Σημαντικές προοπτικές ανοίγονται για το ελληνικό ελαιόλαδο μετά την αύξηση που έχει καταγραφεί στην κατανάλωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο. Βασική προϋπόθεση είναι να δοθεί έμφαση στην ποιότητα του προϊόντος από το στάδιο παραγωγής και τυποποίησης μέχρι το σωστό μάρκετινγκ. Προκειμένου να αναδειχθεί η αξία του ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές απαιτούνται οι κατάλληλες συνέργειες μεταξύ των ελαιοπαραγωγών, αλλά και η χάραξη εθνικής στρατηγικής, όπως επισημάνθηκε το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού. Την εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι, διοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού είχε την υποστήριξη της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’. Στη διημερίδα συμμετείχαν εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου, παραγωγοί, ελαιουργοί, τυποποιητές και έμποροι ελαιολάδου. Το “παρών” έδωσε και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος αναγνώρισε τη σημαντικότητα μιας εθνικής στρατηγικής για το ελαιόλαδο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι για την υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής χρειάζεται και η συμβολή, η ενεργοποίηση των ίδιων των παραγωγών ως προς την τυποποίηση των προϊόντων τους, του ελέγχου και της ποιότητας καθώς και η συνεργασία μεταξύ τους. «Οταν μιλάμε για εξωστρέφεια είναι προφανές ότι χρειάζεται μια ένωση δυνάμεων. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω εγώ να περάσω. Ενωση δυνάμεων και μάλιστα σε επίπεδο Κρήτης, χωρίς να καταργήσουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου. Το brand name “Κρήτη” είναι αυτό που δίνει προστιθέμενη αξία και ώθηση στις τοπικές ιδιαιτερότητες», επεσήμανε.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Στην καλλιέργεια της ελιάς στον κόσμο, στην παρούσα κατάσταση και στις προοπτικές καλλιέργειάς της ανά τον κόσμο αναφέρθηκε ο τ. δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών κ. Χαρτζουλάκης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, από το 1990 μέχρι το 2013 η μέση παραγωγή ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 75% περίπου. Αντίστοιχα την ίδια περίοδο η παγκόσμια κατανάλωση του ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 74,4%. «Γεγονός που δείχνει μια μετακίνηση κάποιων χωρών στην κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου», ανέφερε ο κ. Χαρτζουλάκης. Μάλιστα, όπως ανέφερε, η Ελλάδα καταναλώνει περίπου 150.000 τόνους, την ώρα που παράγει 250.000 – 300.000 τόνους. Η Ισπανία παράγει 1,5 εκατομμύριο τόνους και καταναλώνει 500.000 τόνους. «Το ζητούμενο για την ελληνική ελαιοκαλλιέργεια είναι πού προσανατολιζόμαστε και με τι στρατηγικό σχέδιο. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή η Ισπανία προσανατολίστηκε στη μαζική παραγωγή και αύξησε μέσα σε είκοσι χρόνια την παραγωγή της βελτιώνοντας την ποιότητα και την καλλιεργητική τεχνική. Η Ιταλία έμεινε περίπου στάσιμη καθώς επικεντρώθηκε στην ποιότητα, αλλά η τιμή διαφέρει κατά πενήντα λεπτά σε σχέση με την Ισπανία, την Τυνησία και την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Χαρτζουλάκης και πρόσθεσε: «Το ελληνικό λάδι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, εάν επικεντρωθεί στην ποιότητα που θα διασφαλίζεται με συγκεκριμένα βήματα καθώς στη μαζική παραγωγή δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας από το στάδιο της παραγωγής, δεν μπορούμε να δουλεύουμε με συνθήκες του 1980 εν έτει 2014. Να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιολάδου και μάλιστα των τοπικών ποικιλιών ώστε να έχουν μια ταυτότητα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να αντισταθούμε στην παγκοσμιοποίηση του ελαιολάδου. Επίσης να αποκτήσει ενιαία στρατηγική η χώρα μας». ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ, Η ΛΕΞΗ “ΚΛΕΙΔΙ” Τον τουρισμό ως “εργαλείο” προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου στην εσωτερική, αλλά και εξωτερική, αγορά προέταξε η Μ. Ράππου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. «Ο τουρισμός είναι το εργαλείο για να προωθήσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο και στον Ελληνα, αλλά και στον ξένο τουρίστα, ο οποίος, εφόσον το γνωρίσει και το μάθει, σίγουρα θα το ψάξει στις αγορές της χώρας του. Επίσης για την προώθηση του ελληνικού λαδιού στο εξωτερικό υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα ή προγράμματα για την ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς και προγράμματα που υλοποιεί το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου σε μεγάλες αγορές. Εξάλλου ένα σημαντικό “εργαλείο” θα είναι και ο νέος κανονισμός της προώθησης των ελληνικών προϊόντων μέσω προγραμμάτων προς τρίτες αγορές, αλλά και προς αγορές της Ευρώπης. Μάλιστα ο καινούργιος κανονισμός προβλέπει μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης έως και 85%», ανέφερε η κα Ράππου. Η ίδια τόνισε ότι για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου απαιτούνται συνέργειες μεταξύ των ελαιοπαραγωγών, των επιχειρήσεων, των εστιατορίων, των ξενοδοχείων καθώς και ένα πλάνο στρατηγικής.
ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Τη σημασία της διασφάλισης της ποιότητας του παρθένου ελαιολάδου από τη στιγμή παραγωγής μέχρι την τελευταία σταγόνα επεσήμανε η κα Μ. Τσιμίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Κατ’ αρχάς η προστιθέμενη αξία ξεκινά από το χωράφι, χρειάζονται οι κατάλληλες αναλύσεις στο χωράφι της ελαιοκαλλιέργειας, σωστή λίπανση των δέντρων, συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες που υποχρεούνται να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους, αλλά και συνέργεια μεταξύ των ίδιων των αγροτών. Οσον αφορά το brand name κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Εάν θέλουμε ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, πρέπει να γνωρίζουμε και να επικοινωνούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το διαφοροποιούν στις διεθνείς αγορές. Στα Χανιά υπάρχει κορωνέικη. Κορωνέικη όμως υπάρχει και στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στη Θεσσαλονίκη. Χρειάζεται έρευνα και επιστημονική μελέτη για τη διαφοροποίηση και αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε τοπικής ποικιλίας», ανέφερε η κα Τσιμίδου, τονίζοντας ότι απαιτείται η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για το ελληνικό ελαιόλαδο. «Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι έαν θα συνεχίσουμε να είμαστε μια ελαιοπαραγωγική χώρα ή όχι», κατέληξε.
ΤΟ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Στα ευεργετικά στοιχεία του ελληνικού ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπου αναφέρθηκε η ομ. καθ. Ιατρικής Αθήνας, αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας Α. Τριχοπούλου, η οποία τόνισε ότι τα μικροστοιχεία του αποτελούν σήμερα το μεγάλο ζητούμενο στον τομέα της Υγείας. Μάλιστα, όπως επεσήμανε η κα Τριχοπούλου, τα φαινολικά συστατικά του ελαιολάδου έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντιαρρυθμική και αγγειοδιασταλτική δράση. «Αυτά τα μικροστοιχεία του ελληνικού ελαιολάδου είναι που αναζητά ο εκπαιδευμένος καταναλωτής σε ειδικές σημάνσεις στην ετικέτα του προϊόντος. Γι’ αυτό χρειάζεται τυποποίηση του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου, έρευνα για τα χαρακτηριστικά των τοπικών ποικιλιών που διαφοροποιούνται ανά περιοχή και προώθησή τους μέσω του μάρκετινγκ», επεσήμανε. Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος για τη στήριξη και προώθηση του ελαιολάδου μέσω δράσεων όπως η Γιορτή λαδιού, αλλά και κατάθεσης προτάσεων προς την Περιφέρεια και το Υπουργείο εν όψει της νέας Κ.Α.Π. καθώς η πολιτική που θα διαμορφώσει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο θα καθορίσει τη μορφή της ελαιοκαλλιέργειας, την επέκτασή της ή την αναβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος. Στο πλαίσιο της γιορτής ελιάς και λαδιού πραγματοποιήθηκε έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων, βιβλίου και φωτογραφίας με θέμα την ελιά. Το Σάββατο ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς στις Βούβες καθώς και στρογγυλή τράπεζα για τις δυνατότητες βελτίωσης των ελαιοκομικών προϊόντων.
ΣΕ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΙΑ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ακολουθώντας
τα αποτυπώματα της ελιάς
■ Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Κ. Χαρτζουλάκη
Ολη η ιστορία της καλλιέργειας της ελιάς σε σαράντα μία χώρες του κόσμου αποτυπώνεται στο νέο βιβλίο του τ. δ/ντή Ινστ. Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Κ. Χαρτζουλάκη “Ακολουθώντας τα αποτυπώματα της ελιάς”, το οποίο αποτελεί προϊόν εμπεριστατωμένης έρευνας και μελέτης και παρουσιάσθηκε προχθές στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης κατά τη διάρκεια της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού. Ενα βιβλίο, που σκοπό έχει να κρατήσει ζωντανή την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις που συνδέονται με την ελιά, πριν χαθούν με τον χρόνο μαζί με τις παλαιότερες γενιές, να αναδείξει τη σχέση του ανθρώπου με την ελιά από την αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 20ού και 21ου αιώνα. Αλλά και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και των προϊόντων της ελιάς στην υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με τον συγγραφέα. «Πρόκειται για μια προσπάθεια δύο χρόνων που κάναμε μαζί με τους άλλους συναδέλφους από την Ιταλία, την Ισπανία, την Αίγυπτο και την Αργεντινή για την καλλιέργεια της ελιάς σε σαράντα μία χώρες του κόσμου, ποιες καλλιέργειες προτιμούνται, για τις επιπτώσεις, επιδράσεις του ελαιολάδου στον πολιτισμό, στη γαστρονομία, στο περιβάλλον και στην οικονομία των συγκεκριμένων χωρών», ανέφερε ο κ. Χαρτζουλάκης, ενώ για το ελληνικό ελαιόλαδο πρόσθεσε ότι: «Δεν υπάρχει κανένας φόβος για τον ανταγωνισμό εάν επικεντρωθούμε στο προϊόν που εμείς παράγουμε. Η κατανάλωση του ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται, διότι αναγνωρίζονται οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αλλωστε οι πρώτες χρήσεις του ελαιολάδου από την αρχαιότητα δεν ήταν για τη γαστρονομία, αλλά ως φάρμακο ή ως καλλυντικό για τον άνθρωπο». Για το βιβλίο μίλησαν επίσης οι κ. I. Μαλανδράκης, Ε. Μαλαθράκης, Λ. Ανδριανός.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Θα ακούσει το Υπουργείο τους τουρίστες;
H δυσκολία στάθμευσης, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, οι υψηλές τιμές και η μικρή ποικιλία των προϊόντων είναι τα αδύναμα σημεία που καταγράφηκαν στις εμπορικές αγορές της Κρήτης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2012 που διενήργησε ο ΙΝΕΜΥ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και τους Εμπορικούς Συλλόγους του νησιού. Στην έρευνα πήραν μέρος 1.300 επισκέπτες από 14 χώρες που καλύπτουν το 86,8% των συνολικών αφίξεων για το έτος 2012. Επιπλέον μελανά σημεία αποτελούν η έλλειψη σηματοδότησης, η επικίνδυνη οδήγηση, η καθαριότητα, οι κράχτες, η εξυπηρέτηση των πελατών, η ηχορρύπανση, η ποιότητα, αλλά και οι τιμές των προσφερομένων υπηρεσιών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρονται στην ερώτηση που κατέθεσε την Παρασκευή ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Βιρβιδάκης προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Νικόλαο Δένδια, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο και Τουρισμού κα Ολγα Κεφαλογιάννη. Κατόπιν των παραπάνω κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς: «Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω προβλήματα σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ, τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση;».