Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπάδης)
Δικηγόρος
Γενικός Διευθυντής
Ιδρύματος Βενιζέλου
Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ
Ι.Δ. ΚΟΛΛΑΡΟΥ & ΣΙΑΣ ΑΕ
Εκδοτικός Οίκος
Ένα σημαντικό εκδοτικό πολιτικό γεγονός με δύο τόμους και 24 κεφάλαια συνολικά.
Στον σημερινό, ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει δεκατρία κεφάλαια που αναφέρουμε τους κύριους τίτλους τους ως εξής:
Κεφάλαιο πρώτο: Νεανικά χρόνια γεμάτα περιπλανήσεις
Κεφάλαιο δεύτερο: Η απαρχή μιας μεγάλης σταδιοδρομίας
Κεφάλαιο τρίτο: Ένας ρεαλιστής επαναστάτης
Κεφάλαιο τέταρτο: Η απαρχή της σύγκρουσης δύο κόσμων:
Κεφάλαιο πέμπτο: Επαναστάτης με στρατηγικό ορίζοντα: Θέρισο, 1905
Κεφάλαιο έκτο: Μετά Θέρισο
Κεφάλαιο έβδομο: Στην ελληνική πολιτική σκηνή
Κεφάλαιο όγδοο: Ο Βενιζέλος πρωθυπουργός: οι πρώτες μεγάλες τομές
Κεφάλαιο ένατο: Στην εποχή των Βαλκανικών Πολέμων
Κεφάλαιο δέκατο: Η μεταμόρφωση μιας χώρας
Κεφάλαιο ενδέκατο: Ο πόλεμος: μια μεγάλη ευκαιρία για την έξοδο από την ασφυκτική περικύκλωση
Κεφάλαιο δωδέκατο: Ολοταχώς προς τον Εθνικό Διχασμό
Κεφάλαιο δέκατο τρίτο: Δύο κράτη σε μια διχασμένη χώρα
Μια συνθετική-συνολική εκδιήγηση της ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ από τη γέννηση ως τον θάνατο του Μεγάλου ηγέτη που από τα Χανιά, το Ακρωτήρι, το Θέρισο και τα Λευκά όρη κυβέρνησε και διπλασίασε την Ελλάδα. Με νίκες και με ήττες, με όραμα τη Μεγάλη Ιδέα που χάθηκε με το χαμό της Μικράς Ασίας, της Ιωνίας κ.λπ.
Όμως, ο Βενιζέλος παρά τους εναντίον του βασιλικούς καταδιωγμούς, τους γερμανικούς συνωμοτισμούς, τους ανταντικούς προδοτισμούς και τους εκκλησιαστικούς «αφορισμούς», περιφρούρησε και ανόρθωσε πάλι τη χώρα, ξεπερνώντας τις απόπειρες δολοφονίας του και τις δραματικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης του 33 και την αποτυχία του κινήματος του 35, απογοητευμένος έφυγε πάλι, στο Παρίσι για να γυρίσει νεκρός να ενταφιαστεί στο Ακρωτήρι, πήρε την πρώτη γεύση του πυρός…. για να φθάσει να γίνει διαχρονικά ο μεγάλος Έλληνας ηγέτης… ως σήμερα.
Ένας οραματικός ηγέτης, όσο κι αν θέλουν να τον αμφισβητήσουν…
ΔΩΡΟ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΟ 2017 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ένας άθεος με συγγραφέα τον Νίκο Εμ. Παπαδάκη
Μεγάλη γιορτή του αγίου Ελευθερίου χθες του 2017 συνέπεσε με την ονομαστική γιορτή του Ελευθερίου Βενιζέλου και την σπουδαία έκδοση της εξαιρετικά σημαντικής βιογραφίας 2 τόμων 1153 σελίδων.
Ένας μεγάλος συγγραφέας, άθλος τον οποίο πραγματοποίησε, με υψηλή ιστορική ευθύνη και συγγραφική ποιότητα ο Γενικός Δ/της του ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης με ψευδώνυμο (Παπάδης).
Γενικός τίτλος του βιβλίου είναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΗΓΕΤΗΣ, ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ, τόμος Α και Β.
ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ
Ο συγγραφέας του σπουδαίου αυτού έργου Νικόλαος Παπαδάκης (Παπαδής) γεννήθηκε το Βάμο Χανίων, είναι δικηγόρος και γενικός δ/της του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, από τη σύστασή του το 2000.
Έχουν κυκλοφορήσει πολλές μελέτες του με θέμα τον Βενιζέλο και την εποχή του. Έχει γράψει πληθώρα άρθρων και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων για επιμέρους τομείς του έργου του Βενιζέλου, την ιστορία της Κρήτης, τη Μικρασιατική εκστρατεία και το Κυπριακό.
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην Αγγλική και Σερβική Γλώσσα. Το δίτομο έργο της συνθετικής βιογραφίας του Ελ. Βενιζέλου ο συγγραφέας έλαβε υπ’ όψη του όλες τις προηγούμενες συγγραφές, μελέτες.
ΕΚΔΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΗΣ ΖΩΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ιστορικές αναφορές, με πλήθος σημειώσεων και δεδομένων περιλαμβάνονται σ’ αυτή την ολοκληρωμένη βιογραφία, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του δίτομου αυτού έργου, ο συγγραφέας Νικόλαος Παπαδάκης (Παπαδής) παρακολουθεί από τη γέννησή του Βενιζέλου στην Κρήτη το 1864 μέχρι και τον θάνατό του στο Παρίσι το 1936. Ο συγγραφέας εκδιηγείται με ιστορική διαδρομή και μυθιστορηματική ευαισθησία την πολυτάραχη διαδρομή της ζωής του πολιτικού, που επηρέασε καθοριστικά τον ελληνικό 20ο αιώνα και έδωσε υπόσταση στο ανορθωτικό όραμα, του Νέου Ελληνισμού. Αυτού του ηγέτη που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σε σημαντικές διεθνείς εξελίξεις και έθεσε βάσεις για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Είναι έργο αναφοράς, καρπός συνθετικής εργασίας (η δίτομη βιογραφία) έπειτα από συστηματική έρευνα του συγγραφέα.
ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΠΥΡΟΣ ΤΟ 1894
Ο πρώτος τόμος ξεκινάει από τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Βενιζέλου στα Χανιά, τη Σύρο και την Αθήνα, φοιτητής της Νομικής στην Αθήνα, την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και στη συνέχεια δικηγόρος στην Κρήτη.
Με την απώλεια της πρώτης του γυναίκας (να τον βυθίσει στο πένθος) για να ακολουθήσει το μεγάλο γεγονός στο «Στρατόπεδο Ακρωτηρίου» που πήρε το πρώτο βάπτισμα του πυρός ως επαναστάτης το 1897.
Ακολουθεί η πρωταγωνιστική παρουσία του στην πολιτική ζωή της αυτόνομης κρητικής πολιτείας, στα πλαίσια της οποίας διαμορφώθηκε ένας ηγέτης με βαθιά φιλελεύθερη σκέψη.
Όμως, επήλθε η σύγκρουση με τον ύπατο αρμοστή, πρίγκηπα Γεώργιο, και η επανάσταση του Θέρισου το1905.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ
Όμως, μετά από όλη αυτή την επαναστατική περιπέτεια ο Βενιζέλος κλήθηκε από τον στρατιωτικό σύνδεσμο στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ελλάδας. Με τις μεγάλες τομές που πραγματοποίησε, όπως: την αναθεώρηση του Συντάγματος, την εμπέδωση του κράτους δικαίου, και την κοινωνική πολιτική. Για να προχωρήσει ο Βενιζέλος στην ένδοξη εποχή των Βαλκανικών Πολέμων, με διπλασιασμό της χώρας, την εν συνεχεία ρήξη με τον Βασιλιά Κων/ντίνο με τα εμφύλια πάθη. Τον Εθνικό Διχασμό και το κίνημα της εθνικής αμύνης… για να καταλήξει το κείμενο για την εθνική άμυνα στις σελίδες 576-577 ως εξής: «Στις 26 Σεπτεμβρίου, από νωρίς ένα τεράστιο πλήθος 100.000 ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί σ’ ένα χώρο που εκτεινόταν από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Λιμάνι».
ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΛΗΡΟΥΣΑΝ ΤΑ ΠΛΗΘΗ
Μαζί με τους Θεσσαλονικείς βρίσκονταν εκεί και χιλιάδες πρόσφυγες από την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη δυτική Μικρά Ασία και τον Πόντο, οι οποίοι κυνηγημένοι από τους Βούλγαρους και τους Τούρκους, είχαν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στον ΒΕΝΙΖΕΛΟ.
…. το ανοιχτό αυτοκίνητο, στο οποίο επιβιβάσθηκε η τριανδρία, Βενιζέλος, Δαγκλής και Κουντουριώτης, Πρωθυπουργός-Στρατηγός-Ναύαρχος, το αυτοκίνητο χρειάστηκε μισή ώρα για να διανύσει τη διαδρομή από την οδό Νίκης στην οδό Χαμιντιέ, τη σημερινή Εθνικής Αμύνης που βρισκόταν η έδρα του κινήματος «Εθνικής Αμύνης».
Ο Βενιζέλος μίλησε στα παραληρούντα πλήθη, ζητώντας θυσίες, γιατί μόνο έτσι – είπε στους Μακεδόνες θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι στόχοι της επανάστασης της Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα οι εκδηλώσεις λατρείας των κατοίκων προς το πρόσωπο του Ελ. Βενιζέλου ήταν καθημερινό φαινόμενο. Ένα δώρο όμως που τον συγκινούσε ιδιαίτερα ήταν το ριζίτικο τραγούδι που τον συνέπαιρνε…
ΤΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ
Το τραγούδι που τον συγκινούσε ήταν
Σε ψηλό βουνό
σε ριζιμιό χαράκι
κάθεται ένας αετός
Βρεγμένος χιονισμένος ο καϋμένος
Και παρακαλεί τον ήλιο
Ν’ ανατείλει: Ήλιε ανάτειλε
Ήλιε λάμψε και δώσε
Για να λιώσουν τα χιόνια
απ’ τα φτερά μου
και από τ’άκρανυχά μου
Ήλιε ανάτειλε,. ήλιε
Λάμψε και δώσε…
Με επηρρεασμό και συμβολισμό του μηνύματος που ερχότανε από τα Λευκά Όρη και αγκάλιαζε όλη τη Μακεδονία, οι εκεί κάτοικοι κατασκεύασαν μια βάση, στον κήπο του σπιτιού που διέμενε στη Θεσ/νίκη ο Βενιζέλος βάζοντας ένα ζωντανό αετό, με τον οποίο εξοικειώθηκε ο μεγάλος ηγέτης.
ΦΩΤΟ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Το συμβολικό και ιστορικό φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται μεταξύ των σελίδων 560-564 είναι το εξής:
1) Το σπίτι που γεννήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις Μουρνιές Χανίων
2) Το λιμάνι των Χανίων, πρωτεύουσα της τουρκοκρατούμενης Κρήτης (φωτο 1867).
3) Ο πατέρας, η μητέρα και ο έφηβος Ελ. Βενιζέλος.
4) Ο Βενιζέλος έφηβος μαθητής Γυμνασίου και κάτω το πορτρέτο της αποθανούσας γυναίκας του Μαρίας Κοπελούζου που τώρα εκτίθεται στο Μουσείο Βενιζέλου στη Χαλεπο
5) Ο στόλος των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που βομβαρδίζει τους Κρήτες επαναστάτες στο Ακρωτήρι.
6) Η εκτελεστική επιτροπή Κρήτης το 1898 και ο πρίγκιπας Γεώργιος με την άφιξη του οποίου εγκαινιάζεται η αυτόνομη περίοδος της Κρητικής Πολιτείας
7) Φωτογραφίες από το Θέρισο 1905
αλλά και άλλες μεγάλες ιστορικής σημασίας φωτογραφίες πολέμου κ.λπ., όπως της τριανδρίας της Εθνικής άμυνας των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ-ΟΣΕΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΥΤΟ ΑΘΛΟ
Στην αρχή του έργου (πρώτου τόμου) ο συγγραφέας Νίκος Παπαδάκης (Παπαδής) αφιερώνει τη μεγάλη αυτή βιογραφία στη μνήμη της γυναίκας του Μαρίνας και εκφράζει τις ευχαριστίες του στους πολύτιμους συνεργάτες που με πολυετή και κοπιώδη εργασία συμβάλανε στα διάφορα στάδια για την πραγματοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, αυτοί/αυτές είναι: οι επιμελητές Γιώργος Κουκουράκης και Στρατής Μπουρνάζος, τον Νίκο Κοσμαδάκη που πραγματοποίησε τον σχεδιασμό και την σελιδοποίηση, το βιβλιοπωλείο της «Εστίας» και την εκδότρια Εύα Καραϊτίδη και τους συνεργάτες για το συνεχές ενδιαφέρον τους γι’ αυτή τη σημαντική έκδοση, επίσης ευχαριστίες, ξεχωριστές, εκφράζονται στην Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, στον Χαράλαμπο Μπουρνάζο, τη Στέλλα Αλιγιζάκη και τον Μιχάλη Τσαπόγα, καθώς και στις συνεργάτιδες του ιδρύματος Μαρία Κατσουλάκη, Αριστέα Ξανθουδάκη, Χαρά Αποστολάκη και Αργυρώ Βατσάκη.
Επίσης ευχαριστίες εκφράζονται στους Μεγάλους Ευεργέτες και διαχρονικούς συμπαραστάτες τον εγγονό του μεγάλου πολιτικού Ελευθέριο Βενιζέλο και τη σύζυγό του Λιλή Βενιζέλου.
Καθώς και την κυρία Φαλή Βογιατζάκη που είχαν την πρωτοβουλία για ανεύρεση χορηγών, με συγκινητική ανταπόκριση.
Τέλος ευχαριστίες εκφράζονται στους φορείς και τους ιδιώτες που κάλυψαν μέρος του κόστους Α και Β τόμου της Μεγάλης Βιογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ;
Τα κεφάλαια των 2 τόμων είναι 24
Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τα 13 κεφάλαια, με τίτλο του 13ου κειμένου «Δύο κράτη σε μια Διχασμένη ΧΩΡΑ», ενώ, το 14ο κεφάλαιο, είναι πρώτο του Β΄ τόμου και έχει τίτλο «ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ».
Ένα σπουδαίο έργο με το οποίο θα ασχοληθούμε το 2018 με αναφορές σε όλα του τα κεφάλαια. Όμως στο επόμενο άρθρο μας θα παρουσιάσουμε γενικά το Β΄ τόμο.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ Η ΟΙΚΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 2 ΤΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.
ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗ.