Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Λήψη στα Χανιά συνομιλίας με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (βίντεο)

Με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συνομίλησαν στις 10.20 το πρωί της Παρασκευής, μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων των VHF και με τη βοήθεια ραδιοερασιτεχνών, μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής.

Μάλιστα, λήψη της συνομιλίας έγινε και στα Χανιά από το μέλος του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΤΕΙ Κρήτης και ραδιοερασιτέχνη, Δημήτρη Πατεράκη (sv9ako).
Η λήψη έγινε χωρίς τη μεσολάβηση δορυφόρου ή αναμεταδότη: από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό απευθείας στον δέκτη των VHF και στη συχνότητα των 145,805 Mhz.
Οπως μας είπε ο κ. Πατεράκης, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περνούσε πάνω από την Ελλάδα.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα σε απόσταση περίπου 350 χιλιόμετρα! Η λήψη έγινε αρχικώς στους 145,805 Mhz και στη συνέχεια στους 145,800 λόγω του φαινομένου doppler (που αλλάζει η συχνότητα λόγω της μεγάλης απόστασης των ραδιοκυμάτων).
Οπως έγινε γνωστό, το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής από το σχολικό έτος 2012/2013 είχε ξεκινήσει ένα κύκλο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων με θέματα αστρονομίας/ παρατήρησης με τηλεσκόπια. Εδώ και καιρό είχε σχεδιαστεί η συνομιλία μαθητών της Β’ και Γ’ Γυμνασίου με ένα αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) που ταξίδευε εκείνη τη στιγμή πάνω από «αστρονομικό ορίζοντα της Κομοτηνής».
Η συνομιλία είχε διάρκεια 6 – 7 λεπτά.
Το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής είχε υποβάλει αίτηση συνομιλίας με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το Νοέμβριο του 2013. Η ημερομηνία καθορίστηκε, έπειρτα από δύο αναβολές, με βάση το πρόγραμμα εργασιών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η επικοινωνία ήταν μέρος του φετινού  προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο «Το μέλλον της Ροδόπης καλεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» που πραγματοποιείται στο γυμνάσιο υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Δημήτριου Πρασόπουλου. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη ζωή στον ΔΔΣ, ανακύκλωση στο διάστημα, την υγεία των αστροναυτών, δορυφόροι και παρακολούθησή τους, χρήση αστρονομικών χαρτών κ.α. (στο περσινό και φετινό πρόγραμμα).
Έμπειροι ραδιοερασιτέχνες της Ροδόπης και  Ξάνθης είχαν αναλάβει το δυσκολότερο κομμάτι της ραδιοεπικοινωνίας με απευθείας σύνδεση, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) (αγγλ. International Space Station – ISS) είναι ένας ερευνητικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998 ενώ το πρώτο του πλήρωμα εγκαταστάθηκε τον Νοεμβρίο του 2000. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 319,6 και 346,9 χιλιομέτρων (198,6 έως 215,6 μίλια).

Τα μέλη του πληρώματος εκτελούν πειράματα στον τομέα της βιολογίας, της φυσικής αστρονομίας, της μετεωρολογίας κ.α..

Δείτε το βίντεο της λήψης στα Χανιά:

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα