Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

Διασώζονται οι καστανιές στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα

2Εντυπωσιακά είναι σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων τα αποτελέσματα από το τριετές πρόγραμμα (2014-2016) βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Το πρόγραμμα βασίστηκε στην εισαγωγή στην περιοχή του Ν. Χανίων υποπαθογόνων στελεχών του μύκητα Cryphonectria parasitica. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ -Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσνίκης και τη Γενική Δνση Ανάπτυξης και προστασίας Δασών και χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο.
Όπως διευκρινίζει η Διεύθυνση Δασών, στόχος της καταπολέμησης δεν ήταν η θεραπεία της ασθένειας στον καστανεώνα του κάθε παραγωγού αλλά η εισαγωγή και η εγκατάσταση υποπαθογόνων στελεχών του μύκητα (του «αντιμύκητα» ή «εμβολίου») και η μετάδοσή του στη συνέχεια σε όλα τα ασθενή δέντρα με φυσικούς μηχανισμούς.
Τα αποτελέσματα της καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακά σε όλη τη χώρα όπου τα μυκητικά εμβόλια τοποθετήθηκαν σε ασθενή δέντρα ηλικίας 5-20 περίπου ετών και περιμετρικά των ελκών.
Η Διεύθυνση διευκρινίζει πως «στο Ν. Χανίων, δυστυχώς, δέντρα τέτοιων ηλικιών βρέθηκαν ελάχιστα. Έτσι, αναγκαστικά τα εμβόλια τοποθετήθηκαν και κατά μήκος τεμαχισμένων κλαδιών όπου δεν υπήρχαν έλκη και τα οποία κλαδιά στη συνέχεια τα «σκαλώσαμε» επάνω στα δέντρα ώστε τα κονιδιοσπόρια να βρεθούν πιο κοντά στο φύλλωμα των δέντρων. Είναι επόμενο το αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος να υστερεί σε σύγκριση με τα εμβόλια που τοποθετούνται περιμετρικά των ελκών, όμως για τους καστανεώνες του νομού μας ήταν η βέλτιστη υπάρχουσα τεχνική».

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΥΠΟΜΟΝΗ
Παράκληση της Υπηρεσίας είναι οι παραγωγοί να δείξουν εμπιστοσύνη στο έργο που υλοποιήθηκε και υπομονή καθώς θα πάρει τουλάχιστον μία 5ετία μετά το πέρας των επεμβάσεων για να έχουμε αισθητή γενική υποβάθμιση της ασθένειας.
Επίσης, παρακαλούνται να μην αρχίσουν να ψεκάζουν τα δέντρα τους με χαλκούχα μυκητοκτόνα για την καταπολέμηση της μελάνωσης γιατί θα νεκρωθούν τα κονιδιοσπόρια των υποπαθογόνων στελεχών του μύκητα C. parasitica με αποτέλεσμα τη διακοπή της εξέλιξης της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς. Εξ άλλου η μελάνωση σε μεγάλης ηλικίας και όγκου δέντρα δεν αντιμετωπίζεται με χαλκούχα μυκητοκτόνα.
Τέλος δεν πρέπει να πληγώνουν τα δέντρα κατά το κλάδεμα, το μπόλιασμα, το φρεζάρισμα ή την κοπή των ζιζανίων.

Οδηγίες καταπολέμησης ασθενειών της καρυδιάς

Η βατηρίωση και η ανθράκωση απειλούν εν τω μεταξύ τις καρυδιές. Όπως αναφέρεται στο τεχνικό δελτίο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, η βακτηρίωση προκαλεί νεκρώσεις σε ίουλους (αρσενικά άνθη), πτώσεις θηλυκών ανθέων και μικρών καρπών, κηλιδώσεις σε µεγαλύτερους καρπούς και µαύρισµα της ψίχας.
Αναφορικά με τις οδηγίες αντιμετώπισης σημειώνεται πως όταν η βλάστηση βρίσκεται στα στάδια Β έως D συνιστάται, πριν από πιθανή βροχή, ψεκασμός µε χαλκούχο σκεύασμα για την προστασία της νέας βλάστησης και των αρσενικών ανθέων (γύρη). Κατά την ανθοφορία των θηλυκών ανθέων (στάδιο Ε) έως την ξήρανση του στίγµατος συνιστάται προστασία µε το ίδιο σκεύασμα.
Όσον αφορά την ανθράκωση, ο µύκητας προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς. Όταν ο καρπός ̟ προσβληθεί στα αρχικά στάδια δεν αναπτύσσεται κανονικά και πέφτει πρόωρα. Σε έντονες προσβολές των φύλλων εµφανίζεται πρόωρη φυλλό̟πτωση (τέλη Ιουλίου – Αύγουστο). Οι ψεκασµοί για την βακτηρίωση της καρυδιάς καλύ̟πτουν και την προστασία της καλλιέργειας α̟πό την ανθράκωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα