Την ευκαιρία να αποκαλύψουν στο ευρύτερο κοινό αλλά και να αφεθούν οι ίδιοι, στη γοητευτικότερη πτυχή των φυσικών επιστημών, το πείραμα, έχουν οι μαθητές που συμμετέχουν στο επιστημονικό φεστιβάλ με τίτλο «Γιορτάζοντας τις φυσικές επιστήμες» που διοργανώνεται φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά. Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου σήμερα, Σάββατο, και αύριο Κυριακή , συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από 36 σχολεία των Χανίων.
Τη μεγάλη αυτή γιορτή των φυσικών επιστημών διοργανώνει το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Χανίων (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, την Ένωση Ελλήνων Χημικών, τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης, τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας και την υποστήριξη των Δήμων Πλατανιά και Αποκορώνου.
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου η αίθουσα στο ΓΕΛ Ακρωτηρίου παραπέμπει σε ένα απέραντο εργαστήρι. Μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων φορώντας άσπρες μπλούζες, κρατούν στα χέρια μπουκάλια, ανακατεύουν χημικές ουσίες και επιδεικνύουν στο κοινό τις δυνατότητες που ανοίγει η γνώση των φυσικών επιστημών. Στο επίκεντρο των δράσεων βρίσκεται το πείραμα που θεωρείται θεμέλιος λίθος της επιστημονικής γνώσης: «Φέτος οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Έχουμε 36 συμμετοχές, με 14 δημοτικά, 13 γυμνάσια και 9 λύκεια. Γι’ αυτό και η γιορτή πήρε διήμερο χαρακτήρα», αναφέρει ενθουσιασμένος ο υπεύθυνος Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Χανίων Δημοσθένης Μαρκογιαννάκης και προσθέτει πως τα παιδιά απολαμβάνουν πραγματικά αυτό το «πανηγύρι των επιστημών».
«Ο λόγος είναι ότι μαθαίνουν να κάνουν πράγματα. Η όλη διαδικασία προσφέρει επικοινωνία, γνώσεις αλλά και διασκέδαση. Οι μαθητές οι συνεργάζονται, διδάσκουν και διδάσκονται. Ειδικά στη σημερινή εποχή της κατάχρησης του “ποντικού”, των “έξυπνων” τηλεφώνων και των gadgets έχει μεγάλη σημασία το “κάνω” για τα παιδιά. Να πιάσουν δηλαδή ένα κατσαβίδι, να χρησιμοποιούν ένα κοπίδι και να πειραματιστούν», υπογραμμίζει ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Κάθε σχολική ομάδα έχει το δικό της όνομα: «Ηλεκτρόπληκτοι», «Φωτεινοί παντογνώστες», «Πειραμα..θήτες», «Ηλεκτροδακτυλουργοί», «Πειρακτρόνια», «Χημιολάτρες», «Παίδες εν δράσει», «Πειραματιστές του Εκκλησιαστικού» κ.ά.
Τα παιδιά με μεγάλη διάθεση εξηγούν στους επισκέπτες τη λογική των πειραμάτων που διενεργούν, ενώ από διάφορα σημεία ακούγονται χειροκροτήματα που δηλώνουν την επιτυχία κάποιου πειράματος. Από κοντά οι καθηγητές τους καμαρώνουν και παρεμβαίνουν όποτε χρειάζεται να ρυθμιστεί λεπτομέρεια.
Η γιορτή στο ΓΕΛ Ακρωτηρίου θα ολοκληρωθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα στις 7 θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις με την ομιλία του αστροφυσικού Δ. Σιμόπουλου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ). Οι δράσεις συνεχίζονται αύριο, Κυριακή με πειράματα που θα παρουσιάσουν μαθητές στο ΓΕΛ Ακρωτηρίου από τις 10 έως τις 2, ενώ η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με την ομιλία του φυσικού Π. Κουμαρά στο ΚΑΜ που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα.
Απλά θα ήθελα να ευχαριστήσω τα ΧΝ για την στήριξη των εκδηλώσεων μας. Νομίζω η συμβολή σας είναι και ήταν καθοριστική να γνωρίσουν οι συμπολίτες μας το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) και τον αγώνα που δίνει για την πειραματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών και την εκλαΐκευση τους. Σας ευχαριστούμε και πάλι.