Απολογισμός των άρθρων του πρώτου εξαμήνου και πρόσκληση για υποβολή σχολίων και προτάσεων για το μέλλον.
Αναρωτιέμαι συχνά, αν τα άρθρα σε τούτη δω τη στήλη πιάνουν τόπο. Αν έστω και κατ’ ελάχιστον αποτελούν αντικείμενο αναστοχασμού και κυρίως απόφασης για αλλαγή συμπεριφοράς. Γιατί τι νόημα έχει να ψάχνω και να γράφω, η εφημερίδα να διαθέτει τον χώρο της -δηλαδή χαρτί και μελάνι- και οι αναγνώστες να χάνουν τον χρόνο τους διαβάζοντας πράγματα που θα ξεχαστούν, που θα αγνοηθούν, έπεα πτερόεντα, όπως έλεγαν οι παλιοί.
Δεν αναπτύσσουμε εδώ πολιτικές ιδέες. Δεν προσπαθούμε να αποκτήσουμε οπαδούς κηρύττοντας κάποιες αμφιβόλου αξίας υψηλές θεωρίες. Δεν γράφουμε κουτσομπολιά για επωνύμους. Προσπαθούμε με βάση χειροπιαστά στοιχεία να συμβάλουμε στην πρόληψη ατυχημάτων και καταστροφών. Στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Και στον περιορισμό του ανθρώπινου πόνου που προκαλείται από άγνοια, απροσεξία, κακές συνήθειες, ή και αδιαφορία.
Με το σημερινό συμπληρώνονται 250 άρθρα στα “Χανιώτικα νέα” με θέμα “Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα”. Ας κάνουμε εδώ μία σύντομη αναδρομή στη θεματολογία των άρθρων που δημοσιεύτηκαν από την αρχή του χρόνου.
Στο πρώτο άρθρο της χρονιάς ευχηθήκαμε δύο πράγματα. Λιγότερη υποκρισία. Περισσότερη και καλύτερη παιδεία. Λιγότερη υποκρισία από τους πολιτικούς. Από τα Μέσα Ενημέρωσης. Λιγότερη υποκρισία στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Λιγότερη υποκρισία στους τομείς της οδικής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, με αφορμή τη δημόσια αντιπαράθεση για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης θίξαμε το ζήτημα της σεξουαλικής ταυτότητας με βάση επιστημονικές έρευνες και τις επίσημες θέσεις επιστημονικών εταιρειών παιδιατρικής και ψυχιατρικής.
Αναφερθήκαμε στη συνέχεια στην πεμπτουσία της προσκοπικής κίνησης. που περιλαμβάνει μία καλή πράξη την ημέρα. Μια αισιόδοξη ματιά στην καθημερινότητα. Ετοιμότητα αντιμετώπισης κάθε απρόβλεπτης κατάστασης («Έσο έτοιμος» βασική αρχή του προσκόπου). Επιδίωξη της αριστείας («Αιέν Αριστεύειν» η προτροπή του Ελευθερίου Βενιζέλου προς τους Ελληνες προσκόπους). Αγάπη της φύσης και προστασία του περιβάλλοντος. Και τέλος αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο.
Για άλλη μία φορά γράψαμε για τους επικίνδυνους παραδείσους στους οποίους μπορούν να μας οδηγήσουν οι επικίνδυνες εξαρτήσεις. Το αλκοόλ, οι ναρκωτικές ουσίες, το χαρτοπαίγνιο, η διαρκής ενασχόληση με το διαδίκτυο. Αλλά και οι δογματικές εξαρτήσεις από αιρέσεις και λαοπλάνους «μεγάλους τιμονιέρηδες» και επικίνδυνους πολιτικούς. Στόχος των οποίων είναι να βρουν πιστούς ή οπαδούς, να τους πείσουν να μπουν στο “κοπάδι”, για να εξυπηρετήσουν τελικά τα δικά τους (συχνά άνομα) συμφέροντα, τις (συχνά διεστραμμένες) επιθυμίες τους και τον υπερφίαλο ναρκισσισμό τους.
Γράψαμε επίσης για τους τρόπους που αντιμετωπίζουν δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και αναφερθήκαμε στην Εκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία και το δικαίωμα ενημέρωσης στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών. Μια έκθεση η οποία αποκαλύπτει τις εξαιρετικά κακές συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά δικαστήρια σε αυτόν τον τομέα – παρά τις υποχρεώσεις της χώρας με βάση τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενα άλλο θέμα ήταν η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, ιδίως ευρέως φάσματος, σε κάθε περίπτωση και χωρίς συνταγή γιατρού. Γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας αν πάθουμε κάτι πραγματικά σοβαρό -όταν τα αντιβιοτικά δεν θα μπορούν πλέον να δράσουν. Παράλληλα, στην άγνοια βασικών νόμων της φυσικής όταν οδηγούμε οφείλονται πολλά τροχαία δυστυχήματα που κοστίζουν ζωές -ιδίως νέων.
Οι απατεώνες και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν για να κλέψουν τους ανυποψίαστους ηλικιωμένους κυρίως, συμπολίτες μας ήταν το θέμα ενός ακόμη άρθρου. Ενώ αναλύσαμε από τον Μάρτιο και τις επιπτώσεις από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γράψαμε για τα ξεχασμένα ναρκοπέδια και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και δυσφήμισης στο διαδίκτυο που μπορούν να καταστρέψουν ζωές. Δώσαμε συμβουλές για την αντιμετώπιση της εποχιακής γρίπης. Αναλύσαμε τις γλωσσικές και ψηφιακές δεξιότητες που θα μειώσουν την ανεργία. Και επαναλάβαμε για πολλοστή φορά μερικές πρακτικές συμβουλές για αναίμακτο και ασφαλές Πάσχα. Αναφερθήκαμε στον προηγμένο εντοπισμό θέσης κινητών τηλεφώνων (Advanced Mobile Location ή AML) σε περίπτωση ατυχήματος καθώς και σε άλλες ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης επειγόντων.
Ενα άλλο θέμα που μας απασχόλησε ήταν η ταλαιπωρία των οδηγών που παγιδεύονται στα γκαράζ των πλοίων της ΑΝΕΚ όταν κάποιοι αμελείς οδηγοί δεν φροντίζουν να ξυπνήσουν στην ώρα τους και παρεμποδίζουν την έξοδο των υπολοίπων. Τέλος, γράψαμε για τα φωτεινά παραδείγματα συμπολιτών μας που τον πόνο από την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων λόγω τροχαίου δυστυχήματος τη μετέτρεψαν σε δράση δημιουργώντας δομές ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για την πρόληψη αυτής της σύγχρονης μάστιγας που αφανίζει τους νέους μας. Και φυσικά αναφερθήκαμε για άλλη μια φορά στις συμβουλές αντιμετώπισης των καλοκαιρινών κινδύνων, στην παραλία, στο σπίτι, στην κουζίνα και καθοδόν.
Αγαπητοί αναγνώστες, θα χαρώ ιδιαίτερα να ακούσω τις απόψεις σας. Τις ερωτήσεις σας για θέματα που ίσως δεν έχουμε θίξει. Τις θετικές ή και τις αρνητικές κριτικές σας. Τα παράπονα, τα οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύονται από προτάσεις για πρακτικά εφαρμόσιμες λύσεις. Και φυσικά τις προτάσεις σας για συλλογικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης ιδίως στον τομέα της πρόληψης ατυχημάτων και καταστροφών. Σχολιάστε, κάτω από τα άρθρα στην ηλεκτρονική έκδοση των Χανιώτικων Νέων, στο ιστολόγιο (alevantis.blogspot.com), στο Facebook (Τάκης Αλεβαντής) ή στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση panagiotis[papaki]alevantis.com.
* φυσικός, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com