκαγιά

«Ο Σύλλογος μας γεννήθηκε μέσα από τα αποκαίδια της μεγάλης φωτιάς του 1989 » εξηγεί ο κ. Κ. Μανιουδάκης και συνεχίζει «τότε καίγεται το μεγαλύτερο μέρος του δάσους του Αγ. Ματθαίου, μια έκταση πάνω από 200 στρ. ένας πολύτιμος πνεύμονας της πόλης των Χανίων. Τότε αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα σύλλογο. Από τότε επιτεύχθηκαν κάποια
σημαντικά πράγματα. Το Δασαρχείο με διοικητική πράξη κήρυξε την περιοχή αναδασωτέα, με πρωτοβουλία δική μας με στενή συνεργασία της Δασικής και του Δήμου προχωρήσαμε στην αναδάσωση, φτιάχθηκε ένα δίκτυο κρουνών που δεν το έχουν άλλες περιοχές, έγινε ο πυροσβεστικός σταθμός που υπάγεται διοικητικά στο Δήμο και επιχειρησιακά στην πυροσβεστική, ασφαλτοστρώθηκαν οι δρόμοι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στα πυροσβεστικά μέσα. Έγιναν πράγματα αλλά επιβάλλεται να γίνουν ακόμα περισσότερα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα