Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Επιμένει η Αντιπεριφέρεια για το φράγμα Ταυρωνίτη – Σεμπρωνιώτη

» Σε δύο χρόνια αναμένεται να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της μελέτης

Μικρότερη χωρητικότητα κατά 15 εκ. κυβικά (20 εκ. από 35 εκ.) και με κόστος που θα κυμαίνεται μεταξύ 40-60 εκ. ευρώ έναντι 80-120 εκ. ευρώ, αναμένεται να προβλέπει η επικαιροποιημένη μελέτη για το διπλό φράγμα Σεμπρωνιώτη – Ταυρωνίτη.
H προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναμένεται να υπογραφεί σε δύο περίπου εβδομάδες και η ολοκληρωμένη επικαιροποιημένη μελέτη θα παραδοθεί σε μία διετία!
Αναφορικά με τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου, το οποίο έχει δεχθεί “βολές” στο παρελθόν τόσο για το μέγεθος όσο και για το κόστος και τη χρησιμότητά του, ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης μιλώντας στα “Χ.Ν.” σημειώνει πως με βάση τη νέα επικαιροποιημένη μελέτη το διπλό φράγμα Σεμπρωνιώτη – Ταυρωνίτη Ποταμού προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
«Ολοκληρώθηκε η συζήτηση με επιτελείο μηχανικών του Ε.Μ.Π. και ετοιμάζουμε την προγραμματική σύμβαση που μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα έχει υπογραφεί. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα αναλάβει την επικαιροποίηση της μελέτης του διπλού φράγματος Σεμπρωνιώτη-Ταυρωνίτη ποταμού» σημειώνει ο κ. Βουλγαράκης.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, οι κατευθύνσεις που θα δοθούν στους μελετητές θα προβλέπουν «ένα διπλό φράγμα με χωρητικότητα 20 εκατομμυρίων κυβικών νερού (ο Βαλσαμιώτης έχει 6 εκ.) από το οποίο θα υδρεύεται και θα αρδεύεται όλος ο Δήμος Πλατανιά και ο Δήμος Κισάμου με φυσική ροή. Το φράγμα δεν θα είναι χωρητικότητας 35 εκ. κυβικών όπως προβλέπονταν αρχικά. Η αρχική εκτίμηση μας για το κόστος του είναι ότι θα κυμανθεί μεταξύ 40-60 εκ. ευρώ και όχι 80-120 εκ. ευρώ όπως αρχικά προβλεπόταν».
Κληθείς να σχολιάσει τις αντίθετες απόψεις που έχουν κατατεθεί στο παρελθόν ο κ. Βουλγαράκης απάντησε πως το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ορίζοντα 20-30 ετών από σήμερα. «Ποιος διασφαλίζει ότι θα έχουμε τις ίδιες υδρογεωλογικές συνθήκες σήμερα με αυτές που θα έχουμε σε 20 χρόνια; Αν πάρουμε τις μελέτες παγκοσμίως οι βροχοπτώσεις μειώνονται σταθερά, δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε τους υδροφόρους ορίζοντες με την ελπίδα ότι κάθε χρόνο θα βρέχει! Οσο αναπτύσσεται ο τουρισμός, όσο αυξάνονται οι ξενοδοχειακές μονάδες, όσο αναπτύσσονται καλλιέργειες που απαιτούν νερό όπως το αβοκάντο θα υπάρχει και αύξηση της ζήτησης. Πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όχι με βάση τα στοιχεία του σήμερα αλλά του αύριο» λέει ο κ. Βουλγαράκης.

«ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΠΩΣ…»
Το ζήτημα του φράγματος απασχολεί έντονα τον Δήμο Πλατανιά που κατά καιρούς έχει ενοχλήσει όλους τους αρμόδιους φορείς αφού θα βρίσκεται στα όριά του και θα καλύπτει σε ένα μεγάλο μέρος τις ανάγκες του. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Μαλανδράκη προκειμένου να γίνει το φράγμα θα πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες ένταξής του σε κάποιο πρόγραμμα τύπου “πακέτου Γιούγκερ”. Για αυτό το λόγο πρέπει να συνοδεύεται από έργα για την παραγωγή ρεύματος κ.λπ. «Η θέση μας είναι ότι το σύνθετο φράγμα Σεμπρωνιώτη -Ταυρωνίτη πρέπει να υλοποιηθεί. Για να γίνει αυτό χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης. Εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε η άποψη ότι αυτή η επικαιροποίηση θα γίνει από τον ΟΑΚ, μέσω κάποιας ανάθεσης από την Περιφέρεια. Αυτό τελικά δεν ευοδώθηκε. Τώρα πληροφορούμαστε για μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας με το Μετσόβιο. Θεωρώ ότι είναι σε καλή κατεύθυνση».
Ωστόσο για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη δεν αρκεί η επικαιροποίηση απλά μιας μελέτης για την κατασκευή φράγματος. «Το φράγμα έχει περάσει από 3 σχέδια-παραλλαγές. Φράγμα Σεμπρωνιώτη, τριπλό φράγμα και τώρα διπλό φράγμα. Πρέπει να καταλήξουμε στις ποσότητες του νερού που θα δεχτεί, πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό και να δούμε πώς θα υπάρχει πρόνοια να μπει και σε ένα πρόγραμμα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί μόνο έτσι θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο π.χ. πακέτο “Γιούνγκερ”.
Διαφορετικά φοβάμαι ότι θα κουβεντιάζουμε για την ένταξή του χωρίς να ξέρουμε από πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά;».

Ενστάσεις
Την ίδια στιγμή πάντως κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί πολλές ενστάσεις τόσο για το μέγεθος όσο και τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου έργου (γνωστή η αρθρογραφία του γεωπόνου κ. Κατσανεβάκη μέσα από τα “Χ.Ν.”) αλλά και οι διαφορετικές απόψεις που έχουν κατατεθεί από μηχανικούς.
Χαρακτηριστικά υπάρχουν εισηγήσεις εδώ και χρόνια για εγκατάλειψη της ιδέας του φράγματος και υιοθέτηση ενός σχεδίου “αναρίθμησης των πηγών” που προβλέπει την πραγματοποίηση μιας σειράς από γεωτρήσεις σε επιλεγμένα σημεία (πάνω από 15) από τις οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούν να εξασφαλιστούν τουλάχιστον 5 εκ. κυβικά ετησίως. Επίσης και στο παρελθόν έχουν διατυπωθεί πολλές ενστάσεις αναφορικά με οικονομικό κόστος των φραγμάτων. Το φράγμα Βαλσαμιώτη ξεκίνησε να σχεδιάζεται με ένα κόστος 15-20 εκ. ευρώ και τελικά έφτασε στα 40 εκ. ευρώ. Το έργο εγκαινιάσθηκε λίγο πριν τις ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του 2014 και παρότι έχει χωρητικότητα 6 εκ. κυβικά δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί ακόμα καθώς παρουσίασε πολλές διαρροές. Φέτος υπάρχει η ελπίδα(!) ότι θα μπορεί να δώσει για άρδευση 1.5 εκ. κυβικά. Σημειώνεται ότι το δίκτυο σύνδεσης του φράγματος με το αντλιοστάσιο στο Πατελάρι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα