Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Για καλοκαίρι χωρίς δάκρυα

Πως να αποφύγουμε τους κινδύνους που οφείλονται στον ήλιο, τη θάλασσα, τα έντομα και στις απροσεξίες και τις παραλείψεις μας …
Έχει γίνει παράδοση πια, από αυτήν εδώ τη στήλη να υπενθυμίζουμε κάθε Ιούνιο τους καλοκαιρινούς κινδύνους και πως να προφυλαχτούμε από αυτούς. Επειδή η επανάληψη είναι μητέρα της μαθήσεως ας ξαναθυμηθούμε μερικά βασικά πράγματα που θα μας εξασφαλίσουν ένα ευχάριστο καλοκαίρι χωρίς δάκρυα.
Ήλιος. Μας είναι απαραίτητος αφού μας βοηθά να συνθέσουμε βιταμίνη D, να απορροφήσουμε ασβέστιο και να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη. Όμως, αν δεν προφυλαχτούμε μπορεί και να μας σκοτώσει! Το καπέλο, η αντηλιακή κρέμα και η κατανάλωση πολλών υγρών είναι στην ημερησία διάταξη. Τα χρειάζονται οπωσδήποτε τα παιδιά όταν παίζουν στο ύπαιθρο γιατί εκτίθενται τρεις φορές περισσότερο στον ήλιο. Αλλά και οι ηλικιωμένοι που συχνά πάσχουν από χρόνια νοσήματα και παίρνουν φάρμακα.
Μείνατε πολλή ώρα στον ήλιο και μετά νοιώθετε αδυναμία, ζαλάδα, πονοκέφαλο, κράμπες, σύγχυση, τάση για εμετό, παραμιλητό, υψηλό πυρετό, ξηροδερμία ή έχετε λιποθυμικές τάσεις; Συμβουλευθείτε αμέσως γιατρό ή καλέστε τα επείγοντα (112 ή 166), ιδίως αν υπάρχει επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Θυμηθείτε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο σε νεαρή ηλικία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος αργότερα, ενώ η ηλιοθεραπεία, σε συνδυασμό με την κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων, μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησίες ή να καταστήσει τα φάρμακα τοξικά.
Προσοχή! Το καλοκαίρι δεν αφήνουμε ποτέ μωρό, παιδί ή ακόμη και το κατοικίδιο μας στο αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο όταν εκτίθεται στον ήλιο μετατρέπεται σε θερμοκήπιο και το παιδί ή το σκυλάκι μας κινδυνεύει να σκάσει από θερμοπληξία και να πεθάνει αβοήθητο!
Θάλασσα. Η θάλασσα προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι αλλά είναι και γεμάτη κινδύνους. Όπως και οι πισίνες. Ακόμη και οι παραλίες με Μπλε Σημαίες ή οι πισίνες με χλωριωμένο νερό μπορεί να περιέχουν μικρόβια, ιδίως ορισμένες στιγμές της ημέρας. Δεν καταπίνουμε το νερό, προσπαθούμε να μην τρίβουμε τα μάτια μας και ξεπλενόμαστε με καθαρό, γλυκό νερό μετά το μπάνιο.
Ακόμη και τα παιδιά που ξέρουν κολύμπι θα πρέπει να επιτηρούνται στην πισίνα και στη θάλασσα φροντίζουμε να μην απομακρύνονται από την παραλία. Τα μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν και σε λίγα εκατοστά νερού ή σε ένα κουβά, πολύ περισσότερο στην πισίνα ή στη θάλασσα.
Τέλος, δεν κολυμπούμε μετά από πλούσιο γεύμα, δεν κάνουμε βουτιές σε σημεία που δεν γνωρίζουμε, και περιφράζουμε τις πισίνες για να προστατέψουμε τα μικρά παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι. Φροντίζουμε να μάθουν κολύμπι τα παιδιά σε μικρή ηλικία και τα διδάσκουμε πώς να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους.
Έντομα. Μόλις καλοκαιριάσει κάνουν την εμφάνισή τους κουνούπια, σφήκες και άλλα επικίνδυνα έντομα. Μπορεί να είναι φορείς ασθενειών ή απλώς να έχουν περάσει από ακαθαρσίες και να μεταφέρουν μολύνσεις. Κυρίως όμως, στα αλλεργικά άτομα ένα τσίμπημα μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο.
Για τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες τη νύχτα και εντομοαπωθητικά με βάση βότανα π.χ. σιτρονέλλα για τα κουνούπια και βασιλικό για τις μύγες. Με στικάκια μελισσόχορτου αντιμετωπίζουμε τη φαγούρα από τα τσιμπήματα. Για τις κατσαρίδες, υπάρχει η περίφημη «αλοιφή» μακράς διαρκείας – τοποθετείται σε πιθανά μέρη διέλευσης και δεν σκοτώνει μόνο τις κατσαρίδες αλλά εξολοθρεύει και την φωλιά τους.
Σε μερικές περιπτώσεις το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει ήπια αλλεργική αντίδραση. Εξάνθημα, φαγούρα και οίδημα σε περιοχές μακριά από το σημείο του τσιμπήματος, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, βράχνιασμα της φωνής ή πρήξιμο της γλώσσας. Ακόμη χειρότερη είναι η οξεία αλλεργική αντίδραση, δηλαδή αναφυλαξία λίγα λεπτά μετά το τσίμπημα, ζαλάδα ή απότομη πτώση της πίεσης, λιποθυμία ή καρδιακή ανακοπή.
Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την απορρόφηση του δηλητηρίου (περιδένοντας σε σημείο πάνω από το σημείο του τσιμπήματος και κοντά στο σώμα ή τοποθετώντας πάγο στο σημείο του τσιμπήματος) και απευθυνόμαστε αμέσως σε γιατρό ή στα επείγοντα (112 ή 166). Η χορήγηση αντιισταμινικών ή (σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ) αδρεναλίνης θα πρέπει να γίνει κατά προτίμηση από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό.
Άλλοι κίνδυνοι. Τα ανοιχτά παράθυρα τη νύχτα φέρνουν δροσιά αλλά αποτελούν και πρόκληση για τους κλέφτες. Ο μόνος ασφαλής τρόπος προστασίας είναι η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού. Άλλη καλή μέθοδος είναι ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος τετράποδος φύλακας που ειδοποιεί έγκαιρα γαυγίζοντας, αλλά μόνο για τις πραγματικές απειλές και όχι για τη γάτα του γείτονα …
Οι δηλητηριάσεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι όταν καταναλώσουμε τρόφιμα που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες. Δηλητηριάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν και διάφορα φρούτα ή λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά, αλλά και διάφορα υγρά όπως υλικά καθαρισμού ή εντομοκτόνα που θα πέσουν στα χέρια των παιδιών.
Με τη ζέστη πολλοί μοτοσικλετιστές αποφεύγουν να φορέσουν κράνος! Τα αποτελέσματα από αυτή την παράλειψη μπορεί να είναι τραγικά για τους ίδιους και τους αγαπημένους τους. Ας προτιμήσουν γυαλιστερά, λευκά ή ασημί κράνη που συγκεντρώνουν λιγότερη θερμότητα από τα μαύρα ή σκούρα – ή ακόμη κράνη με αερισμό, που όμως είναι ακριβότερα …
Για τις δασικές πυρκαγιές μιλήσαμε την περασμένη εβδομάδα (βλ. Χ.Ν. 4/6/2019).
Η προσοχή, η πρόληψη, η προφύλαξη ας μας συνοδεύσουν όλο αυτό το καλοκαίρι για να «μαζέψουμε» ήλιο, να χαρούμε τη θάλασσα και το βουνό και να περάσουμε ήρεμες διακοπές γεμάτες χρήσιμες εμπειρίες και ωραίες αναμνήσεις. Χωρίς απρόβλεπτα, χωρίς ατυχήματα, χωρίς δυσάρεστες περιπέτειες!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα