15.4 C
Chania
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Αστυνομική επιχείρηση για απομάκρυνση…αστέγου!

Ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση πριν από λίγο στη Σπλάντζια για την απομάκρυνση ενός άστεγου από κτήριο που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο νέος άστεγος είχε καταλάβει ένα εγκατελειμμένο κτήριο που ήταν σε άθλια κατάσταση στην οδό Α. Μελιδόνη στις 31 Ιανουαρίου. Ο ίδιος καθάρισε το χώρο και προχώρησε σε εργασίες για να το στεγανοποιήσει. Η πρυτανία από τις 28 Φεβρουαρίου του είχε ζητήσει να απομακρυνθεί προκειμένου να προχωρήσει σε μελέτη του χώρου και  σήμερα το πρωί  τον επισκέφθηκε εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου και αστυνομικοί και ζήτησαν να αποχωρήσει. Ο άστεγος είχε ζητήσει να παραμείνει μέχρι την Άνοιξη έως ότου βρει άλλο χώρο ωστόσο το αίτημα του δεν έγινε δεκτό.

Μέσα σε λίγα λεπτά γείτονες αλλά και άλλοι Χανιώτες βρέθηκαν έξω από το σπίτι του για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους στον άστεγο. Στην περιοχή  συγκεντρώθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη προκειμένου να μην προκληθούν επεισόδια όπως ανέφεραν αστυνομικές αρχές. Τελικά ο άστεγος συγκέντρωσε τα υπάρχοντα του και έφυγε από το σπίτι.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στα «Χ.Ν.»  την αγανάκτηση τους για την απομάκρυνση του νέου άντρα ο οποίος όπως είπαν «ξεβρώμισε το χώρο, καθάρισε το κτήριο που ήταν σε άθλια κατάσταση και ήθελε μόνο να μείνει. Το παιδί ήταν εξαιρετικό και δεν είχε προκαλέσει κανένα πρόβλημα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

8 Comments

  1. Η Πρυτανία, έπρεπε, μαζί με τις ενέργειες για ξαναπάρει την κυριότητα, να φροντίσει να στεγάσει τον άστεγο. Έτσι, θα δικαίωνε την ενέργειά της, ταπεινώνοντας και την κεντρική εξουσία, που έχει εξαθλιώσει τον Ελληνικό Λαό.

  2. Θαρρώ πως το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, πως πλέον δεν κρατιούνται ούτε τα προσχήματα, το πέπλο της δημοκρατικότητας έπεσε κι αυτό. Έμαθα για τον εξωθέντα κύριο μέσα από ένα άρθρο-επιστολή του ιδίου. Και περιθωριοποιημένος και κυνηγημένος. Πραγματικά λυπάμαι πολύ και πιο πολύ ντρέπομαι, ντρέπομαι που για μια ακόμα φορά θα κάτσω με σταυρωμένα τα χέρια, όπως θα κάνεις κι εσύ φίλτατε και φίλτατη αναγνώστρια.

    • ελληνικά δε ξέρεις να γράψεις; γίνε πρώτα εσύ έλληνας (έλληνες έίναι οι μετέχοντες της ελληνικής παιδεία, κάτι που προφανώς δεν ισχύει για σένα) και μετά μιλάς. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιά λογική έχουν μερικοί που προτιμάνε ένα σπίτι να ρημάζει από το να μένει μέσα κάποιος που δεν έχει που να πάει.

  3. Άγγελε έχεις δίκαιο…πολύ πιθανόν να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια,και αμα κάνουμε κάτι,πολύ πιθανόν να το κάνουμε ντε και κάλα να πούμε ότι κάναμε κάτι…Όμως το να αποδεχόμαστε το σταύρωμα χεριών και την ντροπή που θα φέρει αυτό δεν είναι κατάντια??Γιατί διαλέγουμε την εύκολη λύση της κλάψας??Σαν μια ολόκληρη κοινωνία να χουμε βολευτεί στην ηττοπάθεια
    Φιλικά,
    Εγώ

    • Από σχετική ανακοίνωση της πρυτανείας:

      Την Τρίτη, 28/1/2014, το Πολυτεχνείο Κρήτης πληροφορήθηκε ότι στην οικία Φραντζεσκάκη στην παλιά πόλη είχε εγκατασταθεί ένα άτομο. Την ίδια ημέρα, υπάλληλοι του Ιδρύματος επισκέφτηκαν το χώρο, και του ζήτησαν να αποχωρήσει. Αυτός τους ζήτησε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 3/2/2014 προκειμένου να αναζητήσει εναλλακτική στέγη. Μετά από επικοινωνία με τη διοίκηση, το αίτημά του έγινε δεκτό. Τις επόμενες ημέρες, εμφανίστηκαν άρθρα σε διαδικτυακούς ιστοτόπους μεταξύ των οποίων και το γνωστό indymedia, με σαφώς πολιτικό περιεχόμενο και αναφορές σε προηγούμενες καταλήψεις (κτίριο Παπαδόπετρου). Τα άρθρα αυτά φερόταν να τα υπογράφει το παραπάνω πρόσωπο.

      Δεδομένου ότι ο καταληψίας δεν αποχώρησε την προσυμφωνημένη ημερομηνία, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος επικοινώνησαν με τον Δήμο Χανίων και συγκεκριμένα με την αρμόδια Αντιδήμαρχο κα Χ. Χατζηδάκη. Η κα Χατζηδάκη ανταποκρίθηκε άμεσα, κινητοποιώντας κοινωνική λειτουργό του Δήμου, και εξασφάλισαν περίθαλψη και στέγαση σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του Δημοτικού Γηροκομείου. Την Πέμπτη 6/2/2014 υπάλληλοι του Ιδρύματος παρουσία αστυνομικών επισκέφτηκαν ξανά την οικία Φραντζεσκάκη και ενημέρωσαν τον καταληψία για την λύση που είχε βρεθεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες δομές πρόνοιας της πολιτείας. Ταυτόχρονα, περίοικοι πρότειναν εναλλακτική στέγαση. Ο ίδιος απέρριψε και τις δύο λύσεις, επιμένοντας στην κατάληψη του χώρου. Μετά από αυτό, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο.

      Η Διοίκηση έχει την ευθύνη της περιουσίας του Ιδρύματος αλλά και την αστική και ηθική ευθύνη για τυχόν ατυχήματα που πιθανόν να συμβούν σε ένα παλαιό κτίριο το οποίο χρήζει αποκατάστασης. Το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα, για τα οποία υπεύθυνες είναι άλλες δομές της Πολιτείας. Οι λύσεις πρέπει να δίνονται με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και όχι με παράνομες ενέργειες, όπως οι καταλήψεις. Πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν πολιτικές προεκτάσεις και αναφορές σε προηγούμενες καταλήψεις του γνωστού χώρου.

      Τέλος διαπιστώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες έχουν στοχοποιηθεί συγκεκριμένοι υπάλληλοι του Πολυτεχνείου Κρήτης και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο φωτογραφίες τους, συνοδευόμενες από ύβρεις και απειλές. Δηλώνουμε ότι θα προστατεύσουμε με κάθε μέσο τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έκαναν το καθήκον τους.

      Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης

  4. Αυτό το σπίτι το χάρισε μαζί με μια πολύ μεγάλη λαογραφική συλλογή στο πολυτεχνείο Κρήτης και ένα μέρος από αυτά στο πανεπιστήμιο Κρήτης, η Ελενη Φρατζεσκάκη (Χανιώτισσα καλλιτέχνης, συλλέκτρια, αγωνίστρια και πάνω απ’όλα άνθρωπος). Επίσης χάρισε κι ένα σπίτι στο Βάμο.
    Στα Χανιά η συλλογή απ’ότι ξέρω έχει καταλίξει σε σπίτια μεγαλοκαθηγηταδων.
    Στο Ρέθυμνο το πανεπιστήμιο έχει αίθουσα Ελένης Φρατζεσκάκη
    Αν ζούσε θα ήταν από τους πρώτους που θα κατηγγειλε τη στάση των καρεκλοκένταυρων του πολυτεχνείου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα