Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ερευνών συνέχεια για τον θησαυρό του Αληδάκη στον Εμπρόσνερο

Ακαρπες μέχρι στιγμής έχουν αποβεί οι προσπάθειες για την ανεύρεση του θησαυρού του Ιμπραήμ Αληδάκη στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου. Οι εργασίες ανασκαφής διακόπηκαν την Πέμπτη καθώς έληξε η τριήμερη νόμιμη άδεια που είχε λάβει το συνεργείο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι πρόκειται να υποβάλουν αίτημα για παράταση της άδειας ώστε να συνεχίσουν τις έρευνές τους.
Nα σημειώσουμε ότι την άδεια για την «ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού», στη θέση Σοχώρα, μία περιοχή εκτός οικισμού Εμπρόσνερου του Δήμου Αποκορώνου, χορήγησε ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Ιωάννου Αναστάσιος, μετά από αίτηση που είχαν υποβάλει στις 27 Φεβρουαρίου 2013 στην Κτηματική Υπηρεσία Χανίων 10 ιδιώτες.
Μεταξύ αυτών είναι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου και κάτοικος του χωριού καθώς και 3 αλλοδαποί (ένας κάτοικος Γερμανίας και δύο κάτοικοι Αυστρίας) που φέρεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Στο πλαίσιο της διαδικασίας έχει συγκροτηθεί επιτροπή παρακολούθησης και εποπτείας των εργασιών έρευνας και ανασκαφής στην οποία μετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης του Υπουργείου Οικονομικών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Αστυνομίας.
Στην άδεια ορίζεται ρητά ότι «καθ’ όλο το διάστημα των εργασιών η Επιτροπή θα βρίσκεται επί τόπου και θα ασκεί εποπτεία και παρακολούθηση των ερευνών».
Στη δε περίπτωση που βρεθεί θησαυρός σημειώνεται πως «θα περιγραφεί με λεπτομέρεια και θα καταμετρηθεί επί τόπου παρουσία της Επιτροπής και των καταδεικτών». «Για τον λόγο αυτό θα συνταχθεί πρακτικό που θα υπογραφεί επί τόπου, από την Επιτροπή και τους καταδείκτες και αμέσως ο θησαυρός θα κατατεθεί στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στα Χανιά. Η μεταφορά θα γίνει με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης, της επιτροπής και των καταδεικτών. Εφόσον βρεθούν αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας θα παραδοθούν στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην άδεια.

Διηγήσεις και θρύλοι
1-GIANNARAKHS-MANOLHSΟ 90χρονος Μανώλης Γιανναράκης, γέννημα θρέμμα του Εμπρόσνερου, θυμάται ακόμα αφηγήσεις των προπατόρων του για τον “αδίστακτο” Αληδάκη: «Στην εποχή του ο Αληδάκης ήταν ο πιο φοβερός ηγεμόνας της επαρχίας. Θυμάμαι ο πατέρας -που είχε ακούσει κι αυτός από τον παππού μου- μας έλεγε ότι ο Αληδάκης ήταν ο πιο σκληρός δυνάστης, τον έτρεμαν όλοι».
«Ενα τραγούδι έλεγε ότι είχε 14 μιτάτα, κάτι που δείχνει τον πλούτο του. Παράλληλα βέβαια σκότωνε όποιον καπετάνιο αμφισβητούσε την εξουσία του», σημειώνει ο κ. Γιανναράκης και υπογραμμίζει την πολυάριθμη προσωπική φρουρά που διέθετε ο Αληδάκης. «Τον φοβόταν όλη η επαρχία, αλλά φαίνεται πως και οι ιθύνοντες Τούρκοι δεν τον έβλεπαν με καλό μάτι γιατί είχε αποκτήσει μεγάλη δύναμη. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν τον υποστήριζαν όταν δεχόταν επιθέσεις. Ετσι έγινε και στην τελευταία επίθεση που δέχθηκε στον πύργο του. Δεν έστειλαν ενισχύσεις, εκείνος κυκλώθηκε και εξοντώθηκε μαζί με τη φρουρά του».
Σύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν ο Αληδάκης βρήκε φρικτό θάνατο από Σφακιανούς πολεμιστές. Ωστόσο, ο κ. Γιανναράκης επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί τη μισή αλήθεια καθώς στην τελευταία μάχη κατά του Αληδάκη πέρα από τους Σφακιανούς έλαβαν μέρος και ντόπιοι από τον Εμπρόσνερο. «Είναι δυνατόν να έρθει στο σπίτι σου, στην περιοχή σου κάποιος ξένος και να μην τον κατατοπίσεις εσύ, πώς θα πάει και από πού; Απλώς οι ντόπιοι που πολέμησαν δεν αναφέρθηκαν για τον φόβο των αντιποίνων. Δεν είχαν πού να πάνε και θα ήταν εκείνοι που θα πλήρωναν για τον θάνατο του Αληδάκη», εξηγεί ο κ. Γιανναράκης.
Ο κ. Γιανναράκης αναφέρει, μεταξύ αυτών, ότι οι παλαιότεροι έκαναν λόγο για μια χρυσή ανέμη, αλλά και για μια χρυσή κότα με χρυσά κλωσόπουλα τα οποία είχε δημιουργήσει ο Αληδάκης με τα χρήματά του. Περισσότερο πάντως πιστευτή φαίνεται να είναι η εκδοχή που αναφέρει πως είχε κρύψει τα χρήματά του μέσα σε μια μυστική υπόγεια δίοδο που υπήρχε ώστε να μπορεί να διαφύγει από τον πύργο του αν βρισκόταν στην ανάγκη.
«Ο θρύλος λέει ότι υπάρχει μια καταπακτή που βγαίνει από γειτονικό σπίτι του πύργου και οδηγεί στην τοποθεσία Κέραμος», τονίζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σήφης Γιανναράκης και προσθέτει πως μέσα σε αυτή εικάζεται ότι βρίσκεται κρυμμένος ο θησαυρός του Αληδάκη. «Δεν βρέθηκε ποτέ το χρυσάφι του Αληδάκη. Οπότε κάπου είναι. Λέγεται μάλιστα ότι είχε κόψει και δικό του νόμισμα», σχολιάζει.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί ούτε η υπόγεια σήραγγα ούτε κάποια καταπακτή που να οδηγεί σε αυτήν.
Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Αποκορώνου παρακολουθεί από κοντά τις έρευνες για τον θησαυρό του Αληδάκη, ενώ παράλληλα προχωρά το έργο της αναστήλωσης του πύργου προκειμένου να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού.
«Οι θρύλοι και η ιστορία μας είναι η ταυτότητα κάθε λαού. Με την αναστήλωση του πύργου του Αληδάκη, που βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και με χρηματοδότηση 300.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης, θα αναδειχθεί η πραγματική ιστορία του τόπου», επεσήμανε σχετικά ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα