Ομαδική εικαστική έκθεση “Ο Δικός μου Θρόνος / My Own Throne”, των εικαστικών Σοφίας Βλαζάκη, Κοσμά Λιλικάκη, Ελένης Μανωλαράκη, Λαμπρινής Μποβιάτσου, Μιράντας Σκυλουράκη, Πέπης Χατζηδάκη, Αλίκης Χιωτάκη εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 5 Μαϊου, στις 8 μ.μ., στη “Mare Gallery”. Παράλληλα θα γίνουν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης “Κίνηση Ζωής / Life Movement”, της Σοφίας-Μαρίας Ξενάκη, στο λόμπι του Thalassa Beach Resort, από τη σειρά εκθέσεων “Νέο Αίμα” της “Mare Gallery”. Τις εκθέσεις επιμελείται η μουσειολόγος, ιστορικός Τέχνης Μυρτώ Κοντομιτάκη.
Στην έκθεση “Ο Δικός μου Θρόνος / My Own Throne”, που θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου, οι επτά εικαστικοί χρησιμοποιούν την εγκατάσταση ως εργαλείο για να αναδείξουν το έργο τους. Παράλληλα, το θέμα του θρόνου οδηγεί σε μια σειρά από σκέψεις, με τις αντίστοιχες εικαστικές εφαρμογές τους, πέρα από τα τετριμμένα. Όπως τονίζεται στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση, είμαστε “Σ’ ένα νησί που ανέκαθεν εκθρονίζει, αμφισβητεί και δεν επαναπαύεται. Η λέξη θρόνος έχει τη ρίζα της στη λέξη θράω, που σημαίνει καθίζω, θέτω. Λέξη ταπεινή, από την οποία προέρχεται και η λέξη θρανίο.” Επτά λοιπόν θρόνοι, ανάμεσα στα επιλεγμένα από τον κάθε εικαστικό έργα τέχνης, μας καλούν να καθίσουμε (να θρονιαστούμε) και να σκεφτούμε.
Οι επτά εικαστικοί καλλιτέχνες της έκθεσης “Ο Δικός μου Θρόνος / My Own Throne”, μας δίνουν κάποια στοιχεία του σκεπτικού τους, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν το θρόνο τους:
Η Σοφία Βλαζάκη, μας εξηγεί ότι πιστεύει πως καλλιτέχνες και παιδιά χρησιμοποιούν ένα είδος παιχνιδιού ως μία διεργασία προς τη συνειδητοποίηση του εαυτού τους. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να διαλέξει για να παρουσιάσει άλλον θρόνο από αυτόν που συνοδεύει την παιδική ηλικία, με τρόπο αλληγορικό.
Ο Κοσμάς Λιλικάκης αντλεί έμπνευση από το περιβάλλον και το τοπίο, χωρίς να εγκλωβίζεται σ’αυτό και το μεταφέρει σε installation.
Για την Ελένη Μανωλαράκη ο θρόνος της αντιστοιχεί σε ένα βασίλειο με μοναδική υπήκοο την αφεντιά της, εξεγερμένη συχνά ενάντια στις νομοθεσίες της.
Η Λαμπρινή Μποβιάτσου μας μιλάει για κάτι το άυλο, το άπιαστο, δυναμικό όμως και δυνατό, όπου στις συνεχείς μεταβολές της ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα σε αυτό το ζωντανό καλειδοσκόπιο της πορείας της ζωής, εκείνο μένει αναλλοίωτο και αέναα υπάρχει.
Η Μιράντα Σκυλουράκη παρουσιάζει μια αγκαλιά, ένα δόσιμο, μια ευκαιρία και μια ευχή, για αλληλεπίδραση.
Η Πέπη Χατζηδάκη αποτίει φόρο τιμής σε αυτούς που έχασαν τα πάντα, αλλά που δεν χάθηκαν.
Για την Αλίκη Χιωτάκη, η ανάγκη για διαβίωση συνδέεται με την ανάγκη για επιβίωση, ενώ βασίζεται στην ανάγκη της διαρκούς συνοχής χωρίς σταματημό.
Η έκθεση “Κίνηση Ζωής / Life Movement”, της Σοφίας-Μαρίας Ξενάκη, θα διαρκέσει έως τις 22 Οκτωβρίου στο λόμπι του Thalassa Beach Resort, από τη σειρά εκθέσεων “Νέο Αίμα” της MARE GALLERY, με στόχο την προώθηση νέων και πολλά υποσχόμενων Ελλήνων καλλιτεχνών, έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, τις αδυναμίες, αλλά και τις δυνάμεις του.
Η καλλιτέχνις αναφέρεται στα λόγια του Μπέρτολτ Μπρεχτ, ως πηγή έμπνευσης : ”Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού, κι όχι τις όχθες που τα περιορίζουν; “. Καλούμαστε να περιηγηθούμε ανάμεσα σε έργα και εγκαταστάσεις, μελετώντας τις διάφορες ερμηνείες της εικαστικού, στο λόμπι του ξενοδοχείου, σ’ ένα χώρο όπου η ζωή έχει μια συνεχή ροή, όπου τόσο συμβολικά, όσο και κυριολεκτικά, παρουσιάζεται η έκθεση “Κίνηση Ζωής / Life Movement”, της Σοφίας-Μαρίας Ξενάκη.