Eντονες αντιδράσεις στο Σέλινο αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναμοριοδοτήσει τα δυσπρόσιτα σχολεία αφήνοντας απ’ έξω την Κάντανο (Γυμνάσιο-ΕΠΑΛ).
Παρά τις υποσχέσεις ότι φέτος τα σχολεία της Καντάνου θα ήταν στα δυσπρόσιτα αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η στελέχωση τους με εκπαιδευτικό δυναμικό.
«Μας δυσαρεστεί πολύ αυτή η εξέλιξη και θα κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αλλάξει. Δεν μπορεί η Κάντανος να μην χαρακτηριστεί δυσπρόσιτη » δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου κ. Α. Περάκης.
«Έχουμε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και θα τα καταθέσουμε την Παρασκευή στο Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα ενημερώσαμε τους βουλευτές και κάθε αρμόδιο φορέα. Δεν δεχόμαστε την υποβάθμιση των σχολείων του Σελίνου» ανάφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μ. Μπικάκης.
Η ΕΛΜΕ Χανίων
«Με μία απαράδεκτη απόφαση το Υπουργείο Παιδείας αποφασίζει την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων. Η απόφαση αυτή πρακτικά σημαίνει τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων σχολείων ως δυσπρόσιτα με άμεση συνέπεια να αυξηθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία των τμημάτων των Ομάδων προσανατολισμού, μαθημάτων επιλογής και Κατευθύνσεων στα ΓΕΛ, Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. Αυτό θα επιφέρει νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά και σχολείων. Ειδικά στα Χανιά μόνο τα σχολεία του Δήμου Σφακίων παραμένουν δυσπρόσιτα ενώ τα σχολεία της επαρχίας Σελίνου (Κάνδανος) αποχαρακτηρίζονται και οι σχολικές μονάδες σε Βάμο, Βουκολιές υποβιβάζονται, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για την επίλυση του θέματος » δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Βασίλης Λιόντος (φωτ.).
Ο κ. Λιόντος ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες η ΕΛΜΕ Χανίων θα πάρει πρωτοβουλίες με τους συλλόγους διδασκόντων, γονέων και κηδεμόνων, τους τοπικούς φορείς ώστε «να αποφασίσουμε τις δράσεις που θα κρίνουμε αναγκαίες για να μην περάσει η απόφαση του ΥΠΕΠΘ για να προστατεύσουμε το δημόσιο σχολείο, τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών μας από τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης.»
Αν η Κάντανος δεν χαρακτηριστεί “δυσπρόσιτη” αυτό θα προκαλέσει πολλά προβλήματα αφού «οι
αναπληρωτές προτιμούν τα δυσπρόσιτα γιατί διπλασιάζονται τα μόρια τους. Τώρα δεν θα επιλέγουν αυτά τα σχολεία , όπως στην Παλαιόχωρα που δεν ήταν δυσπρόσιτη και δεν έγινε παρά τις υποσχέσεις ότι θα γίνει. Το ίδιο γίνεται και στην πρωτοβάθμια αλλά και στο Ρέθυμνο που δεν έμεινε κανένα δυσπρόσιτο σχολείο. Πρακτικά τα σχολεία αυτά θα λειτουργούν γύρω στα Χριστούγεννα με τις τελευταίες προσλήψεις αναπληρωτών που θα πηγαίνουν υποχρεωτικά εκεί» είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ.
Να σημειωθεί τέλος, ότι τα “Χ.Ν.” προσπάθησαν να επικοινωνήσουν και με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Στ. Ζερβάκη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.