Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Απραξία – καθυστερήσεις για μεγάλα έργα στα Χανιά

Στο… “περίμενε” παραμένουν δύο πολύ σημαντικά για τον πρωτογενή τομέα έργα στον νομό Χανίων.

Για το κορυφαίο αρδευτικό έργο του διπλού φράγματος Σεμπρωνιώτη – Ταυρωνίτη ποταμού η μελέτη επικαιροποίησης έχει ολοκληρωθεί από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο εδώ και μήνες ωστόσο διαπιστώνεται καθυστέρηση από μεριάς της Περιφέρειας στον να προχωρήσουν κάποιες τελευταίες γραφειοκρατικές εργασίες για να κατατεθεί η μελέτη στο Υπουργείο και να ζητηθεί χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο είχε χαρακτηρίσει ως «πρώτης προτεραιότητας» ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Την ίδια στιγμή άγνωστη παραμένει η πορεία της μελέτης για το αβοκάντο που είχε ανατεθεί από το 2017 από την Π.Ε. Χανίων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Μια μελέτη καθοριστική σε ότι αφορά τη δυναμική της συγκεκριμένης καλλιέργειας καθώς προβλέπεται η αναγνώριση του χανιώτικου αβοκάντο ως ΠΟΠ και ΠΓΕ και για την οποία δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία της.

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΦΡΑΓΜΑ

Από χίλια κύματα έχει περάσει το διπλό φράγμα Σεμπρωνιώτη-Ταυρωνίτη Ποταμού.
Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ανατεθεί από το τότε Υπουργείο Γεωργίας τον…Σεπτέμβρη του 1990 σε μελετητική εταιρεία. Η μελέτη ολοκληρώθηκε σύντομα και προέβλεπε μεταξύ άλλων την εκμετάλλευση της επιφανειακής απορροής τριών λεκανών για τη συγκέντρωση 45 εκατομμυρίων κυβικών νερού σε ένα μεγάλο φράγμα αποθήκευσης και δύο μικρότερα φράγματα εκτροπής με δύο σήραγγες που θα συνέδεαν τους τρεις ταμιευτήρες. Για χρόνια η μελέτη αυτή είχε παραμείνει στα συρτάρια του Υπουργείου και την θυμούνταν ως επί το πλείστον οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής (Ν. Μπομπολάκης δήμαρχος Βουκολιών, Π. Πολυχρονίδης και Μ. Ροζμαρής δήμαρχοι Κολυμβαρίου) ζητώντας την επικαιροποιήση και εφαρμογή ώστε να λυθεί το θέμα της άρδευσης σε ένα μεγάλο μέρος του νομού, ενώ ανάλογα αιτήματα είχαν καταθέσει κατά καιρούς και οι νομάρχες, όπως και κάποιοι βουλευτές.
Το 2011 με την ανάληψη των καθηκόντων του ο τότε αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης ζητάει από τον τότε Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο της επικαιροποίησης της μελέτης προτείνοντας ένα έργο μικρότερου κόστους με απαλοιφή του ενός ταμιευτήρα και κατασκευή δύο ταμιευτήρων χωρητικότητας 30 εκ. Κυβικών. Από το 2011 δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου και το 2017 με εισήγηση του κ. Βουλγαράκη το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για την επικαιροποίηση της μελέτης για το διπλό φράγμα Σεμπρωνιώτη- Ταυρωνίτη. Ειδικότερα εγκρίθηκε το ποσό των 240.000  με πόρους της Π.Ε. Χανίων που θα έχει ως στόχο την επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης ώστε στη συνέχεια να αναζητηθούν οι πόροι για την χρηματοδότηση. «Θα έχουμε ένα εργαλείο, μια οριστική μελέτη ώστε να αναζητήσουμε χρηματοδότηση καθώς χωρίς μελέτη δεν μπορείς να πάρεις χρήματα» είχε δηλώσει τότε στα “Χ.Ν.” ο κ. Βουλγαράκης, συμπληρώνοντας πως η το κόστος υλοποίησης της παλιάς μελέτης θα ανέρχονταν στα 100 εκ. Ευρώ, ενώ η επικαιροποιημένη μελέτη θα έδινε ένα έργο που θα κόστιζε περίπου 40 εκ. Ευρώ. Παρότι η μελετητική ομάδα του κ. Τσακίρη στο ΕΜΠ έχει ολοκληρώσει τη μελέτη, παρότι το συγκεκριμένο φράγμα χαρακτηρίσθηκε ως «Έργο Εθνικού Επιπέδου, ειδικό και σημαντικό», η σχετική μελέτη δεν έχει κατατεθεί ακόμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί κάποιες γραφειοκρατικές εργασίες από μεριάς της Περιφέρειας !

ΜΕΛΕΤΗ
ΓΙΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Από την Π.Ε. Χανίων – κατά τη διάρκεια της θητείας του Απ. Βουλγαράκη – είχε χρηματοδοτηθεί και ανατεθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μια εξαιρετικά σημαντική μελέτη με προγραμματική σύμβαση που αφορούσε την αναγνώριση του αβοκάντο ως προϊόν ΠΟΠ και ΠΓΕ. (Φυσικοχημική εξέταση καρπών αβοκάντο από καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Περιφέρεια Κρήτης με σκοπό την τεκμηρίωση της σχέσης ποιότητας- γεωγραφικής ένδειξης) με προυπολογισμό 20.000 ευρώ. «Κύριο αντικείμενο της παρούσας ερευνητικής πρότασης αποτελεί η συγκέντρωση στοιχείων που τεκμηριώνουν μια σχέση ανάμεσα στην ποιότητα, τη φήμη και τη γεωγραφική προέλευση αβοκάντο που παράγονται στην Κρήτη και προέρχονται από την/τις ποικιλίες με το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον ώστε να είναι δυνατό να υποστηριχθεί μελλοντικά η όποια προσπάθεια από πλευράς Περιφέρειας και παραγωγών/μεταποιητών για την πιστοποίηση του προϊόντος ως “Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης”(ΠΓΕ)» επισημαίνονταν στο 3ο άρθρο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και ΑΠΘ.
Η σχετική μελέτη σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.Ν.” έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ωστόσο δεν έχει ακόμα παραδοθεί, ούτε για την ώρα έχει ανακοινωθεί κάποιος σχεδιασμός για την αξιοποίηση της.
Ειδικότερα σε ότι αφορά το αβοκάντο η συγκεκριμένη μελέτη αναμένεται με μεγάλη προσμονή από τους παραγωγούς καθώς θα δώσει κατευθύνσεις σε θέματα καλλιέργειας και παραγωγής του προϊόντος που αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό γίνεται…στα τυφλά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Aπλά δεν προχωράει αν δεν βγάλουν από εδώ βγάλουν από εκεί για να μπορέσουν να κόψουν από το σύνολον των προγραμμάτων και να τα επωμιστούν οι ταλαίπωροι είτε είναι ΕΣΠΑ είτε είναι κάποιο έργο και η ζωή συνεχίζεται έτσι απλά

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα