Η αίθουσα του σχολείου στο Ροστόκ όπου μίλησε στους μαθητές προ ημερών η Καγκελάριος Μέρκελ ήταν άψογη. Από τα μεγάλα παράθυρα με θέα τον καλοδιατηρημένο κήπο έμπαινε λαμπρό το φως της μέρας.
Hταν μια ασυνήθιστη αλλά βαρετή συνάντηση για τη συντήρηση του καλού προφίλ της Καγκελαρίου. Ξαφνικά πήρε τον λόγο μια δεκατετράχρονη Παλαιστίνια πρόσφυγας που είπε στην Καγκελάριο στα Γερμανικά ότι ήθελε να μείνει στη χώρα και να σπουδάσει, αλλά επί τέσσερα χρόνια η χώρα δεν της δίνει άδεια παραμονής και όλοι της λένε να επιστρέψει στα προσφυγικά στρατόπεδα του Λιβάνου. Πρόσεξα την έκφραση του προσώπου της Καγκελαρίου. Με σοβαρό ύφος της έκανε μια σύντομη και γενική διάλεξη πάνω στο μεταναστευτικό λέγοντάς της ότι η πολιτική ενίοτε είναι σκληρή και η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί πολλούς μετανάστες.
Η μικρή Παλαιστίνια ξέσπασε σε κλάματα και η Καγκελάριος προσπάθησε να την παρηγορήσει με αδέξιους διδακτισμούς και κινήσεις συμπόνιας που δεν της ταίριαζαν. Έπαιζε ένα ρόλο που δεν αισθανόταν.
Παρατήρησα τις εκφράσεις στα πρόσωπα της Καγκελαρίου, του Σόιμπλε, του Ντάισελμπλουμ και των άλλων, όταν η τύχη της Ελλάδας κρεμόταν από μια κλωστή. Και πίσω από τις εκφράσεις είδα ανθρώπους σαν όλους μας, με εγκέφαλο, συναισθήματα, επιθυμίες, αλλά και με μια διαφορά: οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται ανώτεροι γιατί είναι άνθρωποι της εξουσίας και, ατυχώς, η πλειοψηφία τους αντιμετωπίζει ως ανώτερους.
Σε όλες τις ψυχολογικές μελέτες όπου άτομα που κατέχουν ισχύ καλούνται να μοιραστούν κάποιο πόρο με τους άλλους, αυτοί απαιτούν για τους εαυτούς τους το μεγαλύτερο μέρος και δεν διστάζουν να συνεργαστούν με άτομα αμφίβολης ποιότητας για να το πετύχουν. Έχει διαπιστωθεί νευρολογικά ότι ή αίσθηση ισχύος μειώνει στους περισσότερους ανθρώπους την ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων και των αναγκών των άλλων. Τους κάνει τυφλούς στο ανθρώπινο δράμα το οποίο υποτίθεται ότι διαχειρίζονται με την εξουσία. Στον κανόνα βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
Όταν συναντούμε συνανθρώπους, ο μέσος προμετωπικός φλοιός του εγκεφάλου ενεργοποιείται ή, όπως λέμε, ανάβει. Αυτό δεν συμβαίνει σε άτομα που συναντούν ανθρώπους που περιφρονούν. Και οι ισχυροί περιφρονούν πολλούς που μερικές φορές χαρακτηρίζουν με κλισέ και ταμπέλες. Γνωρίζουμε όλοι την ταμπέλα ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες και διεφθαρμένοι πότες ούζου, ενώ οι Βορειοευρωπαίοι είναι σκληρά εργαζόμενοι έντιμοι πολίτες.
Η ιστορία της ενάρετης Ευρώπης δεν ήταν πάντα κολακευτική. Εχει να επιδείξει λαμπρούς καλλιτέχνες, επιστήμονες και πολιτικούς αλλά και το αιματοκύλισμα επί εκατονταετίες όλων των ηπείρων. Ξεκίνησε με τη γενοκτονία των αυτόχθονων της Αμερικής, έστησε με το αίμα αποικίες σε μεγάλο μέρος της Ασίας και της Αφρικής και βύθισε τη δική της ήπειρο στην ακραία βία επανειλημμένως. Η εύθραυστη επιδερμίδα του διαφωτισμού και του πολιτισμού αποκάλυπτε από κάτω της τον πρωτόγονο κυνηγό που επέβαλε τη εξουσία του με το ατσάλι και την περιφρόνηση.
Η Ελλάδα σήμερα έχει ανεργία στους νέους 53%, αύξηση αυτοκτονιών κατά 35% στα τελευταία χρόνια, αύξηση των αστέγων, και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια που ζουν κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος. Η Ευρώπη μόλις την ανάγκασε να δεχτεί ένα τρελό και μη βιώσιμο πρόγραμμα. Τέτοια γεγονότα δεν ανάβουν τον μέσο προμετωπικό φλοιό των περισσότερων ηγετών της Ευρώπης. Ούτε το ξέσπασμα της μικρής Παλαιστίνιας. Εκείνοι ζουν την αυταπάτη της μοναδικότητάς τους και μεις ψάχνουμε για λίγη ασφάλεια. Κάποιοι αναζητούν την ασφάλεια στην εθνική ταυτότητα μέσα από ακραία νεοναζιστικά μορφώματα. Οι γραφειοκράτες ηγέτες της Ευρώπης, χαμένοι στη λογιστική των ευρώ, αδυνατούν να ιδούν τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα: τη μετανάστευση, τον εθνικισμό, την οικονομική ανισότητα, και την κλιματική αλλαγή. Αδυνατούν να ιδούν ότι σύντομα ο τεχνητός κόσμος τους, ακόμη και αυτός του ευρώ, κινδυνεύει με διάλυση αν δεν αλλάξουν. Αν δεν αντιληφθούν τον πόνο του μέσου Έλληνα, της μικρής Παλαιστίνιας και τόσων άλλων που ψάχνουν το δικαίωμα αξιοπρεπούς ζωής στον πλανήτη.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.