Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

“Διαβατήριο” στο μέλλον η αναγνώριση σπουδών

«Πιστεύω ότι η αναγνώριση του πτυχίου μού ανοίγει καινούριες πόρτες, είναι μια βάση για να χτίσω μια καινούρια ζωή. Μια ζωή σε ένα περιβάλλον με ασφάλεια και σταθερότητα, μια κανονική ζωή!».
O 34χρονος Παλαιστίνιος Ahmed Ashour είναι από τους πρώτους πρόσφυγες στα Χανιά του οποίου μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος αναγνωρίστηκε το πτυχίο που είχε λάβει από το Πανεπιστήμιο στη Γάζα.
Έχοντας έρθει στην Ελλάδα πριν από 1,2 χρόνο -περνώντας αρχικά από την Αίγυπτο και την Τουρκία, για να φτάσει στη Μυτιλήνη, μετά στην Αθήνα και να καταλήξει πριν από 9 μήνες στα Χανιά- βρέθηκε κι αυτός, όπως όλοι οι πρόσφυγες, με μια ζωή κομμένη στα δύο: τα όνειρά του, οι σπουδές και η δουλειά που έκανε στην πατρίδα του άνηκαν στο παρελθόν, ενώ στο παρόν υπήρχε μόνο η αγωνία για επιβίωση.
Τον ρόλο του “γεφυροποιού” ανάμεσα στο χθες και το σήμερα στη ζωή του Ahmed και των άλλων προσφύγων ήρθε να παίξει το πρόγραμμα “European Qualifications Passport for Refugees” που υλοποιείται από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και το οποίο έχει ως αντικείμενο την αναγνώριση των χρόνων σπουδών και των πτυχίων που έχουν λάβει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά τους έρχεται να δώσει πίσω τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή και επαγγελματική πορεία σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν βίαια να ξεριζωθούν από τον τόπο τους.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο Ahmed Ashour ο ίδιος ενημερώθηκε για τη δυνατότητα αυτή από την κοινωνική λειτουργό της Σύμπραξης Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση Ζένια Ζέτσεβα και με τη βοήθεια των στελεχών της Σύμπραξης συμπλήρωσε την αίτηση και πέρασε από τη διαδικασία της συνέντευξης που προβλέπεται, όπου και του αναγνωρίστηκαν οι σπουδές του στο αντικείμενο της παροχής συμβουλευτικής σε γονείς με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και αναπτυξιακές διαταραχές.
«Αισθάνομαι ότι αυτή η εξέλιξη μού ανοίγει καινούριες πόρτες, ότι θα μπορέσω κάποια στιγμή να δουλέψω στο αντικείμενο που σπούδασα κι ό,τι ο κόπος μου δεν πήγε χαμένος», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Μαζί με τον Ahmed συναντήσαμε και την 28χρονη Saleha Anwaari από το Αφγανιστάν. Όταν ήταν ακόμα στην πατρίδα της είχε ξεκινήσει να σπουδάζει νομική. Ωστόσο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της και τη χώρα της για να βρεθεί έπειτα από ένα περιπετειώδες ταξίδι, μέσω Πακιστάν, Ιράν και Τουρκίας, αρχικά στην Κω και τώρα και 8 μήνες στα Χανιά.
«Όταν ήρθα εδώ ανέφερα στη κ. Ζένια Ζέτσεβα από τη Σύμπραξη ότι στη χώρα μου είχα ξεκινήσει σπουδές και μού μίλησε για τη δυνατότητα να αναγνωριστούν μέσω του προγράμματος τα χρόνια που φοιτούσα. Έτσι αποφάσισα να μπω στη διαδικασία για να πάρω την πιστοποίηση», επεσήμανε η Saleha.
Για την ίδια το πιστοποιητικό αυτό αποτελεί το “διαβατήριο” για να συνεχίσει τις σπουδές της και να κάνει καλύτερη τη ζωή της: «Το όνειρό μου από παιδί ήταν να γίνω δικηγόρος. Πιστεύω ότι αυτό θα με βοηθήσει. Κι αν ξεπεράσω το θέμα της γλώσσας θα μπορέσω να συνεχίσω τις σπουδές μου».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα “European Qualifications Passport for Refugees” υλοποιείται από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα “τρέχει” σε συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και εταίρων όπως (για τα Χανιά) τη Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Πτυχία και σπουδές προσφύγων έχουν ήδη αναγνωριστεί μέσω προγράμματος σε χώρες όπως η Ιταλία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία κ.α. Μάλιστα στις Σκανδιναβικές χώρες έχει ξεκινήσει η επαγγελματική ένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων που αναγνωρίστηκαν τα πτυχία τους, όπως και η ένταξή τους σε πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς φορείς για τη συνέχιση των σπουδών τους. Ειδικότερα για τα Χανιά μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί σπουδές και πτυχία σε 3 άτομα που υπέβαλαν αίτηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα