Μοναδικά έργα τον Πικάσο, Ματίζ, Σαγκάλ, Τζιακομέτι, όπως επίσης και του Θεόφιλου της συλλογής Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ στο πλαίσιο της έκθεσης “Tériade, éditeur. Εικονο-γράφοντας’’ θα μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες της Δημοτικής Πινακοθήκης των Χανίων.
Η μοναδική έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στις 8.30 το βράδυ έχει χαρακτηριστεί ως το εικαστικό γεγονός της χρονιάς για την Κρήτη αφού για πρώτη φορά η συγκεκριμένη συλλογή του ανθρώπου της τέχνης Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ θα ταξιδέψει στην Περιφέρεια της χώρας από τη Μυτιλήνη όπου είναι εγκατεστημένη!
«Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενούμε στην Πινακοθήκη μας, ίσως τη σπουδαιότερη έκθεση από την ίδρυση της » τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων Γιώργος Βαρουδάκης. Ο κ. Βαρουδάκης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον διευθυντή του Μουσείου Στρατή-Ελευθεριά Tεριάντ κ. Κώστα Μανιατόπουλο, το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και όλο το προσωπικό της Πινακοθήκης για τη στήριξη τους.
«Σε αυτήν την έκθεση έχουμε τους πρωτεργάτες του μοντερνισμού, την πρωτοπορία της Avand Garde στην Ευρώπη και τον κόσμο και σηματοδοτεί όχι μόνο ένα άλλο μέλλον για την πινακοθήκη αλλά κάνει και βαρύ το έργο μας » ανάφερε ο κ. Βαρουδάκης.
«Φιλοξενούμαι μια αλλιώτικη έκθεση που περιέχει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, την παράδοση και το μοντέρνο, την Ελλάδα και την Ευρώπη» τόνισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βαρβάρα Περράκη, υπογραμμίζοντας πως με μια τέτοια έκθεση τα Χανιά γίνονται «επίκεντρο του πολιτισμού».
«Σκεφτήκαμε ότι θα πρεπε η λογική και το πνεύμα του Tεριάντ, το να μοιράζεσαι πράγματα και να μην είναι η τέχνη απλά για τον ζωγράφο ή τον συλλέκτη αλλά για όλο τον κόσμο να περάσει στην πράξη! Επιλέξαμε τα Χανιά και για συναισθηματικούς λόγους αλλά και πρακτικά γιατί πιστεύω ότι μοιάζουν αρκετά ως νησιώτικος τόπος με τη Μυτιλήνη» σημείωσε ο Διευθυντής του Μουσείου-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη -Tεριάντ, κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος.
Ο κ. Μανιατόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην προσωπικότητα του Στρατή Ελευθεριάδη- Tεριάντ το πάθος τους για την τέχνη, την ανάδειξη του έργου του Θεόφιλου, ενώ επισήμανε πως ο συλλέκτης κατάφερε μέσα από τη γνωριμία τους με τους μεγάλους καλλιτέχνες να τους περάσει αυτήν την λογική της σοβαρής παρέας και δουλειάς, της φιλίας και των συναισθηματικών θεσμών, λόγω χαρακτήρα.
Ο Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής της έκθεσης κ. Μανόλης Καρτεράκης σημείωσε πως για πρώτη φορά η συλλογή εκτίθεται στην Περιφέρεια της Ελλάδας στα πλαίσια των 120 ετών από τη γέννηση του Tεριάντ. «Με τα έργα αυτά δείχνουμε τη συνεργασία του Tεριάντ με σημαντικούς ζωγράφους όπως ο Picasso, ο Matisse, ο Chagall» και αναφέρθηκε ειδικά για το έργο του Θεόφιλου λέγοντας πως «δεν είναι καθόλου ασύνδετο με το έργο των άλλων καλλιτεχνών. Ο Tεριάντ είχε τη ματιά να μπορέσει να εκτιμήσεις τις ιδιαίτερες ποιότητες του Θεόφιλου, να μην το δει ως ένα απλό λαϊκό ζωγράφο, αλλά ένα ιδιαίτερο μοντέρνο καλλιτέχνη, μέσα από τη ματιά του μοντερνισμού. Αυτή τη ματιά προσπαθούμε να αναδείξουμε, δηλαδή ανάμεσα στους Μοντέρνους καλλιτέχνες και ο Θεόφιλος ένας λαϊκός και πολύ μοντέρνος ζωγράφος».