Θετικά σημάδια, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, στην προσπάθεια δημιουργίας Λαογραφικού Μουσείου στα Χανιά, καθώς ένα δημοτικό κτήριο στον χώρο της αρχαίας Απτέρας προκρίνεται ως ιδανικό.
Μετά από προσπάθειες της Ι.ΛΑ.Ε.Κ., που εδώ και χρόνια παλεύει, ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος φιλοξενίας και να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης του Μουσείου, έχει αρχίσει να “αχνοφαίνεται” μια θετική εξέλιξη που αναμένεται να επισημοποιηθεί την Τρίτη στη συνάντηση φορέων των Χανίων που διαθέτουν λαογραφικό υλικό.
«Εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε, καθώς έχουμε διαπιστώσει την ανάγκη του Λαογραφικού Μουσείου για τη Δυτική Κρήτη. Πρόσφατα, συναντηθήκαμε το Δ.Σ. της Ι.ΛΑ.Ε.Κ. με τον αντιδήμαρχο κ. Δ. Λειψάκη, τον γ.γ. του δήμου Χανίων κ. Γ. Κουρή και συμφωνήσαμε ότι το δημοτικό κτήριο στην Απτέρα θα μπορούσε να φιλοξενήσει το μουσείο», δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο κ. Γιώργος Κουρμούλης πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης.
Το κτήριο ανήκει στον δήμο και υπάρχει σύμφωνη γνώμη από την αρχαιολογία για την αξιοποίησή του γι’ αυτόν τον σκοπό. «Ο Δήμος Χανίων είναι σύμφωνος, το κτήριο είναι κατάλληλο. Βέβαια υπάρχει θέμα φύλαξης. Γιατί π.χ. μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί αρχικά ως έκθεση, αλλά όμως μας είπε ο δήμος, δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη υπαλλήλου και προσωπικού. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δούμε, καθώς τώρα μελετάμε και το σχέδιο σύστασης ενός φορέα διαχείρισης του Μουσείου», λέει ο κ. Κουρμούλης.
Για τον σκοπό αυτό καλούνται την Τρίτη στις 11 το πρωί στα γραφεία της Ι.ΛΑ.Ε.Κ., φορείς και ιδιώτες που διαθέτουν πλούσιο λαογραφικό υλικό. Οι φορείς αυτοί είναι:
• Πολυτεχνείο Κρήτης. Το Ιδρυμα έχει μια πολύ μεγάλη συλλογή λαογραφικού υλικού προσφορά της οικογένειας Φραντζεσκάκη.
• Η ενορία Αγ. Νεκταρίου που διαθέτει συλλογή με 3.000 υφαντά.
• Το ιστορικό αρχείο Κρήτης.
• Η Δημοτική Βιβλιοθήκη.
• Το Λύκειο Ελληνίδων με πολύ σημαντική συλλογή.
• Ιδιώτες που διαθέτουν λαογραφικό υλικό και είναι πάρα πολλοί σε αριθμό.
Ο κ. Κουρμούλης δηλώνει αισιόδοξος για την προσπάθεια αυτή, ωστόσο, θυμάται ότι και στο παρελθόν και άλλες ανάλογες προσπάθειες δεν προχώρησαν. «Είχαμε ασκήσει μεγάλες πιέσεις. Είχε γίνει κουβέντα για τον Αϊ Γιάννη τον Ελεήμονα, τη βίλα Κουκουναρά στις Μουρνιές, τα κτήρια του παλαιού ψυχιατρείου, την οικία Παραδωμενάκη στην οδό Χάληδων κ.ά. Ομως δεν προχώρησαν. Ελπίζουμε ότι αρχής γενομένης από την Τρίτη θα δρομολογηθεί μια θετική εξέλιξη, ώστε να αποκτήσει επιτέλους Λαογραφικό Μουσείο η πόλη των Χανίων.»
Απο τη μεριά του δήμου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Δ.επεσήμανε πως «στηρίζουμε την προσπάθεια της Ι.ΛΑ.Ε.Κ. Υπάρχει το δημοτικό κτήριο στην Απτέρα και μόλις συμφωνηθεί η παραχώρηση του λαογραφικού υλικού από φορείς και ιδιώτες, θα μπορεί να συσταθεί ένας φορέας που θα αναλάβει και τη διαχείριση του Μουσείου.»