Σε λίγες ημέρες (5 Ιουλίου) συμπληρώνονται δύο χρόνια από το περίφημο δημοψήφισμα. Εκείνο το οποίο είχε μία και μοναδική ερώτηση και απάντηση: αν θέλουμε ή όχι τη συμφωνία που είχαν προτείνει οι δανειστές. Δεν ξεκαθάριζε ποια θα ήταν η δεύτερη επιλογή. Δηλαδή, το τι θα σήμαινε το “Οχι”. Γι’ αυτό και το “Οχι” που είχε επικρατήσει δέχτηκε πάμπολλες ερμηνείες και κριτικές.
Στις 30 Ιουνίου 2015, δηλαδή λίγες μέρες πριν από εκείνο το δημοψήφισμα, είχαμε από τις φιλόξενες στήλες των “Χανιώτικων νέων” σημειώσει ότι η κυβέρνηση όφειλε να πει ακριβώς ποιο είναι το ερώτημα και τι σημαίνει το ΝΑΙ και τι το ΟΧΙ για την χώρα και την κοινωνία. Και αν ο λαός πει ΟΧΙ ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Κατά τη δική μου εκτίμηση, το δημοψήφισμα εκείνο ήταν περισσότερο ένα τελευταίο “όπλο” στα χέρια της κυβέρνησης έναντι των δανειστών. Ενα “όπλο” που εν τέλει… εκπυρσοκρότησε καθώς συνεχίστηκαν τα μνημόνια.
Μετά το δημοψήφισμα, από τη μεριά της κυβέρνησης είχε ειπωθεί ότι ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και είπε “Οχι” στις πολιτικές λιτότητες. Μόνο που οι πολιτικές λιτότητας συνεχίζονται και σήμερα και κατά τα φαινόμενα έχουν ακόμα μέλλον…
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.