Έφυγε από τη ζωή στις 6 το πρωί της Δευτέρας ο Γουόλτερ Λάσαλι, ο βραβευμένος με όσκαρ για τη φωτογραφία του “Ζορμπά”. Ο Λάσαλι που διέμενε μόνιμα στο Σταυρό Ακρωτηρίου όπου γυρίστηκε ένα μεγάλο μέρος του “Ζορμπά” νοσηλεύονταν εδώ και ένα μήνα στην Ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων όπου είχε εγχειριστεί στο ισχίο . Η ζημιά αποκαταστάθηκε όμως διαπιστώθηκε ότι ο Λάσαλι έπασχε από λευχαιμία κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο.
Ο ίδιος είχε εκφράσει την επιθυμία να βρεθεί το βράδυ του Σαββάτου στα εγκαίνια του θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης” και για το σκοπό αυτό από τους διοργανωτές και τους θεράποντες γιατρούς είχε αποφασιστεί να τον μεταφέρουν στο χώρο με ασθενοφόρο. Ωστόσο την τελευταία στιγμή οι θεράποντες γιατροί αποφάσισαν ότι δεν θα ήταν καλό να μεταφερθεί.
Ο Λάσαλι, που γεννήθηκε το 1926 έφυγε από τη ζωή στις 6 το πρωί της Δευτέρας
Στα “Χ.Ν.” είχε δώσει την τελευταία του συνέντευξη μόλις την περασμένη Τρίτη ώστε να δημοσιευτεί σε αφιέρωμα της εφημερίδας στον “Ζορμπά”.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Γουόλτερ είχα τη τιμή και ευχαρίστηση να σε γνωρίσω και να μάθω παρα πολλά για την κινηματογραφική τέχνη που τόσο αγαπούσες. Το ίδιο αγαπούσες και τα Χανιά και ειδικά το Σταυρό όπου σύχναζες. Σου εύχομαι καλό ταξίδι και είμαι σίγουρος ότι εκεί που πάς σε περιμένει ο Ζορμπάς να σου δώσει χαρά χορεύοντας μπροστά σου ένα συρτάκι.
Θυμάμαι τον Walter πριν από 3 χρονια να μου περιγράφει με όρεξη ενος 20 χρονου τα σχέδια του για το μέλλον . Ήθελε να κάνει μια ταινία και συζητούσαμε το σενάριο. Μου έκανε εντύπωση η όρεξη και η διαύγεια αυτού του βαθιά ταλαντούχου ανθρώπου. Νιώθω τυχερός που γνώρισα τον Walter. Ήταν από τους πιο διακεκριμένους φωτογράφους της γενιάς του. Διδάχτηκα της ταινίες και της τεχνικές του στο πανεπιστήμιο όταν σπούδαζα στην Αγκλια. Καλό ταξίδι . Walter. Θοδωρής Παπαδουλακης