Παρουσία αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής τα εγκαίνια του μικρού σε μήκος και βατού μονοπατιού, παρόχθια του ποταμού που διέρχεται μέσα από τον Βατόλακκο.
Το μονοπάτι αυτό αρχίζει από το φράγμα Βαλσαμιώτη κι έχει ξεχωριστή φυσική ομορφιά, αλλά και δροσιά από τα βαθύσκιωτα πλατάνια της διαδρομής του για να καταλήξει στο κέντρο του χωριού.
Πρόκειται, όπως τονίστηκε, από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βατολάκκου “Αναγέννηση” κ. Εμμανουήλ Αβαράκη «για εργασίες που έγιναν υπό την αιγίδα του Δήμου Πλατανιά με συλλογική προσπάθεια από κατοίκους του χωριού και με τη σύμφωνη γνώμη ορισμένων ιδιοκτητών που επέτρεψαν από τα χωράφια τους την κατασκευή του μονοπατιού».
Το “παρών” στα εγκαίνια έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης με τους αντιδημάρχους του Δήμου Πλατανιά Νίκο Δασκαλάκη και Κωνσταντίνο Μπεμπλιδάκη, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους Συλλόγων και φορέων.
Για την ιστορία της περιοχής με το παλιό μονοπάτι αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Γαλανάκης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το μονοπάτι έγινε με προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου και ανθρώπων της περιοχής με κίνητρο την αγάπη στη φύση και με συντροφικότητα στην ιδέα που στη συνέχεια έκαναν έργο και πράξη. Αυτή η ιδέα είχε ως κίνητρο την αγάπη στον τόπο και στις ρίζες του. Την αποκάλυψη της ομορφιάς του που χρόνια το σκέπαζε η λησμονιά. Τώρα βγήκε στην επιφάνεια και τα ξεχασμένα βήματα στη μυστική στράτα της ιστορίας του, ήρθαν στο φως και παρουσιάζουν όχι μόνο το σήμερα αλλά θυμίζουν και το χθες» για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι «με δύο τρία δεκάλεπτα πορείας προσφέρεται μπροστά σας η απόλαυση της ομορφιάς του τοπίου, η δροσινάδα που το συνοδεύει στο σύνολό της διαδρομής του, το ασταμάτητο τραγούδι του νερού που κυλάει στην πορεία του από τον ποταμό».
Ο ίδιος αναφέρθηκε με ιστορικά στοιχεία για τη σημαντική χρησιμότητα του μονοπατιού στα δύσκολα χρόνια του πολέμου τονίζοντας: «Οι πεζοπόροι της ορεινής Κυδωνίας και της ανατολικής επαρχίας Σελίνου που κατέβαιναν στον κάμπο και την πόλη, το διέσχιζαν σαν μυστική πύλη ελέγχου για την πάρα κάτω πορεία της διαδρομής. Ετσι όπως διασχίζει το κέντρο του χωριού, υπήρξε και ο δρόμος της εύκολης και ασφαλούς διαφυγής προς τα βουνά σε κάθε κίνδυνο και το μικρό αυτό “μονοπάτι” διέσωσε πολλούς ανθρώπους στα μπλόκα και στις διάφορες καταδιώξεις από εχθρούς και κυρίως από τους Γερμανούς».