Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Δήμος Σφακίων: «Χρέος της Πολιτείας η αναγνώριση του Ολοκαυτώματος του Καλλικράτη»

“Ανεξόφλητο χρέος της Ελληνικής Πολιτείας” αποτελεί η αναγνώριση του Ολοκαυτώματος του Καλλικράτη.
Αυτό τονίζει ο Δήμος Σφακίων με αφορμή την έκδοση του βιβλίου “Χρέος ανεξόφλητο το ολοκαύτωμα του Καλλικράτη, 8 και 11 Οκτωβρίου 1943” του Γεωργίου Α. Καλογεράκη, το οποίο θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 3 Απριλίου στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Ηδη, ο Δήμος Σφακίων έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για χαρακτηρισμό του Καλλικράτη ως μαρτυρικό χωριό.
Οπως μας είπε ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, το Ολοκαύτωμα του Καλλικράτη «δεν έχει αναγνωριστεί από την Ελληνική Πολιτεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, «είναι γεγονός ότι ο Καλλικράτης κάηκε ολοσχερώς, τα γεγονότα της εποχής ήταν πολύ ακραία και, δυστυχώς, δεν έχει ενταχθεί μέχρι σήμερα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών».
Στα γεγονότα της εποχής αναφέρεται, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, ο Δήμος Σφακίων σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τον Δήμο Σφακίων, «…στις 31 Οκτωβρίου 1946, στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, ξεκίνησε η δίκη των σφαγέων της Κρήτης Στρατηγών Μπρούνο Μπρώυερ και Φρειδερίκου Γουλιέλμου Μύλλερ. Τριάντα εφτά (37) οι μάρτυρες κατηγορίας, (6) οι μάρτυρες υπεράσπισης. Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ο Αρχιμανδρίτης και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Ψαλιδάκης. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας ο Μενέλαος Λιγνός, ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Επίσκοπος Χανίων Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης, ο Αρχηγός Πετρακογιώργης, ο Νικόλαος Πίκουλας κ.α. Μεταξύ των επτά μαρτύρων υπεράσπισης των γερμανών Στρατηγών, (οι τέσσερις μάρτυρες ήταν γερμανοί), υπήρχαν και δύο Έλληνες.
Η δίκη κράτησε σαράντα ημέρες. Ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου και τελείωσε στις 9 Δεκεμβρίου 1946. Το Δικαστήριο δίκασε και καταδίκασε τους γερμανούς Στρατηγούς σε θάνατο. Εκτελέστηκαν στην Αίγινα στις 20 Μαΐου 1947, ανήμερα της έκτης επετείου της Μάχης της Κρήτης. Η κρητική γη, διαχρονικά γενναιόδωρη πάντοτε στους κατακτητές, τους φιλοξενεί σήμερα στο νεκροταφείο του Μάλεμε. Τα πρακτικά της δίκης αποτελούνται από 176 δακτυλογραφημένες σελίδες διαστάσεων 30Χ17 εκατοστών και βρίσκονται καταχωρημένα σε αρχείο της πόλης του Ηρακλείου.
Ο Μπρούνο Μπρώυερ ήταν Διοικητής του “Φρουρίου Κρήτη” από τις 20 Σεπτεμβρίου 1942 ως 26 Ιουνίου 1944, (είχε αντικαταστήσει το Στρατηγό Αντρέ). Ο Φρειδερίκος Μύλλερ, από τις 27 Ιουνίου 1944 ως 30 Σεπτεμβρίου 1944 έγινε Διοικητής του “Φρουρίου Κρήτη” αντικαθιστώντας το Στρατηγό Μπρώυερ».
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ
Σύμφωνα, πάντα, με τον Δήμο Σφακίων, «η γερμανική επιδρομή στον Καλλικράτη έγινε στις 6 Οκτωβρίου 1943. Κράτησε πέντε ημέρες, ως τις 11 Οκτωβρίου 1943. Γερμανικά στρατεύματα της Βέρμαχτ κατέκλυσαν το χωριό. Μετά το κάψιμο της Καλής Συκιάς, το απόσπασμα του Σούμπερτ έφτασε στον Καλλικράτη. Περίπου σαράντα άντρες. Σουμπερίτες και γερμανοί στρατιώτες, άρχισαν τη δράση με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο. Ο Καλλικράτης έπρεπε να τιμωρηθεί για τη μάχη στα Τσιλίβδικα, (4 Οκτωβρίου 1943), το θάνατο των 17 γερμανοϊταλών στρατιωτών και για τη βοήθεια που προσέφεραν στον Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, στην προσπάθεια διαφυγής του στη Μέση Ανατολή.
Στο Σούμπερτ αποδόθηκε κατηγορία για τον Καλλικράτη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Στο Στρατηγό Μπρώυερ, κατά παράδοξο τρόπο, δεν αποδόθηκε κατηγορία για τις εκτελέσεις και την πυρπόληση του Καλλικράτη. Στη διάρκεια της Κατοχής, αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι συνέβαινε, ήταν πάντοτε οι γερμανοί Διοικητές της Κρήτης. Αυτοί αποφάσιζαν κι αυτοί έδιδαν τις εντολές. Και το απόσπασμα Σούμπερτ ιδρύθηκε και δρούσε με την ανοχή και την άδεια του Μπρώυερ.
Έτσι, ενώ στο Στρατηγό Μπρώυερ αποδόθηκαν κατηγορίες για εκτελέσεις και καταστροφή 25 χωριών της Κρήτης, στην απόφαση καταδίκης του απουσιάζει παντελώς το έγκλημα του Καλλικράτη. Αυτό είναι το ανεξόφλητο χρέος της Ελληνικής Πολιτείας. Ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή καταστροφής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την εκτέλεση των 31 κατοίκων του, δεν δικάστηκε γι’αυτό το έγκλημα».
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Σχετικά με το βιβλίο “Χρέος ανεξόφλητο το ολοκαύτωμα του Καλλικράτη, 8 και 11 Οκτωβρίου 1943” του Γεωργίου Α. Καλογεράκη, σημειώνεται ότι θα το παρουσιάσουν ο γεωπόνος – συγγραφέας Δρ Ιωάννης Θεοδ. Πολυράκης και ο συνταξιούχος δάσκαλος Ιωάννης Ιωσήφ Παπαδόσηφος.
Η έκδοση και η παρουσίαση του βιβλίου, είναι υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλικράτη Σφακίων.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα