Έως και 3 χρόνια θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στον κόλπο των Χανίων. Η λύση που προτείνει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) είναι ο εμπλουτισμός των ακτών με άμμο, πρακτική που ακολουθείται διεθνώς. Το κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων των αποτελεσμάτων της μελέτης που εκπόνησε το ΕΛΚΕΘΕ για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Να σημειώσουμε ότι η μελέτη για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών διήρκεσε από το 2013 έως το 2017 και κόστισε 380.000 ευρώ. Σκοπός του προγράμματος ήταν να εντοπιστούν οι παράγοντες που προκαλούν την έντονη διάβρωση στο βόρειο παραλιακό μέτωπο από το Κολυμπάρι μέχρι και την πόλη των Χανίων.
Ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Βασίλης Καψιμάλης τόνισε ότι για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στο χερσαίο κομμάτι και την παραλιακή ζώνη όσο και μέσα στη θάλασσα. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι σε κάποιες περιοχές και συγκεκριμένα το Κολυμπάρι, στο Μάλεμε στην εκβολή του ποταμού Ταυρωνίτη, σε όλη την παραλία του Πλατανιά, στην Αγία Μαρίνα και ένα μεγάλο τμήμα του Κάτω Σταλού υπάρχει έντονο πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Καψιμάλης και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία (αεροφωτογραφίες, δορυφορικές λήψεις κ.λπ.) που καλύπτουν την περίοδο από το 1945 έως σήμερα, προέκυψε ότι υπάρχουν περιοχές που η ακτή έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70-80 μέτρα, ενώ ελάχιστες είναι οι περιοχές που μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έμειναν σταθερές ή αυξήθηκαν λίγο.
Το πρόβλημα προκλήθηκε κυρίως από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στην παράκτια ζώνη. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των πιο σοβαρών παραγόντων είναι οι αμμοληψίες (ιδιαίτερα στην περιοχή του Κολυμπαρίου μέχρι τον Ταυρωνίτη) και το μπάζωμα των ρεμάτων και των ποταμών με συνέπεια να μην εμπλουτίζονται με ίζημα οι παραλίες.
ΠΡΟΤΑΣΗ – ΛΥΣΗ
Όπως υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση η λύση που προτείνει το ΕΛΚΕΘΕ είναι, σε πρώτη φάση, ήπιες παρεμβάσεις και ειδικότερα η τεχνητή τροφοδοσία των παραλιών με άμμο, που θα φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, θα ταιριάζει με την άμμο των παραλιών και παράλληλα θα αντέχει σε ισχυρά καιρικά φαινόμενα και δεν θα παρασέρνεται εύκολα. Ο κ. Καψιμάλης διευκρίνισε ότι η άμμος αυτή δεν μπορεί να ληφθεί μέσα από τη θάλασσα (διότι είναι πολύ ψιλή και μπορεί να παρασυρθεί εύκολα) και θα αναζητηθούν πηγές από τη λεκάνη απορροής, πιθανόν από λατομεία.
Σε ερώτηση για τον χρόνο και το κόστος της παρέμβασης που προτείνεται απάντησε ότι θα χρειαστούν έως και 3 χρόνια καθώς ο εμπλουτισμός θα γίνεται σταδιακά, ανάλογα με τη συμπεριφορά του συστήματος, ενώ σε ό,τι αφορά το κόστος εκτίμησε ότι δεν για όλο το χρονικό διάστημα δεν θα υπερβεί το 1 εκατ. ευρώ.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης μιλώντας για τη μελέτη υπογράμμισε ότι πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διάβρωση των ακτών και θα αποτελέσει πιλοτική μελέτη για όλη την Ελλάδα. «Το κόστος ήταν αρκετά υψηλό όμως άξιζε τον κόπο», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η μελέτη αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα που δημιούργησαν παρεμβάσεις στις απορροές των χειμάρρων και οι οποίες δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.
Τέλος για το θέμα της χρηματοδότησης ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί μέσα στο 2017 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και εξέφρασε την πίστη την επόμενη τριετία να έχει ολοκληρωθεί το έργο και να υπάρχουν απτά αποτελέσματα.