Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Διάσωση ενδημικών βοτάνων

» Η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του Μ.Α.Ι.Χ. υψώνει “ασπίδα” για μαλοτήρα και ματζουράνα

Στη “μάχη” για την προστασία, διατήρηση και επέκταση της καλλιέργειας της μαλοτήρας και της ματζουράνας έχει μπει η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του Μ.Α.Ι.Χ., δημιουργώντας τράπεζα σπόρων, η οποία πολύ σύντομα θα μπορεί να διαθέτει το προϊόν της σε φυτώρια και παραγωγούς.
H  προσπάθεια αυτή γίνεται προκειμένου να διατηρηθεί ο Sideritis syriaca, η επιστημονική ονομασία για τη μαλοτήρα που βρίσκεται μόνο στην Κρήτη, στα Λευκά Ορη και σε κάποια σημεία στον Ψηλορείτη, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια έχουν ξεκινήσει σοβαρές προσπάθειες για την καλλιέργειά της.
Την ίδια ώρα όμως η αξία της μαλοτίρας (γευστική, για λόγους υγείας κτλπ.) έχει ως αποτέλεσμα πέρα από την μείωση των άγριων πληθυσμών της να γίνονται και σοβαρά λάθη από παραγωγούς που εισάγουν άλλα είδη σιδερίτη από την υπόλοιπη Ελλάδα.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ βιολόγος του Μ.Α.Ι.Χ. κα Χριστίνα Φουρναράκη εξηγεί στα “Χ.Ν.” πως «έχουμε περιπτώσεις παραγωγού που πήρε σπόρους του σιδερίτη που φύεται κυρίως στην Πελοπόννησο (του sideritis Clandestina) και τον έβαλε στον Ομαλό. Αποτέλεσμα ενεργειών όπως αυτή να υπάρχει ο κίνδυνος του υβριδισμού και να χάσουμε και το δικό μας γενετικό πληθυσμό! Για αυτό και πάρθηκε μια πρωτοβουλία από τη Διεύθυνση Δασών και έτσι ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια εδώ και δύο χρόνια για τη συγκέντρωση σπόρων της μαλοτήρας που διατηρούμε στη μονάδα μας και πολύ σύντομα θα μπορούμε να δώσουμε σε παραγωγούς και φυτώρια».
Το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια μαλοτήρας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ.
«Μας ρωτάνε πολλοί άνθρωποι πού θα βρούν σπόρο  να καλλιεργήσουν μαλοτήρα. Για αυτό και αποφασίσαμε  να συγκεντρώσουμε εμείς πολλαπλασιαστικό υλικό και να τους δίνουμε εμείς σπόρους. Είναι σημαντικό να γράφεται η προέλευση πάνω στους σπόρους ώστε να ξέρουν οι παραγωγοί ότι πρόκειται για μαλοτήρα και όχι για κάποιο άλλο είδος σιδερίτη.

«Να προστατεύσουμε τους φυσικούς πληθυσμούς»
Σε ό,τι αφορά την άγρια μαλοτήρα έχει ξεκινήσει επίσης μια προσπάθεια για τη διάσωση τους. «Υπάρχουν βοσκοί που ξέρουν να την μαζεύουν και την προστατεύουν. Την κόβουν όταν έχει ωριμάσει και έχει προλάβει να κάνει σπόρο. Αντίθετα όταν ένας έμπορος πληρώνει δύο φτηνούς εργάτες να ανέβουν στο βουνό και να μαζέψουν όση περισσότερη μαλοτήκρα μπορούν τότε εκείνοι στις περισσότερες περιπτώσεις πάνε με τσάπες και τσουβάλια και επί της ουσίας καταστρέφουν την καλλιέργεια και κάνουν μεγάλη ζημιά. Αυτό πρέπει να σταματήσουμε για αυτό και πριν από 1-2 χρόνια είχε βγάλει μια απαγόρευση η Διεύθυνση Δασών.»
Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση σπόρων μαλοτήρας και ματζουράνας έγινε στο πλαίσιο του έργου για την έρευνα – μελέτη και διάθεση πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών φυτών, ενώ τη διάσωση σπόρων της Κρητικής ρίγανης διατηρεί το Ινστιτούτο Ελιάς.
Τα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν σε ημερίδα εντός του Νοεμβρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα