» Θα μπορούσαν να καλύψουν ανάγκες του Νομού
Σε κτήρια “φαντάσματα” έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια μεγάλα δημόσια και δημοτικά κτήρια στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Μουσούρων.
Η οικονομική αδυναμία των Δήμων και του κράτους να αναστηλώσουν και να λειτουργήσουν τις σημαντικές δομές, αλλά και η εγκατάλειψή τους από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους έχουν ως αποτέλεσμα κτήρια πολλών στρεμμάτων -που θα μπορούσαν να καλύψουν πολλές ανάγκες, όχι μόνο της περιοχής που βρίσκονται, αλλά και όλου του Νομού- να φθείρονται.
«Δεν φταίνε ούτε ο νυν δήμαρχος ούτε οι πρώην. Το κόστος ανακατασκευής αυτών των κτηριακών δομών είναι τεράστιο», λέει ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Σολιδάκης, υπεύθυνος και για τη δημοτική περιουσία στον Δήμο Πλατανιά. Στην ιδιοκτησία του Δήμου βρίσκεται το κτήριο της ΑΓΡΕΞ, έκτασης πάνω από 10 στρέμματα, καθώς και το μετόχι Ησυχάκη, ενώ η Περιφέρεια έχει υπό την ιδιοκτησία της το κτήριο Δερμιτζάκη στον Σκινέ. «Για την επόμενη δεκαετία δεν βλέπω να υπάρχει κάποια εξέλιξη. Ισως στην επόμενη προγραμματική περίοδο, η επόμενη δημοτική Αρχή Πλατανιά να μπορεί να εντάξει κάποια κτηριακή υποδομή, όχι όμως όλες που εκκρεμούν. Θα είναι μεγάλη επιτυχία να ανακατασκευαστεί έστω και ένα από αυτά τα κτήρια», τονίζει.
ΚΤΗΡΙΟ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ
Το κτήριο βρίσκεται ανάμεσα σε Σκινέ και Φουρνέ και είναι μία μεγάλη πρώην βιοτεχνική εγκατάσταση. «Κατασκευάστηκε στις αρχές του ’70 ως εργοστάσιο με είδη λαϊκής τέχνης. Αυτό έκλεισε και το πήρε η Τράπεζα, στη συνέχεια η Νομαρχία που αξιοποίησε ένα μέρος του οικοπέδου για να κάνει Σχολείο. Το κτήριο όμως είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια», δηλώνει ο Στ. Δερμιτζάκης τοπ. σύμβουλος Σκινέ. Το κτήριο, αφού λεηλατήθηκε από αγνώστους που πήραν τα σίδερά του και ότι πολύτιμο έχει μέσα, σήμερα χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους ως στάβλος. Το γεγονός ότι θα στεγάσει κάποιος 10 ζώα το βράδυ για να μην βραχούν, επειδή δεν έχει στάβλο, δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα; Και η κοινωνία του Σκινέ δεν έχει πρόβλημα, ούτε προκαλεί θέμα με τη λειτουργία του σχολείου και το λέω εγώ που εκεί πηγαίνει ο γιός μου. Μακάρι να μπορούσε η Περιφέρεια να αξιοποιήσει αυτό το κτήριο, όμως το κόστος είναι μεγάλο», είπε ο κ. Σολιδάκης.
ΜΕΤΟΧΙ ΗΣΥΧΑΚΗ
Στο ανατολικό τμήμα του Αλικιανού βρίσκεται το Μετόχι Ησυχάκη. Ενα καταπληκτικό κτίσμα, το οποίο όμως είναι σχεδόν ετοιμόρροπο. Πριν από χρόνια υπήρχαν προτάσεις, ώστε να φιλοξενηθεί εκεί το δημαρχείο Μουσούρων, ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ. Και το κτήριο συνεχίζει να παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση.
Η ΑΓΡΕΞ
Ενα άλλο κτήριο είναι αυτό της ΑΓΡΕΞ, έκτασης περίπου 10 στρ. και αυτό στον Αλικιανό. Ανήκει στον Δήμο, όμως υπάρχει μεγάλη δυσκολία ακόμα και για την ενοικίασή του.
«Είχαμε κάνει επαφή με μία εταιρεία για να το ενοικιάσει. Ξεκινήσαμε να συζητάμε από τα 800 ευρώ για νοίκι, φτάσαμε στα 400 και τελικά δεν ενοικιάστηκε», λέει ο κ. Σολιδάκης. Τη δημιουργία πολυκέντρου νεολαίας στον χώρο του πρώην εργοστασίου είχε προτείνει ο δημ. σύμβουλος κ. Γιάννης Κασελάκης πριν από δύο χρόνια. Μία πρόταση όμως που δεν υλοποιήθηκε.
«Στα διοικητικά όρια του Δήμου μας υπάρχουν δεκάδες εγκαταλελειμμένα κτήρια, από εργοστάσια μέχρι σχολεία. Ο κόσμος ρωτά γιατί δεν τα αξιοποιείτε; Μα πώς; Βάσει προγραμμάτων ότι χρήματα μπορούσαμε να πάρουμε τα αξιοποιήσαμε με το Ε.Σ.Π.Α., τα ΟΠΑΑΧ κ.ά. Εχουμε κάνει παρεμβάσεις σε πολυκέντρα, αίθουσες πολιτισμού, νηπιαγωγεία, σχολεία. Ομως για να κάνουμε και πάλι λειτουργικά κτήρια -όπως αυτό της ΑΓΡΕΞ ή του κτηρίου Ησυχάκη- απαιτούνται πολλά εκατομμύρια, την ίδια ώρα που έχουμε οικισμούς και χωριά που έχουν βασικές ελλείψεις υποδομών τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε», τονίζει ο αντιδήμαρχος.
Η ενοικίαση ή η πώλησή τους σε ιδιώτες, ειδικά αυτή την εποχή της οικονομικής δυσπραγίας είναι πολύ δύσκολη.
«Θα σας πω ότι για ένα οικόπεδο στον Κουμπέ, μέσα στα Χανιά ιδιοκτησίας της πρώην κοινότητας Σπηλιάς, έχουμε κάνει 3 φορές προσπάθεια πώλησης και κάθε φορά βγαίνει άκαρπη, γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Πώς θα βρεθεί ενδιαφερόμενος για κτήρια ολόκληρα, για τα οποία απαιτούνται εκατομμύρια», καταλήγει ο κ. Σολιδάκης.