Την άμεση εκκένωση του κτηρίου της παλιάς Μεραρχίας από τα μέλη της κατάληψης «Rosa Nera» ζήτησε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στην αίθουσα Τύπου της Αντιπεριφέρειας Χανίων. Ο κ. Διγαλάκης επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας και παρέπεμψε σε πρόσφατο έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης (με ημερομηνία 3 Ιουλίου) στο οποίο αναφέρεται ότι το κτήριο παρουσιάζει ετοιμορροπίες -χωρίς όμως να κρίνεται επικινδύνως ετοιμόρροπο και κατεδαφιστέο- και ζητείται η άμεση εκτέλεση εργασιών. Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν εκκενωθεί άμεσα το κτήριο όπως ζητάει η Πρυτανεία ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και πως η νομοθεσία και οι θεσμοί «προβλέπουν το ποιος πρέπει να κάνει τι».
Ειδικότερα ο κ. Διγαλάκης αναφερόμενος στο έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού τόνισε ότι καλεί το Πολυτεχνείο να προβεί «σε άμεση εκτέλεση εργασιών, στο υπό διερεύνηση χαρακτηρισμό ως μνημείο και υπό κατάληψη κτήριο της Μεραρχίας προκειμένου να αρθούν οι ετοιμορροπίες και να μην είναι επικίνδυνο το κτήριο τόσο για τους εισερχόμενους μέσα σε αυτό όσο και για τους περιοίκους. Η Επιτροπή τονίζει επίσης ότι σε περίπτωση σεισμού οι συνέπειες που θα υπάρχουν για το κτήριο είναι απρόβλεπτες και πιθανότατα μη αναστρέψιμες».
Συνεχίζοντας ο κ. Διγαλάκης τόνισε πως παρόλο που η Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης είχε από το 2009 επισημάνει τα προβλήματα σε έκθεσή της, «το Υπουργείο έρχεται με καθυστέρηση 8 ετών να τα διαπιστώσει επισήμως και μάλιστα να ζητήσει με επιτακτικό τρόπο από το Ίδρυμα, ως νόμιμο ιδιοκτήτη, την άμεση επέμβασή του».
«Σαν δημόσιο Ίδρυμα τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι έχουμε αναλάβει με αποτελεσματικό τρόπο τις ευθύνες που μας αναλογούν. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 18 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση του κτηρίου της Μεραρχίας και των άλλων δύο ιστορικών κτηρίων και οι ευθύνες μας αφορούν τόσο την ασφάλεια των κατοίκων όσο και την προάσπιση του μνημείου. Απαιτούμε την άμεση εκκένωση του κτηρίου και καλώ τους καταληψίες να εξέλθουν άμεσα τόσο για τον κίνδυνο της δικής τους ζωής και των περιοίκων αλλά και για τη διατήρηση του ιστορικού μνημείου», υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που οι ευθύνες για ό,τι συμβεί βαραίνουν το Πολυτεχνείο και τον πρύτανη, έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Σε ερώτηση αν ζήτησε από την Αστυνομία να εκκενώσει το κτήριο ο πρύτανης απάντησε: «Πρώτα πρώτα καλώ τους καταληψίες να εξέλθουν ειρηνικά και αυτοβούλως. Δεύτερον αν υπάρξει οτιδήποτε η ευθύνη μεταφέρεται στο Πολυτεχνείο και το πρόσωπό μου και γι’ αυτό ενημέρωσα τους αρμόδιους υπουργούς και τις άλλες αρχές για την κατάσταση που βρισκόμαστε. Το μήνυμα είναι ότι ζητάω αυτοβούλως και άμεσα οι καταληψίες να εξέλθουν από το κτήριο προκειμένου να προασπιστεί η ασφάλεια της ζωής και το μνημείο». Σε ερώτηση αν δεν αποχωρήσουν οι καταληψίες από το κτήριο ο κ. Διγαλάκης σχολίασε: «Η Πολιτεία έχει νόμους και θεσμούς και προβλέπεται ποιος πρέπει να κάνει τι».
Για το θέμα των εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου ο πρύτανης του Πολυτεχνείου ανέφερε ότι οι δαπάνες θα καλυφθούν από τον μισθωτή και πρόσθεσε ότι ούτε η ανακήρυξη του κτηρίου σε μνημείο ούτε η αναγκαιότητα εκτέλεσης εργασιών για την αναστήλωσή του μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη. Σε ερώτηση αν η εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό έχει την οικονομική επιφάνεια να εκτελέσει εργασίες τόσο υψηλού κόστους ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού έλεγξε όλους τους υποψηφίους, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να προσκομίσουν εγγυητικές επιστολές και άλλα έγγραφα.