Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης και περνώντας από τα στενά της Σπλάντζιας, αλλά και του Τοπανά, είναι σαν να “ανοίγεται η καρδιά”, που λέει και ένα γνωστό τραγούδι.
Γεμίζεις θύμισες και νοσταλγία.
Οδοιπορώντας κάτω από το Φιρκά, αλλά και σε δρόμους όπως η Θεοτοκοπούλου, η Αγγέλου, η Ζαμπελίου, η Πόρτου διακρίνεις χρώματα και αρώματα αλλοτινών καιρών.
Αντικρίζοντας το λιμάνι από το Ναυτικό Μουσείο “ταξιδεύεις” τον νου σου σε ανθρώπους, τόπους, εποχές, αναμνήσεις.
Αντιλαμβάνεσαι, ίσως, γιατί η παλιά πόλη ήταν και παραμένει, παρά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, σημείο συνάντησης μουσικών, καλλιτεχνών, ταξιδευτών. Σημείο που έκανε πολλούς επισκέπτες να αγαπήσουν τα Χανιά και να τα κάνουν πατρίδα τους.
Ακόμα και σήμερα, η παλιά πόλη διατηρεί -ευτυχώς- σημεία και στοιχεία που δεν έχουν αλλοιωθεί στον χρόνο. Διατηρεί μνημεία που έχουν αποκατασταθεί και αναδειχθεί όπως ο Αγιος Ρόκκος. Υπάρχουν όμως και άλλα τα οποία, θα έλεγε κανείς ότι, περιμένουν την ανάδειξή τους.
Αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
• Σημείο κατατεθέν του ενετικού λιμανιού, αλλά και των Χανίων γενικότερα, ο Φάρος. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι ο Φάρος είναι… αιγυπτιακός; Υπάρχει κάπου έστω μία καλαίσθητη ταμπέλα που να ενημερώνει τον επισκέπτη, αλλά και τον ντόπιο που ενδεχομένως δεν γνωρίζει, για την ιστορία του σημαντικού αυτού μνημείου;
• Πόσοι γνωρίζουν την ιστορία του φρουρίου Φιρκά; Η σωστότερα γιατί θα πρέπει κάποιος να ανατρέξει στο Διαδίκτυο ή σε βιβλία για να ενημερωθεί και να μην έχει τη δυνατότητα επιτόπου να τη μάθει; Ας μη ξεχνάμε ότι η ελληνική σημαία εκεί υψώθηκε όταν η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα. Στην είσοδο του φρουρίου δεν θα έπρεπε να υπάρχει σχετική καλαίσθητη πινακίδα που να φωτιζόταν τη νύχτα;
Το ίδιο δεν θα μπορούσε να γίνει και σε άλλα μνημεία – σημεία;
Εν τέλει, χωρίς ιδιαίτερο κόστος και με απλές ενέργειες, μπορεί να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο, το λιμάνι, η παλιά πόλη και η ιστορία της.
Και αυτό είναι όχι μόνο εφικτό, αλλά και αναγκαίο.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
αγαπητέ φίλε Γιάννη, μάλλον πως ζεις στον…κόσμο σου σαν απλός επισκέπτης της Παλιάς Πόλης των Χανίων κρατώντας σαν ενθουσιώδες άτομο που είσαι μόνο τα όμορφα! δυστυχώς η αλήθεια-πραγματικότητα είναι άλλη από την ματιά του κατοίκου, αυτά που λες για πινακίδες προς πληροφορία των επισκεπτών π.χ. πρέπει να συνοδεύεται και από έκκληση για δύο μπάτσους σε κάθε μία, ο ένας να την φυλάει και ο άλλος να ρίχνει καρπαζιά στον πιτσιρικά που θα την βάφει με το σπρέυ πριν πάει ο φίλος του να την σπάσει! θυμάσαι τί έγιναν μέσα σε ένα μήνα οι πινακίδες που έλεγαν στον κόσμο πού να πάει σε περίπτωση σεισμού; ή οι άλλες του Δήμου Χανίων; 😀