» Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τον άμαχο πληθυσμό της Αθήνας του ’40
» Μια συνδιοργάνωση των “Φίλων των Γραμμάτων”, του Μουσείου Μπενάκη, των “Χανιώτικων νέων” και του “Χρυσοστόμου”
Εκθεση φωτογραφίας της Βούλας Παπαϊωάννου (1898-1990) με τίτλο “Βούλα Παπαϊωάννου: Το ανθρώπινο βλέμμα στα βάσανα ενός λαού (1940 – 1950), διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Οι φίλοι των γραμμάτων” σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, την εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” και τον Φιλολογικό Σύλλογο “Ο Χρυσόστομος”, στην αίθουσα του αρχαιότερου πνευματικού σωματείου της Κρήτης, στην οδό Χάληδων 83.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την επόμενη Τετάρτη 5 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., παρουσία και των επιμελητών του Μουσείου Μπενάκη.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτυπώνουν στιγμιότυπα από τη ζωή του άμαχου πληθυσμού της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως τα κατέγραψε ο φακός της Βούλας Παπαϊωάννου. Οι φωτογραφίες αυτές κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό μέσω του Διεθνούς και Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού και συνέβαλαν στην άμεση αποστολή τροφίμων.
Μετά την αποχώρηση των κατακτητών, ως φωτογράφος ξένων αποστολών, η κα Παπαϊωάννου κατέγραψε την τραυματισμένη ελληνική ύπαιθρο, τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της και την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ παράλληλα μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος.
Την έκθεση καθημερινά μπορούν να επισκέπτονται ιδιώτες, φιλότεχνοι και σχολεία από Δευτέρα έως Παρασκευή, το πρωί 11 π.μ. – 1 μ.μ. και το απόγευμα 6.30 – 9 μ.μ., ενώ θα παραμένει ανοιχτή για το κοινό και το Σάββατο πρωί 11 π.μ. – 1 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Με αφορμή τη σπουδαία αυτή φωτογραφική έκθεση την Κυριακή 23 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στο κτήριο του Φιλολογικού Συλλόγου “Ο Χρυσόστομος” θα πραγματοποιηθεί επιστημονική εκδήλωση – συζήτηση με τίτλο “Κατοχή – Απελευθέρωση – Ανασυγκρότηση: Μια ιστορική προσέγγιση”.
Εισηγήσεις στην εκδήλωση θα κάνουν οι:
α) Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Α.Π.Θ.
β) Γιάννης Σκαλιδάκης, ιστορικός – Πάντειο Πανεπιστήμιο.
γ) Βασίλης Μανουσάκης, υποψήφιος διδάκτορας στο Α.Π.Θ.
Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει η Diana Becker (Ντιάνα Μπέκερ).
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.