Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Αναβίωση του Κλήδονα

Εκδηλώσεις για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες σε διάφορα σημεία του Δήμου Χανίων. Για το έθιμο του Κλήδονα ο συνταξιούχος δάσκαλος Πέτρος Πανηγυράκης, μεταξύ άλλων έγραφε στα “Χ.Ν.”: «Ο άνθρωπος από τα πανάρχαια χρόνια είναι δεμένος, με τις μεγάλες και ανερμήνευτες δυνάμεις της φύσης και ζητά να γεμίσει το κενό της ψυχής του από κάθε μυστηριακή δύναμη. Με την έννοια αυτή κάθε άλλο παρά αντιθρησκευτική και αντιχριστιανική εκδήλωση είναι, η γιορτή του Κλήδονα.
O  Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αντικατέστησε το θεό του Ήλιου της Μουσικής και της Μαντικής Απόλλωνα, όπως ο Άγιος Νικόλαος το θεό της θάλασσας Ποσειδώνα, όπως ο προφήτης Ηλίας το θεό Δία στις κορυφές των ορέων. Εμείς οι Έλληνες έχουμε από προγονική κληρονομιά την ευλογία να κουβαλούμε μέσα στο αίμα μας, τη λατρευτική αυτή τάση και τη δοξαστική έφεση. Έχομε ζωηρή φαντασία και καρδιά γεμάτη από αισθήματα».
Και συνεχίζει: «Οι εκδηλώσεις ήταν διήμερες. Την παραμονή άναβαν τις φωτιές, για “να πηδήξω τη φωτιά να μη με πιάσει αρρωστιά”, έβαζαν τα ριζικάρια “στους κληδόνους” για να μείνουν τη νύχτα έξω και να επιδράσουν οι μαντικές δυνάμεις των άστρων και του φεγγαριού και να ενισχυθεί η μαντική δύναμη των ριζικαριών.
Βγάζουν επίσης οι κοπελιές έξω στις απλώστρες τα προικιά τους για να επέμβουν τα άστρα και να μην κοτσιπιδιάσουν (να μην τα φάει ο σκόρος). Το πρωί της 24ης Ιουνίου κοιτάζουν τη σκιά τους να δουν εάν υπάρχει το κεφάλι στη θέση του για να διαπιστώσουν ότι θα ζουν και του χρόνου. Έβαζαν πίσω από την πόρτα, στάχτη από τις φωτιές για να δουν την τύχη τους, έβαζαν φύλλα συκιάς, για τον ίδιο λόγο, έβαζαν στο μαξιλάρι τους κουφέτα, κουκιά γυμνά ημίγυμνα και ολόκληρα για να δουν τα οικονομικά του γαμπρού και πολλά άλλα. Τα μεσημέρια με καθρέφτη πάνω από το στόμιο του πηγαδιού ή της στέρνας έψαχναν μέσα στο νερό να δουν τη μορφή του ντελικανή που τους μέλλονταν.
Τα μεσημέρια ή συνήθως τα βράδια η πρωτότοκη κόρη Μαρία έβγαζε τους “κληδόνους” τα ριζικάρια μετά από μία μαντινάδα, προφητεία για το μέλλον, εκείνης ή εκείνου που ανήκε το ριζικάρι.
Αυτό γινόταν τρεις φορές με μαντινάδες ανάλογες. Στην αρχή αγάπης, έρωτα, στη συνέχεια πειραχτικές και στο τέλος ξετσουλούκωτες, άσχημες. Στο τέλος έβαζαν το “αμίλητο” νερό και έφευγαν για να ακούσουν το όνομα που επιθυμούσαν, άρχιζαν τα πειράγματα και οι “αποκαλύψεις” των κρυφών ερωτευμένων. Γυρνούσαν μετά και άρχιζαν το φαγοπότι, το κέρασμα το τραγούδι και τον χορό» (“X.N.” 24-6-11).

ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ
Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα οργανώνουν οι φορείς των Περιβολίων: Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλητικός Ομιλος, Σύλλογος Γονέων και Αγροτικός Συνεταιρισμός αύριο Κυριακή στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ηρώων 1941.
Θα ανάψουν και θα πηδήσουν τις φωτιές, θα κάψουν τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια, θα βγάλουν και θα τραγουδήσουν τα ριζικάρια.
Τη διασκέδαση έχει αναλάβει το κρητικό συγκρότημα του Νίκου Μπαλωμενάκη, θα συμμετέχει και το χορευτικό συγκρότημα “Αροδαμός”.
Στο χώρο θα λειτουργεί ψησταριά και αναψυκτήριο.

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
Ο χορευτικός Ομιλος Χανίων “Ο Ψηλορείτης” σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. διοργανώνει και φέτος την αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου του Κλήδονα και το κάψιμο των Μάηδων στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας τη Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 8:30 το βράδυ.
«Μέλη του Ψηλορείτη θα παρουσιάσουν την αναβίωση του εθίμου με θεατρικό δρώμενο, τη στάμνα με το αμίλητο νερό, τα ριζικάρια, τις φουνάρες (φωτιές) τις σχετικές μαντινάδες και βέβαια με τη συμμετοχή όλων σας που μπορείτε να κρατάτε και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια σας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση..
Το έθιμο θα πλαισιώνεται με χορευτικές ομάδες του Ψηλορείτη και Κρητική μουσική. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας και το Κ.Α.Π.Η. ΣΟΥΔΑΣ του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων διοργανώνουν εκδήλωση με τη συμμετοχή του Λαογραφικού Ομίλου Χανίωνσε χορό και ριζίτικο τραγούδι για την αναβίωση του εθίμου του “Κλήδονα”, για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεώτεροι….
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 8 το απόγευμα στον προαύλιο χώρο του “Πολύκεντρου” Σούδας με κρητική παραδοσιακή μουσική και τραγούδι από τον Παντελή Κρασαδάκη και το Γιώργο Γαλανάκη. Ομάδα μελών του Κ.Α.Π.Η. και η χορωδία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Χανίων θα παρουσιάσουν το δρώμενο του Κλήδονα.

ΣΤΑ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ
Αναβίωση του εθίμου του Κλήδωνα θα γίνει την Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 8 μ.μ. στο γήπεδο στα Νεροκούρου. Την ενημέρωση – εισήγηση για το ιστορικό και τις λεπτομέρειες διεξαγωγής του εθίμου θα κάνει η κα Αγγέλα Μάλμου πρώην σχολική σύμβουλος και συγγραφέας.
«Θα φέρουμε όλοι τους Μάηδες για να τους κάψουμε και να πηδήξουμε τις φωτιές, θα βγεί μια ανύπαντρη Μαρία κουβαλώντας τη στάμνα με το αμίλητο νερό για να μαζέψει εκεί μέσα τα ριζικάρια, στην συνέχεια θα ανοιχτεί ο κλήδονας και θα ακουστούν οι σχετικές μαντινάδες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεροκούρου.
«Θα ακολουθήσουν κρητικοί χοροί και τραγούδια,τόσο από παρέες σχολών χορού, όσο και από όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Φυσικά θα μυρίσει και η σχετική τσίκνα από τα σουβλάκια που θα ψήνουν οι πάντα πρόθυμοι χωριανοί μας. Εμπρός, λοιπόν, τους Μάηδές σας και στον Κλήδονα στα Νεροκούρου».
Είσοδος ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 6974228777.

ΤΟ Γ’ ΚΑΠΗ
Τέλος, εκδήλωση για τον Κλήδονα διοργανώνει το Γ’ ΚΑΠΗ του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.) την Τρίτη 24 Ιουνίου στις 7 μ.μ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκομένοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μουσική, χορό, μαντινάδες και μεζέδες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα