Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Χιλιάδες αυθαίρετα

3Χιλιάδες είναι οι αυθαίρετες κατασκευές στον Νομό Χανίων. Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται σε ό,τι αφορά στα μπαζώματα και στην αυθαίρετη δόμηση σε ρέματα, ενώ σημαντικές παραβάσεις διαπιστώνονται σε αιγιαλούς και, λιγότερο, σε δασικές εκτάσεις.
Ειδικότερα, στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή 6.254 φάκελοι που αφορούν σε αυθαίρετα. Από αυτές τις περιπτώσεις, κάποιες έχουν τακτοποιηθεί με τους τελευταίους νόμους περί αυθαιρέτων, ενώ άλλες παρ’ ότι έχει βγει εντολή για κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών αυτή παραμένει ανεφάρμοστη.
Σύμφωνα με στελέχη της Υπηρεσίας Δόμησης το κυριότερο πρόβλημα με τα αυθαίρετα εντοπίζεται σε περιοχές με υψηλή αξία γης, οι οποίες δομήθηκαν άναρχα λόγω έλλειψης πολεοδομικού σχεδιασμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως μας είπαν, είναι η περιοχή της Νέας Κυδωνίας όπου στο πλαίσιο της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης κυριάρχησε μια λογική να μη μείνει ανεκμετάλλευτος ούτε ένα πόντος γης. Υπό αυτό το καθεστώς δεκάδες ρέματα μπαζώθηκαν και εξαφανίστηκαν από τον χάρτη. Συγχρόνως έκλεισε και η πρόσβαση προς αυτά. Να υπενθυμίσουμε σχετικά ότι, όπως είχε αποκαλύψει στα “Χ.ν.” (18-12-2017) η γεωλόγος και διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Κατερίνα Παυλάκη, σύμφωνα με μελέτη που είχε εκπονήσει με τη και γεωλόγο Μ. Λιονή στο πλαίσιο του Γενικού Πολεοδομικού των Χανίων, τα τελευταία 40 χρόνια από τον Κλαδισό έως τα Χανιά τουλάχιστον 12 μεγάλες διέξοδοι του νερού προς τη θάλασσα χάθηκαν.

2«Το πρόβλημα στους αιγιαλούς είναι μεγάλο και έχει να κάνει περισσότερο με φαινόμενα καταπάτησης. Από εκεί και πέρα, αν δούμε αεροφωτογραφίες παλαιοτέρων ετών, θα διαπιστώσουμε ότι στην περιοχή της Ν. Κυδωνίας υπήρχαν, ας πούμε, 25 ρέματα και τώρα υπάρχουν 2. Αυτά δεν εξαφανίστηκαν μόνα τους, τα μπαζώσαμε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός (φωτ.) και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν έχουν οριοθετηθεί τα ρέματα και από το ότι δεν υπάρχει  πολεοδομικός σχεδιασμός:  «Πολεοδομικός σχεδιασμός είναι τα πάντα, πού είναι δάσος, πού είναι ρέμα, πού είναι περιοχή NATURA κ.λπ. Από εκεί ξεκινάει όλο το πρόβλημα».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ υπογράμμισε ότι κυριότερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά στις αυθαίρετες κατασκευές εντοπίζεται στις περιοχές με έντονη ανάπτυξη λόγω τουρισμού. «Μιλάμε για τον βόρειο άξονα βασικά. Όχι γιατί δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες στις υπόλοιπες περιοχές αλλά γιατί δεν έχουν την ίδια έκταση και δεν δημιουργούν πέρα από την αισθητική και πολεοδομική υποβάθμιση άλλου είδους, σοβαρά προβλήματα», εξήγησε.
Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεση κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων επιβεβαιώνει την ανάγκη για κατεδαφίσεις. Ωστόσο, σημείωσε, οι κατεδαφίσεις θα πρέπει να γίνουν με προσοχή: «Μιλάμε για σπίτια και επιχειρήσεις 30 – 40 ετών. Όπου, λοιπόν, μπορεί να γίνει μια τεχνική επέμβαση είναι προτιμότερη από το να πάρουμε μια μπουλντόζα και μέσα στον πανικό μας να γκρεμίσουμε ό,τι δε μας αρέσει».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη οι διαδικασίες ουσιαστικά έχουν “παγώσει” (οι τελευταίες κατεδαφίσεις στα Χανιά έγιναν το 2017 στο Καλαμάκι όπου γκρεμίστηκαν δύο επιχειρήσεις που ήταν μπροστά στην παραλία). Σύμφωνα με πηγές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης που είναι αρμόδια για να εκτελεί τις κατεδαφίσεις αιτία γι’ αυτό φέρεται να είναι κυρίως η έλλειψη χρηματοδότησης από την κεντρική εξουσία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα